Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe ve 11/4/2014 tarihinden önce süresiz çalışma izni verilmiş olan yabancıların hakları saklı kalmak kaydıyla; 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca uzun dönem ikamet iznine sahip olanlar veya Türkiye’de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izni ile kalmış olan veya en az sekiz yıl kanuni çalışması olan yabancılara, süresiz çalışma izni artık verilebiliyor.
Yurtiçinden müracaat
Türkiye'de geçerli ikamet izni olan yabancılar veya bunların işverenlerinin Çalışma Bakanlığıma müracaatlarını yurt içinden yapabilmeleri de mümkün.
Ön izin
Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılara akademik ve mesleki yeterlilik ile ilgili işlemleri tamamlanıncaya kadar, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir yılı geçmemek üzere ön izin verilebilmesi mümkün.
Yıllık izinler, iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık geçici iş göremezlik ödenekleri ile işsizlik sigortası ödeneği alınan süreler, kanuni çalışma süresine dahil edilir.
Yabancının toplam altı ayı geçmemek şartıyla Türkiye dışında bulunması çalışma süresini kesmez. Ancak Türkiye dışında geçirilen zaman çalışma süresinden sayılmaz. Türkiye’de bulunmasına rağmen ikamet tezkeresini altı aydan fazla süreyle temdit ettirmeyerek ihmalde bulunan yabancının ikameti çalışma izinleri açısından kesinti sayılır.
Çalışma İzni İkamet İzni Yerine Geçebiliyor
6458 sayılı Kanunla getirilen değişiklik sonucu 11/4/2014 tarihinden itibaren 4817 sayılı Kanuna göre verilen çalışma izni aynı zamanda ikamet izni olarak da değerlendiriliyor ayrıca ikamet iznini almak gerekmiyor. Tabii bu nedenle işverenlerin de;
- Çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içinde,
- Çalışma izin belgesinin işverene gönderildiği tarih/tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene gönderildiği tarihten/tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde,
sigortalı işe giriş bildirgesi düzenleyerek SGK'ya vermeleri halinde bildirge yasal sürede verilmiş sayılıyor.
Bakanlıkça çalışma izinlerinin uzatılması işlemleri yapılırken yabancının sosyal güvenlik ile ilgili yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediği kontrol edildiğinden, izin belgesinde kayıtlı prime esas kazanca göre sigortalıların çalışmalarını noksansız olarak bildirmeleri hususunda işverenlerin, 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı kapsamında bağımsız çalışanların ise primlerini noksansız olarak süresinde ödemelerinde fayda bulunuyor.
İşverenler tarafından 4817 sayılı Kanun gereğince çalışma izni alınmadan çalıştırılarak SGK'ya bildirimi yapılan sigortalılar ile kontrol ve denetim elemanlarınca çalışma izni olmadan çalıştırıldığı tespit edilen yabancı uyruklu kişilerin SGK tarafından tescil ediliyor. Daha sonra sigortalının geçici görevli olarak gelip gelmediği ile çalışma izninden muaf olup olmadığı hususu araştırılıyor.
Bir Soru Bir Cevap
Babam 19.09.1957 doğumlu ve şu an SSK’lı olarak çalışıyor. 20.04.1982 – 07.06.1993 tarihleri arasında 11 yıl 1 ay 17 gün süreyle Bağ-Kur sigortalısıydı. Mart 1993 ayından itibaren 91 gün, 2014 yılında 156, 2015 yılında 94 gün ve halen SSK’lı bulunuyor. Toplam 341 günü var. 01.05.2009 - 13.05.2010 ve 08.06.2012 - 08.01.2014 tarihleri arasında yurt dışında çalıştı. Yurt dışı çalışmasını son yedi yıl hesabına göre borçlanma yapılıp erken emekli olabilir mi? Babam en erken ne zaman emekli olur ve emekli olması için ne yapılması gerekir? Mustafa ERİKLİ
Sayın Okurum,
Babanızın sigorta başlangıcına göre SSK’lılıktan emekliliği bakımından 46 yaş ve 5 bin 75 güne tabi bulunuyor. Dolayısıyla yaş ve 25 yıl sigortalılık süresi sorunu bulunmuyor. 2 yıl 7 ay 12 günlük yurtdışı çalışma süresini borçlanması ve 40 gün kadar çalışması halinde SSK sigortalılığından emekli olabilir. Zira son sigortalılığı SSK olduğu ve borçlanacağı 2009-2014 yılları son yedi yıl sınırı içinde kaldığından borçlanma halinde son yedi yılda SSK çoğunluğu 38 gün eksiği ile sağlanmış olacaktır. Mart 1993 ayında başlayan 91 günlük SSK süresi aynı dönemde Bağ-Kur süresi ile çakıştığı için geçersiz durumda bulunduğundan dolayı bu sürenin bir etkisi olmayacak.
(Kaynak: alitezel.com | 17.06.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.