Hatırlanacağı üzere genel seçimlerden hemen önce çıkarılan Torba Kanun’la (6645) çalışma hayatı ve sosyal güvenliğe dair pek çok düzenleme yapılmıştı. Bunlardan bazıları hayata geçti, bazılarından yararlanmak içinse vatandaşın başvurusu gerekiyor.
Özellikle iki konu var ki bu haklardan yararlanmak için son iki günün içerisindeyiz.
Bunlardan birisi Bağ-Kur (4/b) prim borçlularını diğeri ise işverenleri ilgilendiriyor.
Bağ-Kur borçları silinecek
• Bağ-Kur sigortalılarından 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunanlar, 31 Temmuz 2015 tarihine kadar SGK’ya başvurarak borcunu ödeyebilecek. Bu tarihe kadar başvuru yapmayanların borçları ve ilgili sigortalılık süreleri SGK tarafından durdurulacak.
Durdurulan süreler emeklilik hesabında dikkate alınmayacak. Özetleyecek olursak:
• 30 Nisan 2015 tarihine kadar SGK’ya 12 ay ve daha fazla Bağ-Kur (4/b) prim borcunuz birikmişse,
• 31 Temmuz 2015 yani önümüzdeki cuma günü mesai bitimine kadar SGK’ya borcunuzu ödemezseniz, borcunuz silinecek ve ilgili sigortalılık süreleriniz emeklilik hizmetinizden çıkarılacak.
• Geçmiş borcunuz silindikten sonra bundan sonraki primlerinizi düzenli öderseniz, sağlık hizmetlerinden yararlanabileceksiniz.
• Ayrıca isterseniz ileride, durdurulan borcunuzu ödeyerek söz konusu süreleri yeniden emeklilik hesabınıza saydırabileceksiniz.
Rücu borcu için de cuma son
Bir diğer kritik tarih de SGK’ya rücu borcu olanlar için geçerli. Bilindiği üzere SGK tarafından sigortalılara ve hak sahiplerine iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, malullük gibi durumlarda çeşitli yardımlar yapılıyor, aylık bağlanıyor. SGK bu yardımları yapıyor yapmasına fakat daha sonra bu yardımlara sebep olan işveren veya üçüncü kişilerden tazminat yoluna gidiyor. Örneğin iş kazası sonucu ölen işçinin ailesine gelir-aylık bağlarken, daha sonra bu kazada kusuru olan işverene rücu davası açıyor. İşçinin ailesine yaptığı yardımı işverenden tazmin ediyor. İşte bu şekilde SGK’nın rücu davalarına muhatap olan işveren veya üçüncü kişiler de 31 Temmuz 2015 tarihine kadar başvurmak şartıyla, borçlarını af kapsamında ödeyebilecekler. Buna göre;
• Rücu borcunun 31.12.2014 tarihine kadar mahkeme kararı ile kesinleşmiş olması gerekiyor.
• İşveren veya üçüncü kişinin 31.07.2015 tarihine kadar SGK'ya başvurması gerekiyor.
• 31.07.2015'e kadar başvurusunu yapan işveren veya üçüncü kişilerin borcuna uygulanan yasal faiz silinirken, borcun aslı enflasyon oranında yeniden hesaplanıyor.
• Hesaplanan borç istenirse peşin, istenirse 18 eşit taksite bölünüyor, taksitler iki ayda bir tahsil ediliyor. İlk taksitin 31.08.2015 tarihine kadar ve takip eden iki ayda bir taksit ödenmesi gerekiyor.
• Rücu borcunun dayandığı dava giderleri ile vekâlet ücreti, son taksitle birlikte SGK'ya ödenecek.
• Taksitle ödemeyi seçen borçluların, bir takvim yılında ikiden fazla taksiti zamanında ödememesi veya eksik ödemesi halinde, yapılandırma bozulacak ve genel hükümlere göre tahsilat yoluna gidilecek.
Kimi iş kazası davalarında 500-600 bin liralık rücu davasına muhatap olan işverenler için önemli bir imkân sunulmuş durumda. Fakat son başvuru tarihinin kaçırılmaması şartıyla!
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.07.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.