BASINDAN YAZILAR
Vatandaşa Vergi Soygunu - MuhasebeTR

Vatandaşa Vergi Soygunu

Ekonomi yüzde 2.3 büyüdü ama vergi gelirleri yüzde 14.7 arttı. En yüksek artış ise vatandaşın cebinden doğrudan alınan dolaylı vergilerde oldu. Şirketlerin vergisi yüzde 11, vatandaşın vergisi yüzde 20 arttı. Vatandaşa vergi soygunu

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.3 büyüdü, nisan ve mayısta da canlanma işareti yok. Ancak Maliye'nin aldığı vergi yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.7 artarak 164.4 milyar liraya çıktı. Yani devletin aldığı vergiler vatandaşın sırtında giderek daha büyük bir kambur haline geldi. Dünyada petrol fiyatları düşerken iç piyasada vergi oranlarını indirmeyerek vatandaşa yüksek fiyattan akaryakıt satılmasına neden olan Maliye, en yüksek kazancı da bu alandan elde etti. Akaryakıt, doğalgaz, içki ve tütünden alınan kesintilerin toplamı 64 milyar lirayı buldu ve tüm vergi gelirlerinin içindeki payı yüzde 39 oldu. Buna karşın gelir ve kurumlar vergisi toplamı 50.6 milyar lirayla yüzde 31'de kaldı.

Bütçe açığı 2.4 milyar TL
Maliye Bakanlığı bu yılın ilk beş ayına ilişkin bütçe verilerini dün açıkladı. Bundan önce her bütçe rakamını kendisi açıklayan Maliye Bakanı Şimşek'in bu kez yazılı bir açıklamayla yetinmesi ve bütçe açığı olmasına rağmen övünmesi dikkat çekti. Ocak-mayıs döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 artışla 197 milyar 904 milyon lira, bütçe giderleri ise yüzde 12.1 artışla ve 200 milyar 324 milyon lira olarak hesaplandı. Böylece merkezi yönetim bütçesi, ocak-mayıs döneminde 2 milyar 419 milyon lira açık vermiş oldu.

Özel tüketim vergisi % 20 arttı
En çok artış gösteren vergi kalemlerinden biri de özel tüketim vergisi oldu. Akaryakıtın da içinde bulunduğu kalem 39.2 milyar TL ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.7'lik artış gösterdi. Kurumlar vergisindeki artış ise yüzde 11.4'te kaldı. Gelir vergisi ise 33.8 milyar TL olurken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.5 artış kaydetti.

Personel giderleri 10 milyar TL'yi aştı
Mayıs ayında ise 2015 yılı merkezi yönetim bütçe giderleri için ayrılan ödeneğin 40 milyar 113 milyon lirası kullanıldı. Mayısta faiz hariç giderler için ise 36 milyar 267 milyon lira harcama yapıldı. Bu dönemde personel giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 10 milyar 147 milyon lira oldu. Mayıs ayında, personel giderleri için bütçede öngörülen 119 milyar 170 milyon lira ödeneğin yüzde 8.5'i kullanıldı. Sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.7 artışla 1 milyar 626 milyon liraya yükseldi.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 16.06.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM