Vergi denetim elemanı mükellefe yazı yazarak, üç gün içinde gelip tutanak imzalamasını istemiş. Zarfı mükellefin işyerinde bulunanlar almış. Mükellef de şehir dışındaymış. İşyerinden telefonla arayıp kendisine durumu haber vermişler. O da, şehir dışındaki işleri bu süre içinde bitip dönemeyeceği için hemen bir yazı yazarak, en kısa yoldan durumu denetim elemanına bildirmiş. Ama denetim elemanı, kendisi ne derse onun olması gerektiğini düşünmüş ve mükellefin gelip tutanağı imzalamasını beklemeden raporunu yazmış.
Burada olay mükellefe verilmesi gereken sürenin ne olduğu. Denetim elemanları genelde vergi incelemesi yaptıkları mükelleflere inceleme sırasında tespit ettikleri hususların yer aldığı tutanağı imzalamak için yazı yazarak süre veriyorlar. Bu süre bazen 15 gün, bazen daha kısa oluyor. Süreyi kısa veren denetim elamanları tutanak imzalamak için verilecek sürenin sınırlaması olmadığını ileri sürüyorlar. Anlattığımız olaydaki gibi üç gün süre veren bile oluyor.
15 günden az olmayacak
Vergi Usul Kanunu'nda tutanak imzalamak üzere verilecek süre ile ilgili bir belirleme yok. Kanunun 14'üncü maddesi uyarınca da, "Vergi muamelelerinde süreler vergi kanunları ile belli edilir." ve "Kanunda açıkça yazılı olmayan hallerde 15 günden aşağı olmamak şartıyla bu süreyi, tebliği yapacak olan idare belirler ve ilgiliye tebliğ eder." İnceleme tutanaklarının imzalanması için daireye çağrılan mükellefe verilecek süre ilgili olarak bir belirleme olmadığına göre, 15 günlük sürenin geçerli olması gerekir. Mükellefin bütün işi vergi inceleme elemanının kendisini ne zaman çağıracağını ya da vergi dairesinin ne zaman kendisinden bir şey isteyeceğini beklemek değildir. Süreler de bu nedenle konulmuştur. Mükellef ve yetkilisi vergi dışındaki işlerini takip etmek zorundadır. Aksi halde iş yapamaz.
Yukarıda anlattığımız olay 2003 yılında geçen bir olay. Rapora dayanılarak yapılan tarhiyat dava konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde de bu dava sonuçlandı.
Vergi Mahkemesi'nin kararı şirket yetkilisine tutanak imzalaması için verilen üç günlük sürenin Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenen 15 günlük süreden az olduğu noktasında oluşmuştu. Danıştay 3. Dairesi ise, Mahkeme'nin kararını bu yönden incelemeden başka bir yönden bozdu. Vergi Mahkemesi kararında ısrar etti. Nihai karar, Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından verildi. Genel Kurul 25.5.2007 gün ve E:2007/97, K:2007/192 sayılı kararı ile vergi mahkemesinin kararını yerinde buldu. Artık tutanak imzalamak için 15 günden kısa süre verilemeyecek.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 27.09.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.