Son Torba Kanun’la 1,3 milyon borçlu Bağ-Kurlu’ya borcunu sildirme/dondurma imkanı getirildi. Buna göre 2015/Nisan ayı itibariyle 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunanların borçları SGK tarafından silinecek. Tabii borçlu süredeki Bağ-Kur günleriniz de silinmiş olacak. Bu arada bu uygulama ile yaklaşık 50 bin kişiye de emeklilik sürprizi doğmuş oldu. “Hem hizmet silinip hem de emeklilik nasıl olacak” diyenler için açıklayalım.
Hizmet çakışması bitiyor
Aynı zamanda hem Bağ-Kur hem de SSK kapsamında sigortalı olma durumunahizmet çakışması diyoruz. Şirket ortağı veya vergi mükellefi olup da aynı zamanda bir işyerinde sigortalı olan binlerce kişi bu kapsama giriyor. 2011 Mart ayına kadar hizmet çakışması durumunda önce başlayan sigorta geçerli sayılıyor, sonra başlayan geçersiz oluyordu. Bu yüzden binlerce kişi SSK’lı çalıştığı halde, önce Bağ-Kur girişi olduğu için SSK’dan emekli olamıyordu. 2011 Mart itibariyle bu sorun kısmen çözüldü ve bu tarihten sonra çakışma durumunda SSK’nın geçerli olması kuralı getirildi. Fakat bu tarihten öncesi için eski kural halen geçerli ve bu yüzden binlerce kişi emekli olamıyordu. Son Torba Kanun’la, 12 ay ve daha fazla borcu olan Bağ-Kurlular’a borcunu silme hakkı getirilince, bu kişilere de emeklilik hakkı doğmuş oldu. Yani 2011 Mart öncesinde hizmet çakışması olup, SSK hizmeti geçersiz sayılanlar, aynı dönemdeki Bağ-Kur hizmetlerini sildirmiş olacaklar. Böylece ortada hizmet çakışması kalmayacak ve SSK hizmetleri geçerlilik kazanacak. Dolayısıyla otomatikman SSK emekliliğine hak kazanmış olacaklar.
İsterseniz konuyu bir örnekle açalım. Ahmet Bey 01.06.2004 tarihinde şirket ortağı olup Bağ-Kur’a kaydolmuş. Daha sonra 10.03.2007 tarihinde bir işyerinde çalışmaya başlamış fakat bu arada şirket ortaklığı da devam etmiş fakat Bağ-Kur primi ödememiş. Ahmet Bey SSK’dan emekli olmak için talepte bulunduğunda, daha önce Bağ-Kur sigortası başladığı için SSK hizmetleri geçersiz sayılmış ve emeklilik talebi reddedilmiş. Şimdi Ahmet Bey 6645 Sayılı Torba Kanun’dan yararlanarak SGK’ya başvurduğunda, Bağ-Kur süresi silineceği için SSK’dan emekli olabilecek.
Alkışlar metal işçilerine
Bursa’da metal sektörü işçileri sendikal anlamda gerçekten tarih yazdılar. Türkiye seçim arefesinde olmasaydı, metal işçileri çok daha fazla gündem olacatı. Bütün TV’lerin canlı yayın araçları Bursa’ya kamp kuracaktı. Ne var ki genel seçim gürültüsü, metal işçilerinin sesini bastırdı. Yine de son on günde yaşananlar, Türkiye’de sendikacılık ezberlerini bozmaya yetecek türden. Bundan sonra ‘protokol sendikacılığı’ yaparak, sloganlarla günü kurtaran sendikaların işi daha zor olacak.
Dava yoluna gidebilirsiniz
Soru: Annem çiftçi kooperatifine üye ve bu üyelik süresince kooperatiften tahıl, gübre ve mazot aldı. Fakat annem adına kooperatife herhangi bir satış yapılmadı. Annem yaklaşık olarak 2004 yılında beri üye. 1993-1999 yılları arasında 1303 gün sigorta primi var ve 1965 doğumlu. Annemin emekliliği için nasıl bir yol izlememiz gerekir? Kooperatif üyeliği sebebiyle SGK kaydı yapılabilir mi? Hüseyin K.
Cevap: Annenizin kooperatif üyeliği fiilen çiftçilik yaptığına delil teşkil eder. Fakat SGK tarafından 2004 itibariyle tescil yapılabilmesi için ayrıca anneniz adına ürün satışı yapılmış ve bu satıştan prim tevkifatı (kesinti) yapılmış olması gerekir. Ürün satışı ve tevkifat olmaksızın SGK'dan tescil talebinde bulunmanız halinde talebiniz reddedilecektir. Fakat dilerseniz dava açarak anneniz için hizmet tespiti talebinde bulunabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 29.05.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.