30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunması kaydıyla;
- Mülga 1479(BAĞ-KUR) ve mülga 2926 (TARIM BAĞ-KUR)sayılı Kanunlara göre sigortalı olarak tescilleri yapılanlar,
- Tevkifata istinaden geriye dönük olarak mülga TARIM BAĞ-KUR kapsamında tescili yapılanlar,
- 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar,
- Değişik yapılandırma kanunlarına göre prim borçlarını yapılandırdıkları halde (yapılandırma borcunun tamamını ödeyenler hariç) yapılandırması bozulanlar veya yapılandırılmasının iptali için yazılı talepte bulunanlar,
- Prim borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında taksitlendirenlerden, taksitlendirmesi bozulanlar veya taksitlendirilmesinin iptali için talepte bulunanlar,
Geçici 63. madde kapsamında sayılacaktır.
30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, 31.7.2015 tarihine kadar ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları yahut 6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında taksitlendirmemeleri halinde, 1.5.2015 – 31.7.2015 tarihleri arasında ödenen primler de dikkate alınmak suretiyle, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıklarının durdurulması gerekmektedir.
PRİM GÜNÜ İHTİYACIN VARSA SATIN AL
ÖRNEK
Bağ-Kur sigortalı Mustafa Bey 2829 sayılı kanunua göre Hizmet birleştirmesi yapacaktır.SSK+BAĞ-KUR birleştiğinde 26 ay Bağ-Kur ayına ihtiyacı varsa,mükellefiyeti sonlanmış,Bağ-Kur ilişiği bitmiş fakat Bağ-Kur 38 ay borcu olduğundan SSK 26 ay ihtiyacı var bu süreyi 26 ay olarak satın alırsa hemen emekli olabilecektir.
6552 GÖRE YAPILANDIRMA YAPANLAR 12 AYDAN FAZLA PRİM BORCU VARSA İSTERLERSE YAPILANDIRMAYI SONLANDIRMA YAPABİLİR
Burada sigortalının prim gününe ihtiyacı varsa,Bağ-Kur statüsü devam ediyorsa yapılandırmayı bozması lehine değil aleyhine olur.
Peşin ödeme yapanların yapılandırması iptal olmaz.
Taksit yapanlar prim gününe ihtiyacı varsa bozmamasını tavsiye ederim.
Sigortalıların taleplerine istinaden öncelikle yapılandırma kapsamında varsa ödeme türünde ödedikleri tutarlar prim ödeme türüne alınacak ve yapılandırmaları iptal edilecektir. 30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunması halinde, sigortalılıkları prim ödemelerine göre durdurulacaktır. 12 aydan az prim borcu olması halinde, sigortalının 6552 talebi yeniden onaylanacaktır.
6183 KAPSAMINDA DURDURMA
6183 sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında prim borçlarını taksitlendiren ve tecil talebi bozulmamış olanların, Genelge ekinde Ek-1'de yer alan başvuru formu ile dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ederek taksitlendirmelerinin bozulmasını talep etmeleri ve 30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunması şartıyla, sigortalılıkları prim ödemelerine göre durdurulacaktır.
ÇAKIŞMA DA DİĞER SİGORTALILIK TÜRÜ GEÇERLİ SAYILACAKTIR
Geçici 63. maddeye göre durdurulan sigortalılık süreleri içerisinde, çakışma nedeniyle daha önceden geçersiz kabul edilen diğer mülga sosyal güvenlik kanunları kapsamında sigortalılık süreleri geçerli sayılacaktır
ÖRNEK
Vergi mükellefiyet kaydına istinaden 2.12.2004 - 31.12.2008 tarihleri arasında 1479 sayılı Kanun kapsamında, 1.9.2005 ile 7.8.2008 tarihleri arasında ise 506 sayılı Kanun kapsamında çalışmaları bulunan (A)'nın, daha önce başlayan sigortalılığı 1479 sayılı Kanun kapsamında olması nedeniyle, 506 sayılı Kanuna tabi hizmetleri geçerli sigortalılık süresi olarak kabul edilmemiştir.
1479 sayılı Kanun kapsamında hiç prim ödemesi olmayan (A)'nın sigortalılığı, tescil tarihi itibariyle (63) terk koduyla durdurulmuştur. Bu durumda, daha önceden geçersiz olan 1.9.2005 -7.8.2008 tarihleri arasındaki 506 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılık sürelerinin tamamı geçerli sayılacaktır.
İHYA PAHALI OLACAK
Güncel rakam üzerinden ihya yapılacaktır.
Hesaplanan ihya borç tutarının tamamı borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödendiği takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında olanlar hariç olmak üzere diğer alt bentlerine göre sigortalı sayılanlar için;
İhya tutarı = Durdurulan Gün X Beyan Edilen Prime Esas Günlük Kazanç X %34,5 formülüyle,
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalılar ile köy muhtarları için ise;
İhya tutarı = Durdurulan Gün X Beyan Edilen Prime Esas Günlük Kazanç X %34,5 X 22/30 formülüyle,
hesaplanacaktır.
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalıların 2015 yılındaki ihya tutarı 22 gün üzerinden hesaplanacak olup, "22" ibaresi prime esas günlük kazancın otuz katını geçmemek üzere takip eden her yıl için bir puan artırılacaktır.
Tebliğ edilen borç tutarının üç ay içerisinde tamamen ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilecektir.
Eksik ya da süresi dışında yapılan ödeme nedeniyle ihya talebi geçersiz hale gelen sigortalı ya da hak sahipleri yeniden ihya talebinde bulunabileceklerdir.
(Kaynak: alitezel.com | 31.07.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.