4,5 milyon memur ve memur emeklisinin önümüzdeki 2 yıl için alacağı zam için pazarlıklar başlıyor. Memur-Sen oransal zam, enflasyon farkı ve taban aylığa seyyanen zam isteyecek.
2,6 milyon memur ve 1,9 milyon memur emeklisinin 2016 ve 2017 yıllarında alacağı zam ve sosyal hakları belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri için start verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendikalara resmi davette bulundu. Görüşmeler 3 Ağustos’ta başlayacak. Yetkili konfederasyonların teklifleri de en geç önümüzdeki hafta Bakanlığa sunulacak.
Toplu talepte bulunulacak
Memurlarda en yüksek temsil oranına sahip konfederasyon olarak toplu sözleşmeye imza atacak olan Memur Sen’in Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, görüşmelerde oransal maaş artışı, enflasyon farkı ödenmesi ve taban aylığa seyyanen zam yapılmasını birlikte talep edeceklerini söyledi.
Oransal zammın çok maaş alana çok, az alana az artışa neden olduğunu belirten Tonbul, bu nedenle tüm kademeler için eşit olan taban aylığa seyyanen zam yapılmasını da mutlaka gündeme getireceklerine dikkat çekti. Tonbul, seyyanen zam ile düşük maaşlının alacağı artışın yüksek alanlara göre oransal bakımdan daha avantajlı olacağını ifade etti.
Emekliye iyileştirme
2015 yılında Gelir Vergisi için belirlenen tavandaki artışın sınırlı tutulması nedeniyle çalışanların yüzde 15 değil yüzde 20 vergi ödenen dilime girmesiyle doğan zararın tazminini de isteyeceklerini belirten Tonbul, emekli ya da yeni emekli olacak memurların maaşında artış sağlayacak bir ek gösterge yükseltme talebinde de bulunacaklarını açıkladı.
1.7 milyon kişi ek maaş almış olur
Tonbul, ek göstergesi 3600’e kadar olan kamu çalışanlarının özel hizmet tazminatı yansıtma oranını yüzde 130’dan yüzde 180’e çıkarmayı talep edeceklerini bildirdi. Tonbul, bu yönde bir düzenlemenin 1 milyon 700 bin civarında memur emeklisinin maaşında iyileştirme yapılmasını sağlayacağına işaret etti.
Erteleme söz konusu değil
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Bayram Tonbul, tekliflerini zamanında sunarak 3 Ağustos’ta toplu sözleşme masasında yerlerini alacaklarını ifade etti. Toplu sözleşmelerin ertelenmesi yetkisinin ne işveren ne de sendika tarafı için söz konusu olmadığını vurgulayan Tonbul, mevcut durumun toplu sözleşmeler için olumsuz değil tersine avantajlı olacağını öne sürdü.
Seçim görüşmelerin seyrini değiştirdi
Seçim sonrası tek parti iktidarına izin vermeyen yeni dağılım ve geçen toplu sözleşmede memuru zarar ettirdiği gerekçesiyle çok yoğun tepki alan Memur-Sen'in bu dönem toplu sözleşmesi için detaylı bir zarar tazmini ve artış talebi hazırlığına girmesi dikkat çekti. Böylece toplu sözleşme masasında yalnızca Kamu-Sen ve KESK değil Memur-Sen'den de ciddi hak artış taleplerinin görüşülmesi gündeme gelecek.
Gönül yeni hükümet ister
Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, BUGÜN’e yaptığı açıklamada, “Gönül isterdi ki yeni oluşturulmuş bir hükümetle görüşmeleri yapalım. Ancak memurumuzun mağdur olmaması için görüşmelerin yapılması gerekiyor” dedi.
Hükümete girmesi olası partilerin seçim bildirgelerinde verdikleri sözleri tutmak için ayrıca yasal düzenlemeye de gidebileceğine işaret eden Koncuk, erken seçim senaryolarının ise görüşmeleri etkilememesi gerektiğini bildirdi.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.07.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.