BASINDAN YAZILAR
İşveren İflas Ederse İşçinin Ücretini Devlet Öder / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

İşveren İflas Ederse İşçinin Ücretini Devlet Öder / Mehmet Bulut

 İşyerinde işlerin yolunda gitmemesi veya işverenin iflas etmesi halinde en büyük sorunlardan birisi de işçilerin durumu ile ilgili. Bu durumda işçilerin ücretleri için kurulmuş bir fon var.  

Okurlarımızdan Enes Bey bir tekstil fabrikasında işçi olarak çalıştığını, işyerinde işlerin iyi gitmediğini ve işverenin ücretlerini ödeyemediğini, ayrıca işverenin iflas başvurusunda bulunduğunu belirtiyor ve alamadıkları ücretleri iflas eden işverenden nasıl alacaklarını soruyor. 

İflas eden işverenden geçmişe dönük ödenmeyen ücretlerin alınması işçiler açısından büyük bir sorun. Zaten işverenin elinde avcunda bir şey kalmamış oluyor ve altında kaldığı borç yükü nedeniyle ücretleri de ödeyemiyor. Hal böyle olunca da işçiler ne yapacaklarını bilemiyor.

Ancak çalışma mevzuatımızda Enes Bey gibi işvereni iflas eden işçilerin ücretlerinin ödenmesine ilişkin güzel bir düzenleme var. Adı da ‘Ücret Garanti Fonu'.

4447 Sayılı Kanun’da yer alan düzenlemeye göre ücret garanti fonu şu durumlarda devreye giriyor;

İşverenin konkordato ilan etmesi,

İşveren için aciz vesikası alınması,

İflas veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi.

Bu durumlarda işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacakları ücret garanti fonundan karşılanıyor.

Ancak ücret garanti fonundan üç aylık ödenmeyen ücretin alınması için önemli bir şart var. İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekiyor.

Yani Enes Bey ve arkadaşları işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışıyorsa ödenmeyen üç aylık ücretlerini devletten alabilecekler.

Peki, işverenden üç aydan fazla ücret alacağınız varsa veya işyerinde bir yıldan az süredir çalışıyorsanız alamadığınız ücretleri alabilir misiniz? Bu durumda iflas masası tarafından ücretlerin işçilere ödenmesi sağlanacaktır. Nitekim işçi alacakları imtiyazlı alacak sayılmakta olup işverenin malları icrada satılınca rehin alacakları, masa alacakları, devlet alacakları ve özel yasalarla ayrıcalığı kabul edilmiş alacaklardan sonra işçi alacakları birinci sırada yer alıyor.

İşverenim asgari geçim indirimi ödemiyor

Soru: Mehmet Bey, ben yaklaşık bir yıldır bir giyim mağazasında çalışıyorum. İşverenimiz ücretimizi düzenli olarak ödüyor ancak asgari geçim indirimi uygulamıyor. Ne yapmalıyız? (Derya Z.)  

Cevap: Asgari geçim indirimi, Gelir Vergisi Kanunu ile düzenlenmiş ve tüm çalışanlara ailevi durumlarına göre farklı tutarlarda yapılması gereken bir ödeme. Aslında ödemeden öte ödeyecekleri gelir vergisinden mahsup edilmesi gereken bir indirim.

Şayet işveren tarafından asgari geçim indirimi uygulanmaz ve çalışana ödenmezse işveren hem İş Kanunu hem de Vergi Usul Kanunu açısından suç işlemiş sayılıyor. Bu durumda işverene İş Kanunu uyarınca işçi başına 153 TL idari para cezası kesiliyor.

Ayrıca Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan genel tebliğe göre, asgari geçim indiriminin işçilere ödenmemesi, mükellefler adına mahsup edilmemesi gereken indirim olarak kabul edileceğinden, re'sen ya da ikmalen tarhiyat yapılarak işverene vergi ziyaı cezası kesilecek.

Derya Hanım, bu saydıklarımızın yanı sıra, işveren tarafından asgari geçim indirimi uygulanmaz ve size ödenmezse iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshedebilirsiniz. Bu durumda 1 yıldan fazla kıdeminiz varsa kıdem tazminatınızı da alabilirsiniz. 

Emeklilik için prim gününüz eksik

 

Soru: Mehmet Bey, ben 19 Haziran 1961 doğumluyum. 10 Mayıs 1983 yılında ilk defa SSK'lı olarak işe başladım ve bugüne kadar 5040 gün primim ödendi. Ne zaman emekli olurum? (Bekir A.) 

Cevap: Bekir Bey, doğum tarihinize ve ilk işe girdiğiniz tarihe baktığımızda emeklilik için gerekli olan 47 yaşını doldurmuş görünüyorsunuz. Ancak emeklilik için yaş şartının sağlanması ne yazık ki tek başına yeterli değil. Emekli olabilmeniz için ayrıca kanunda öngörülen prim ödeme gün sayısını da doldurmanız gerekiyor. Buna göre halen 110 gün eksik priminiz bulunmakta. Yani çalışmaya devam ederseniz 18 Kasım 2015'de emekli olmanız mümkün.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 10.08.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM