LYS’den bekledikleri puanı alamayan ve istedikleri üniversiteye yerleşemeyen gençlerin gelir testi yaptırması gerekiyor.
Yaklaşık bir ay önceki köşemde üniversiteden mezun olan gençlerin iş bulamamaları halinde derhal gidip gelir testi yaptırmaları gerektiğinden, eğer yaptırmazlarsa sürpriz borçlarla karşı karşıya kalabileceklerinden bahsetmiştim. Bu yazımdan sonra birçok gençten e-posta aldım. Gençler genellikle çıkartılan bu borçlara isyan ediyor ve işsiz kalmanın yanı sıra ikinci bir cezanın da devlet tarafından kesildiğini düşünüyorlar. Bence de eleştirilerinde son derece haklılar. Gelir testi uygulaması ne yazık ki sağlıklı işlemiyor ve af-yapılandırma yasalarıyla da ancak geçici çözümler getirilebiliyor. Bu sebeple işsizlerden alınan genel sağlık sigortası primi uygulamasından vazgeçilmeli. Nitekim sağlık hakkı anayasal bir hak ve prim ödeme şartına bağlanmaması gerekli. Umarım yeni hükümet bu sorunu ele alır ve çözüme kavuşturur. Durum böyle olmakla beraber herhangi bir değişiklik olana kadar mevcut yasa hükümlerine uyulması gerekiyor. Yoksa dediğimiz gibi SGK borç çıkartabilir.
Lise mezunları 4 ay bekleyebilir
Gelir testi konusunun ilgilendirdiği bir kesim de üniversiteyi kazanamayan lise mezunu gençler. Bunların da gelir testi yaptırması gerekiyor ama bazı farklılıklar bulunmakta. Liseyi bitirip üniversiteyi kazanamayan veya üniversite sınavını kazanan ancak kayıt yaptırmayı bekleyenler bakımından önemli bir kolaylık var. Liseden mezun olan ve LYS’ye giren mezunlarımız, tercih yapıp sonuçlar açıklanıncaya kadar, hatta boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirmelerin sonuçları belli oluncaya kadar gelir testi yaptırmak zorunda değil. Lise mezunu gençler 120 gün yani 4 ay boyunca sağlık hizmetlerinden gelir testi yaptırmadan yararlanabilecekler. Bu gençlerin lisenin bitişi ile üniversiteye kayıt arasındaki 120 günün primini devlet ödüyor. Ama bu 120 günlük süre dolduktan sonra eğer üniversiteye kaydolmamışlarsa mutlaka gelir testi yaptırmalılar.
120 gün sonra gelir testi yaptırmazsan prim ödersin
Liseden mezun olup üniversiteyi kazanamayan gençlerin 120 gün sonra hemen bulundukları yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidip gelir testi yaptırmaları gerekiyor.
120 günlük süre dolduktan sonra gençler hemen SGK tarafından re'sen tescil ediliyor ve gelir testleri sonuçlandırılıncaya kadar asgari ücret üzerinden GSS primleri tahakkuk ettiriliyor. Ayrıca, gelir tespitini yaptırmak üzere bir ay içinde vakıflara başvurması gerektiği SGK tarafından bildiriliyor. Bu durumda olanlar teste girmedikleri zaman gelirleri asgari ücretin iki katı gibi kabul ediliyor ve bugünkü asgari ücret rakamı esas alındığında aylık 305 TL prim borcu çıkarılıyor.
Gelir testi yapılırken; aynı hane içerisinde yaşıyorlarsa kişinin anne-babasının gelirleri esas alınarak hesaplama yapılıyor. Kişilerin gelirleri toplanıyor, bu gelir, kişi sayısına bölünüyor ve ortaya kişi başı gelir çıkıyor. Yani üniversite mezununun geliri hesaplanırken anne ve babasının geliri de dikkate alınıyor.
Gelir testi sonucunda eğer geliriniz asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa herhangi bir prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz. Eğer geliriniz bu sınırı geçerse kademeli olarak prim ödemeniz gerekecek. Bunun yanı sıra primlerinizi süresinde ödemezseniz ve 60 günden fazla prim borcunuz olursa sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaksınız.
Kız çocukları gelir testinde avantajlı
Genel sağlık sigortası uygulamasında 1 Ekim 2008'den önce bakılmakla yükümlü olunan kız çocuklarında bazı avantajlar söz konusu. Şöyle ki;
1 Ekim 2008'den önce bakmakla yükümlü olunan kız çocuklarda yaş şartı yok. Dolayısıyla bunlar çalışmadığı ve evlenmediği sürece sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.
1 Ekim 2008'den önce memur olanların kız çocuklarında ne zaman doğmuş olursa olsunlar yaş şartı yok. Bunlar da çalışmadığı ve evlenmediği sürece sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.
(Kaynak: Meydan Gazetesi | 13.07.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.