BASINDAN YAZILAR
Bulgaristan’dan Kaçak ve Turist Olarak Gelenlere Neden Borçlanma Hakkı Yok? / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

Bulgaristan’dan Kaçak ve Turist Olarak Gelenlere Neden Borçlanma Hakkı Yok? / Özgür Erdursun

 Bulgaristan’dan gelen Türklerin bir kısmı 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı yasayla kendilerine tanınan borçlanma hakkıyla Bulgaristan’da çalıştıkları dönemleri Türkiye’den borçlanıp prim gün sayılarını tamamlayıp emekli olabiliyorlar. Bir kısmı diyoruz çünkü 1989 yılında yaklaşık 400 bin kişi Türkiye’ye giriş yaptı, bir kısmı geri dönmek zorunda kaldı, daha sonraki yıllarda da bu göç dalgası devam etti. 1991-1992 yılları arasında 50 bin, 1993-1994 yılları arasında 70 bin kişi ülkemize giriş yaptı. Bulgaristan’dan gelen yüz binlerce vatandaşımızdan sadece zorunlu göçe tabi olarak gelenler 5510 sayılı yasadan yararlanarak borçlanma hakkı elde etti, bunun dışında kaçak ve turist olarak gelenlere borçlanma hakkı verilmedi.

1989 yılında bu kadar kişinin aynı anda evlerinden, işlerinden, sevdiklerinden, hatıralarından kopma kararı almalarının sebebi neydi?

Bulgaristan Türklerinin Türkiye’ye göç etmesini tetikleyen en önemli etken sosyalist rejimin asimilasyon eğimleri olmuştur. Bu çabalar 1980’lerde doruğa ulaştı ve 1984’te ‘Soya Dönüş’ başlığı altında Bulgaristan Türklerinin isimleri Bulgarlaştırıldı, Türkçe konuşmaları yasaklandı, etnik kimliğini ve dini inançlarını ifade eden her tür sosyal ve kültürel faaliyet yasaklandı. Ancak Bulgaristan Türkleri, hükümetin planladığı gibi, Bulgar kimliğine teslim olmadı, örgüt veya birey düzeyinde yürütülen kimlik koruma çabaları 1989 yılının mayıs ayında ‘Mayıs Barış Hareketleri’ adı altında yapılan yürüyüşlerle doruğa ulaştı. Göstericiler ‘Biz Türk’üz!’, ‘İsimlerimizi İstiyoruz!’ ‘Yaşasın Demokrasi!’ gibi sloganlarla isteklerini bildirirken, devlet propaganda araçları göstericilerin özerklik istediklerini (ülkeyi bölmek istediklerini) ve Türkiye’ye göç talep ettikleri fikrini yaydı ve kamuoyunu yanıltarak temel insan haklarını talep eden göstericilere karşı düşmanlık duygusu uyandırdı. Mayıs olayları boyunca 24 saat içinde ülkeyi terk etme emri verilen yaklaşık 2000 kişinin Bulgaristan’dan ayrılması, 1989’un yaz aylarında gerçekleşecek göçün ilk sinyallerini vermişti. Daha sonra göç hızlandı ve sayı yüz binleri buldu.

Sonuç olarak yüz binlerce Türk büyük bir zulümden kaçarak Türkiye’ye geldi. 1989-2008 yılları arasında zorunlu göçe tabi olarak gelenlere borçlanma hakkının verilmesi ve zulümden kaçarak ya da turist olarak gelenlere borçlanma hakkının verilmemesi büyük bir haksızlığa sebep oldu. Bu haksızlığın ortadan kaldırılmasını bekleyen binlerce kişinin beklentilerini yetkililerin görmesini öneriyorum.

 

SORU: Özgür Bey, 05.04.2000 yılında sigortalı oldum. 1997 yılında askerliğimi yaptım. 3600 ve 15 yıllık süreyle kendi isteğimle işten ayrılarak kıdem tazminatımı alabilir miyim? KAMİL KOMAÇ

CEVAP: Kamil Bey, 08.09.1999 yılından sonra işe başlayanlar 3600 gün ve 15 yıllık süreyle kıdem tazminatı alamazlar fakat siz askerlik borçlanması yaparak işe başlama tarihinizi 08.09.1999 öncesine geriye alabilirsiniz ve kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.

BİLGİ: Eşi ölen kadın ya da erkek, eşinden dolayı dul maaşı alırken çalışabilir, çalıştığı için eşinden aldığı dul maaşı kesilmez, hatta kendisi de emekli olup hem kendi emekli maaşını hem de eşinden dolayı dul maaşı alabilir. Dul maaşı sadece evlendiğinde kesilir.

(Kaynak: Olay.com | 18.05.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM