BASINDAN YAZILAR
Evinde 10 Günden Fazla Gündelikçi Çalıştırmak / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

Evinde 10 Günden Fazla Gündelikçi Çalıştırmak / Ahmet Arıcan

 Soru 1: Ayda evinde 10 günden fazla, örneğin 12 gün gündelikçi kadın çalıştırana yeni kanun bir avantaj getirdi mi? Bilgilendirirseniz sevinirim. (Kenan AR)

Ev hizmetlerinde çalışan ve çalıştıranlar için, 1 Nisan 2015’ten itibaren uygulamaya konan yeni düzenleme, ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla kadın çalıştıranlara da önemli avantajlar sağladı. Evinde 10 günden fazla gündelikçi çalıştıracak olan kişi, çalışılan ay sonuna kadar çalışanı, “Ev Hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalıştırılacaklara ilişkin bildirge” ile SGK’ya bildirilecek. Çalışan, çalıştıran, çalışılan gün sayısı ve ödenen ücret vb. bilgilerin yer aldığı bildirge ev sahibi ve çalışan tarafından imzalanacak.  Çalışanın sigorta tescili bu bildirgeye göre yapılacak. İşverene işyeri numarası verilmeyecek. İşveren  işlemleri T.C.  numarası ile takip edilecek. Bildirim üzerine hesaplanan prim takip eden ay sonuna kadar ödenecek. Her ay prim ve hizmet belgesi verilmeyecek. Çalışanın durumunda değişiklik olmadığı sürece, ev sahibi aynı primi ödeyecek. Görüldüğü gibi işveren, işyeri numarası alma, şifre alma, işe giriş yapma ve her ay prim ve hizmet belgesi verme yüklerinden kurtulmuş oldu.

Geriye yönelik Bağ-Kur borçlanması mümkün değil

Soru 2: 15 Nisan 1982 tarihinde vergi kaydım var. Ancak Bağ-Kur kaydım yok. Geriye dönük Bağ-Kur borçlanması yapılıyor mu? 12 Ekim 1995’den 3 Temmuz 2012 tarihine kadar Bağ-Kur’luyum. 3 Temmuz 2012’den 28 Şubat 2015 tarihine kadar zaman da SSK’lıyım. Ne zaman emekli olabilirim. (Selim GÜR)

Geriye yönelik Bağ-Kur borçlanması yapamazsınız. 1982’den Bağ-Kur’a kayıt için yeni bir yasa gerekiyor. Sigortalı çalışarak 305 gün daha prim ödemek suretiyle, Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’dan emekli olma hakkı elde eder ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. 305 günden sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 12 Ekim 2020’te 55 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Almanya’daki çalışmanızı sigortalı bir işte çalışırken borçlanmalısınız

Soru 3: 19 Ocak 1963  doğumluyum.  1980 yılında Almanya’ya gittim. 1982 tarihinde işçi oldum. 1986 yılında da işçi olarak bir  yıl çalıştım. Daha sonra 2002’de Türkiye’ye döndüm ve  2004’te şirket  kurarak Bağ-Kur’lu oldum. Halende Bağ-Kur’luyum. Ben ne zaman,  nasıl  ve ne kadar ücret ödeyerek emekli olabilirim? (Mahmut SÜTLÜ)

Bağ-Kur’lular kendi şirketlerinde olmamak üzere başka işyerlerinde çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyorlar. Bu durumda Bağ-Kur sigortası sonlanıyor. Sigortalı bir işte çalışırken Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanmanız halinde kazandığınız günler SSK’ya sayılır. Ayrıca 1982’deki Almanya sigorta başlangıç tarihiniz, Türkiye’de başlangıç tarihi sayılır. Ve sigortalı çalışmanızla en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz.  Ve sigortalı çalışmanızla ödediğinizi primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Yeni Asya | 06.06.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM