İş Yasası'na göre geçerli neden gösterilmeden veya gösterilen nedenin geçerli olmadığının mahkeme ya da hakem kararı ile belirlenmesine karşın çalışanı işe başlatmayan işveren, işçiye tazminat ödemek zorundadır. Bu tazminatın vergiye tabi olup olmadığı tartışma konusu idi. Ben, 'Ücretlerin Vergilendirilmesi' adlı kitabımda bu tazminatların çalışma karşılığı verilmediği için gelir vergisine tabi olmadığını yazdım. Maliye ise, benim bu görüşümü doğru bulmadı.
Danıştay 3. Dairesi, üç tane kanun yararına bozma kararında bu tazminatların gelir vergisine tabi olmadığına karar verdi ve bu kararlar da 15.6.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Ben de konuyu 23.6.2007 tarihinde ele aldım ve "Son noktayı Danıştay koydu" dedim.
Meğer Danıştay son noktayı koymamışmış. Çünkü Maliye halen bu tazminatlardan vergi almaya çalışıyor. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 31.7.2007 tarihli bir özelgesinde bu tazminatların gelir vergisine tabi olduğu belirtiliyor. Danıştay kararının Maliye tarafından bilinmediği düşünülemez. Bizim haberimizi okumamış olmaları bir tarafa Resmi Gazete'de yayımlanan kararların Resmi Gazete'de yayımlanmalarının nedeni herkesin, başta idarenin ve bu konuda karar verecek olan mahkemelerin öğrenmesini sağlamak.
Ya kırk katır ya kırk satır
İdarenin Resmi Gazete'de yayımlanan bu kararların aksi yönde görüş bildirmesinin anlamı gayet açık olarak Danıştay kararlarının dikkate alınmamasıdır. Bu durumda vatandaş ya vergiyi ödeyecek ya da yıllarca mahkemelerde uğraşmayı göze alacak. Yani ya kırk katır ya kırk satır. Bu şekilde yapılan uygulamalar hukuk devleti ilkesine uymaz. Hukuk devleti sadece mahkemelerin hukuka uygun verdiği devlet değil, idarenin de uygulamalarında hukuka uygun davrandığı devlettir. İdare hukuka uygun olmadığına karar verilen uygulamalarına devam ederse hukuk ve hukuk devleti tıkanır.
Aynı özelgede bir de bu tazminatların ve mahkeme masraflarının işletme sahibinin şahsi kusuru nedeniyle ödendiği ve ödeyen işveren tarafından gider yazılamayacağı belirtiliyor ki, ben bu tezi tartışılabilir bulmuyorum.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 02.10.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.