BASINDAN YAZILAR
Mahkeme, 'Maliye köstebeği'nin memurluktan atılmasını onayladı - MuhasebeTR

Mahkeme, 'Maliye köstebeği'nin memurluktan atılmasını onayladı

Kamuoyunda 'Köstebek skandalı' olarak bilinen olayla ilgili soruşturmada sona yaklaşılıyor. Soruşturma kapsamında memuriyetten uzaklaştırılan Maliye eski Başmüfettişi Hamza Kaçar'ın yürütmeyi durdurma talebiyle yaptığı başvuru reddedildi.

 

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Kaçar'ın Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) üzerinden usulsüz giriş yapmasının suç oluşturduğuna hükmederek, çıkarılma kararını onadı. 'Köstebek skandalı' üç Maliye bürokratının; aralarında cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanının da bulunduğu çok sayıda kişiye ait mal varlıklarını yasa dışı yollardan incelemeye aldığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti. Skandalın ortaya çıkması üzerine Maliye Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu harekete geçmiş, olaylara karıştığı tespit edilen üç bürokrat hakkında soruşturma açmıştı. Soruşturma neticesinde 'veri güvenliğini ihlal ettiği' tespit edilen Başmüfettiş Hamza Kaçar ve programcı Uğur Kayı memuriyetten uzaklaştırılmıştı.

Bu arada Maliye Teftiş Kurulu'nun, eski Başmüfettiş Kaçar'ın "Bakan beni çağırdı, dindar insanlarla uğraşma dedi" ve "Yapılanlar El Kadı'nın intikamı" demeçleriyle ilgili olarak da soruşturma açtığı öğrenildi. Kaçar'ın açıklamalarından ötürü memuriyetten ikinci kez çıkarılabileceği ifade ediliyor.

Maliye bürokrasisini derinden sarsan 'köstebek skandalı' kurumun bilgi işlem sisteminde de köklü değişimlere neden oldu. Bilgi işlem uzmanları, vergi mükelleflerine ait bilgilerin muhafaza edildiği VEDOP'ta bu tür suistimallerin bir daha yaşanmaması için bir dizi tedbir aldı. Nisan ayında hayata geçirilmesi planlanan ve 'VIP liste' adı verilen yeni uygulama, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler nedeniyle ekim ayına ertelendi. Halen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın masasında bekleyen yeni projeyle devlet büyükleri ve üst düzey bürokratların mali bilgilerine erişim ciddi anlamda sınırlandırıldı. Yeni uygulamayla VIP statüsündeki kişilerin bilgilerine ulaşmak isteyen bir Maliye bürokratı önce Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kapısını çalacak. Erişim için özel izin ve tek kullanımlık bir şifre alan bürokrat, sadece izin aldığı mükellefin bilgilerine ulaşabilecek. Uygulama ile çalışanlara, "Attığınız her adımı takip ediyoruz. Yanlış bir işe bulaşmayın, ensenizdeyiz" mesajı verilecek.

Alınan önlemler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nı, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi'nin üçüncü ayağını (VEDOP-3) devreye sokma konusunda cesaretlendirdi. Bu çerçevede 585 mal müdürlüğü, 4 ay içinde sisteme entegre olacak. Henüz VEDOP'a dahil olmayan vergi daireleri ile takdir komisyonları da otomasyon kapsamına alınacak. VEDOP-3 ile Vergi Dairesi başkanlıkları, nakil vasıtaları vergi daireleri, süreksiz vergi daireleri ve defterdarlık gelir müdürlüklerinin ilave donanım talepleri karşılanacak. VEDOP-3 sistemiyle ülke geneline yayılmış otomasyon ağının daha hızlı işlemesi öngörülüyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bir Maliye yetkilisi, bilgilerin yedeklenmesi amacıyla Konya'da 'felaket durum merkezi' kurulmasına başladıklarını sözlerine ekledi.

Ercan Baysal

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 25.09.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM