Emeklilik hesabında askerlik borçlanması çok önemli. Diğer borçlanma şekilleri sadece kişinin prim gün sayısını etkilerken, askerlik borçlanması hem prim gününü artırır hem de sigorta giriş tarihini öne çeker.
Emeklilik için sigorta girişinin önemi büyük. İlk kez sigortalı olunan tarih emekli olmak için gerekli şartları belirliyor. Bu açıdan bir günün bile önemi var. 4/a’lı sigortalılar (işçiler) emekli olabilmek için üç şartı yerine getirmeli.
1-Sigortalılık süresi: 6 Temmuz 2015’te ilk kez sigortalı olan bir kişinin sigortalılık süresi bu tarihte başlar ve işsiz kalıp prim ödemese bile süresi işler. Yani sigorta süresi prim gününden farklı.
2- Prim ödeme gün sayısı: Kişi adına prim ödenen gün sayılarının toplamıdır. Yani prim ödeme gün sayısı yalnızca kişi adına fiilen prim ödenen günleri ifade eder.
3- Yaş şartı: Sigortalılar diğer iki şartı sağlamış olsalar bile emekli olabilmek için belirli bir yaşı gelmek zorunda. Yaş şartını öne çekecek tek durum ilk kez sigortalı olunan tarih olduğu için askerlik borçlanması çok önemli.
ASKERLİK AVANTAJLI
Avukatlık stajı, ücretsiz izin, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabiliyor. Fakat sigorta girişinin öne çekilmesi ancak askerlik borçlanmasında mümkün. Diğer borçlanmalarda yalnızca prim ödeme gün sayısı artıyor. Ayrıca emekli aylığını belirleyecek prime esas kazanç miktarı da yükseltilebilir. Bu durumda emekli aylığı da artmış olur.
SÜREYİ ÖNE ÇEKER
Askerlik borçlanması yapan bir kişi hem prim ödeme gün sayısını artırır hem de sigortalılık tarihini öne çeker. Örneğin 6 ay askerlik yapmış bir kişi askerlik dönemi ilk kez sigortalı olduğu tarihten önce ise sigorta girişini borçlandığı süre kadar öne çeker. Diğer yandan askerlik süresinin tamamının da borçlanılmasına gerek yok. Kişi yetecek kadar günü borçlanabileceği gibi askerlik süresinin tamamını da borçlanabilir.
NELERİ KAPSIYOR?
Askerlik hizmetini er veya erbaş olarak yapanlar askerliğin tamamını veya bir kısmını, yedek subay olarak askerlik yapanlar ise yedek subay okulu süresini borçlanma hakkına sahip. Bunun dışındaki askerlik sürelerinin borçlanılması mümkün değildir.
Başvurular nereye?
İkamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurmalk gerek. “Borçlanma talep dilekçesi”ni dolduran sigortalıların askerlik sürelerini belgelendirmeleri de şart. Borçlanmas yapacakları kazanç düzeyini de belirten sigortalılar, Tutarı 1 ay içinde ödemeli. Askerlik borçlanmasında taksit olmuyor.
Geri alınabilir mi?
Askerlik borçlanması yapan ve gerekli ödemeyi SGK’ya yapan ancak daha sonra askerlik borçlanmasından vazgeçmek isteyen bir kişi, SGK’ya dilekçe vererek 5510 sayılı Kanun'un 41. maddesine göre yaptığı askerlik borçlanmasını iptal ederek ödediği parayı geri alabilir.
Ne kadar para ödemek lazım?
1 Temmuz itibarıyla askerlik borçlanmasının bir günü için ödenebilecek en düşük rakam 13,58 TL, en yüksek rakam ise 88,3 TL’dir. Askerlik borçlanmasını düşükten ödemek prime esas kazanç düşük olduğu için aylık bağlanması durumunda avantajlı olmayacaktır. Tavandan ödemek aylık bağlanırken tutarın yüksek olmasını sağlayacaktır.
Hangi statüde değerlendirilir?
Askerlik borçlanmasının hangi sigortalılık statüsü kapsamında değerlendirileceği de kişinin askerlik borçlanması yaptığı dönemdeki sigortalılığına göre belirlenir. Kişinin borçlanma yaptığı dönemde 4/a’lı ise borçlanmayı 4/a’lı olarak, 4/b’li ise 4/b’li olarak değerlendirilir. Aktif sigortalılık döneminin sonunda borçlanma yapılmışsa kişinin son statüsüne bakılır. Kişi en son 4/a’lı ise askerlik borçlanması da 4/a’lı olarak değerlendirilecektir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 06.07.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.