Seçimden hemen önce çıkarılan torba kanunla, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için temmuz ayından geçerli olmak üzere seyyanen zam verildi. Peki hangi emekli ne kadar zam alacak? Seyyanen zammın yanında rutin artış da yapılacak mı? Emeklilik sonrası çalışanların maaşlarında nasıl bir değişme olacak? Bütün emeklilerin kafasını karıştıran bu sorulara sırayla cevap verelim.
1. Zam hangi emeklilere verilecek?
Memur emeklilerinin maaş artış sistemi SSK ve Bağ-Kur’lulardan farklı. Dolayısıyla seyyanen zam memur emeklileri dışındaki tüm emeklilere verilecek. Yani SSK, Bağ-Kur, Tarım SSK ve Tarım Bağ-Kur emeklileri temmuz zammından faydalanacak.
2. Dul ve yetimlere yansıyacak mı?
SSK ve Bağ-Kur kapsamında dul veya yetim aylığı alanlara da hisseleri oranındazam yapılacak.
3. Maaşlara kaç lira yansıyacak?
Öncelikle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin tamamına temmuz ayında enflasyon farkı kadar zam yapılacak. Daha sonra maaşı 1000 liranın altında olan emeklilere 100 lira da seyyanen zam eklenecek. Ayrıca enflasyon zammı sonrasında maaşı 1000 lira ile 1.100 lira arasında kalanların maaşı 1.100 liraya tamamlanacak. Böylece örneğin 800 lira maaş alan bir işçi emeklisinin yeni maaşı, enflasyon farkı da dahil yaklaşık 940 lira olacak.
4. Temmuzdan sonra emekli olanlara zam var mı?
2015 yılından önce ve 2015 yılı içerisinde emekli olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri seyyanen zamdan yararlanacak. Yani temmuz ayından sonra 31.12.2015 tarihine kadar emekli olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de zam alacak. Eşinden %50 oranında dul aylığı alan kişi ise bu zammın yarısını almış olacak.
5. İKMS gelirlerinde artış olacak mı?
İş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle SGK tarafından sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor. Seyyanen zam uygulamasından bu kapsamda gelir alan vatandaşlar da yararlanabilecek. Aynı şekilde malullük aylığı alanlar da temmuz zammını alacaklar. Fakat 100 liralık seyyanen zammın yansıması, iş göremezlik oranına bağlı olarak değişecek.
6. Yurtdışı emeklileri zam alacak mı?
Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerdeki vatandaşlara, her iki ülkedeki çalışmaları oranında sözleşme aylığı bağlanıyor. Temmuz zammından bu kapsamda sözleşme ayığı alan gurbetçilerimiz de yararlanabilecek.
7. Emeklilikte çalışanlara zam var mı?
Türkiye’de emeklilerin yarıdan fazlası bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bunlardan önemli bir kısmı şirket ortağı veya esnaf olarak çalışıyor. İşte bu kapsamda çalışan emeklilerin maaşlarından, 2015/Temmuz’a kadar %15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesiliyordu. Bu kesinti Temmuz ayı itibariyle %10’a düşürüldü. Böylece emeklilikte şirket ortağı veya esnaf olarak çalışanların maaşları üç kalemde artmış olacak;
enflasyon farkı, seyyanen zam ve SGDP indirimi. Örneğin enflasyon farkı ve seyyanen zamla 940 lira olan aylık, SGDP indirimiyle birlikte 995 liraya çıkacak.
8. Zam tek seferlik mi verilecek?
Hayır, 100 liralık zam sadece temmuzda tek seferlik değil, takip eden aylarda da maaşlara yansımaya devam edecek.
9. Bin 100 lira üzerine zam yok mu?
1.100 liranın üzerindeki SSK ve Bağ-Kur aylıklarına 100 liralık seyyanen zam verilmeyecek. Bu emekliler sadece enflasyon farkını alacaklar. Fakat bunlardan şirket ortağı veya esnaf olarak çalışanlara SGDP indirimi uygulanacak. 1.100 liradan fazla maaş alan ve çalışan emeklilerin maaşlarında enflasyon farkına ilave olarak %5 oranında artış olacak.
10. 2016’ya sarkacak mı?
Seyyanen zam uygulamasından 31.12.2015 tarihine kadar emekli olan SSK ve Bağ-Kur’lular yararlanacak. Bu tarihten sonra emekli olanlara seyyanen zam verilmeyecek.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.07.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.