huzelturk@superonline.com
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 3 Ekim 2007 tarihli ikmalen, re'sen ve idarece yapılan tarhiyatlarda mükellefin hakları ve ödevleri rehberinin mükelleflerin hakları başlığı altında yer alan bir açıklama uygulamada mükellefleri yanıltacak mahiyettedir. Bu açıklamaya göre, "Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları ile kaçakçılık suç ve cezalarından dolayı vergi ziyaına sebebiyet verilmesi durumunda tarh edilen vergi ve kesilen ceza uzlaşma kapsamı dışındadır". Bu ifade hukuka aykırı olarak getirilen 5479 sayılı kanun yürürlükte olduğundan doğru bir ifade olmayıp, mükellef haklarını yansıtmamaktadır.
Vergi ziyaına 359. maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde VUK'nın 344 (3). maddesi kapsamında vergi ziyaı cezası üç kat olarak uygulanacaktır. Bu maddeye göre kesilecek vergi ve cezalar uzlaşma kapsamı dışında kalmaktadır. Anayasa Mahkemesi tarafından vergi ziyaı cezasının iptali sonrasında getirilen ve çeşitli yönleriyle halen Anayasa'ya aykırı bulunan 5479 sayılı kanunla yapılan değişiklikle VUK'ya geçici 27. madde eklenmiştir. Bu madde hükmüne göre 1.1.2006 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak bu tarihten sonra ortaya çıkan ve vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren fiiller için ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilecektir. Vergi ziyaına 359. maddede yazılı fiillerle sebebiyet verenlere bu ceza üç kat olarak uygulanacaktır.
Bu kapsamda ortaya çıkan bir problem uzlaşma konusunda görülmektedir.
Kendisine VUK'nın geçici 27. maddesi uyarınca üç kat vergi ziyaı cezası kesilen mükellef uzlaşma hükümlerinden faydalanılabilecek midir? Bunun için öncelikli olarak uzlaşma ile ilgili maddelerin kapsamına baktığımızda VUK'nın ek 1. ve ek 11. maddelerinde 344. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve cezaların tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşma kapsamı dışında tutulduğu görülmektedir. Her iki maddede de 5479 sayılı kanun kapsamında getirilen geçici 27. madde ile ilgili bir değişiklik yapılmadığından uzlaşma ile ilgili düzenlemelerde geçici 27. maddedeki husus bulunmamaktadır.
Bu durumda geçici 27. madde hükümlerinin uygulanması sebebiyle üç kat vergi ziyaı cezası kesilmesi gerekirse mükellefler uzlaşma hükümlerinden faydalanabileceklerdir. Her ne kadar İdare bu konuda aksini savunsa da yargı bu yönde karar vermeye başlamıştır. Mükellefler bakımında çok ciddi bir eşitsizlik yaratan bu hususun bir kanun değişikliğiyle acil olarak düzeltilmesi gerekmektedir. Aksi halde konu Anayasa Mahkemesi önüne gidebilecektir.
"Varlık Vergisi ve Azınlıklar"
Yurtdışında çeşitli kütüphanelerde ülkemizle ilgili yayın olarak karşımıza çıkan eserler uzun bir dönem maalesef ağırlıklı olarak varlık vergisi konusundaydı. Türkiye'nin vergi sistemi konusunda bu bilgi noksanlığının değişmesi için o zamanki küçük çabalar ve katkılar bugün çok daha iyi noktalara gelse de o ilk izlenimi unutturamıyor. Ülkemizde de çok tartışılan bir olağanüstü hal vergisi olan varlık vergisi gerek ortaya çıkışı, gerek uygulaması ve sonuçları bakımından vergicilik tarihinde kara bir sayfa olarak kalmış, birçok insanı mutsuz etmiştir. Bu konudaki detaylar bugünün ve yarının kuşakları için ders mahiyetindedir.
Gerek bugünü gerekse geçmişi bakımından kendisiyle ortak değerlerimizin bulunduğu çok değerli vergi uzmanı ve Vergi Konseyi üyesi Sayın Hüseyin Perviz Pur, "Varlık Vergisi ve Azınlıklar" isimli eserini büyük bir titizlik ve başarı ile tamamlamıştır. Eylül ayı içerisinde Eren Yayınları tarafından yayınlanan eser 495 sayfadır. Daha önce "Türkiye'nin Borç Prangası" isimli eseri de bulunan yazarın bu çalışmasını vergiyle ilgili herkesin dikkatine sunmak isterim.
Perviz'in Ezgisi'nden bir küçük şiirle bitirelim.
Pusludur yağan şarkılar
Kuş sesleri bir başka kalın
Uyuyan İstanbul güneşi yorgun
Uyandırmayın susun
Düşlerinde biz, çocuklar
Boğaz akıntısında koşan balıklar
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 05.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.