SGK BÜYÜYOR
583 SGM kurulması planlanmıştı,473 faaliyete geçti.
Çalışan Sayısı 27.478 ulaştı.
Personelin %75 Üniversite ,%25 İlk,Orta ,Lise
Personeli çalışma süresine kurumda baktığımızda %35 20 yıl üstü çalışan,%65 20 yıl altı çalışan oluyor.
Çalışanların %60 Erkek,%40 Kadınlardan oluşuyor.
5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile sosyal güvenlik alanındaki üç kurum (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı) birleştirilmiş ve kamuoyunda “Tek Çatı” olarak bilinen SGK kurulmuş. Çok kısa bir zamanda gerçekleştirilen bu reform sürecinde kurumsallaşma tamamlanmış, merkez ve taşra teşkilatı oluşturulmuş, ikincil mevzuat hazırlanmış, teknolojik altyapı iyileştirilmiş, daha kaliteli ve sürdürülebilir hizmet verebilmek için gerek sigortacılık gerekse sağlık alanında çok çeşitli ve özverili çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
(Bütün bu çalışmalar yapılırken SGK çalışanlar gerçek anlamda anlaşılması zor,karmaşık bir yapısı olan 5510 SS ve GSSK bir çok maddesi zaman içinde değişmiş,günün koşullarına göre ilave Geçici Maddeler yapılmış,Yapılandırma ve GSS süreçleri ile karşılaşmış,Genelgeler revize edilmiştir.Burada SGK çalışanları gerçekten KHK alınan haklarına ,ikramiyeleri ödenmemesine,fazla mesaileri verilmemesine rağmen özveri ile kurumu taşımışlardır.)
ZAYIF ALANLARINI HER YIL ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLEMİŞLER
1. Sağlık alanındaki denetimlerin ve geri ödeme kontrollerinin yeterli ve etkin olmaması 2. Sunduğu hizmete oranla personel sayısının eksik olması 3. Sürekli değişen, anlaşılması güç mevzuatın uygulamayı olumsuz etkilemesi 4. Personelin mali ve özlük haklarının yetersiz olması 5. Birimler arasında personel ve iş yükü dağılımının adil olmaması 6. Mevzuat eksikliğinden dolayı yargı ve idari sorunların yaşanması 7. Koruyucu önleyici hizmet altyapısının yetersiz olması 8. 5510 sayılı Kanun ile farklı mülga kanunların birlikte uygulanmasının getirdiği sorunlar 9. Kurum içi iletişim ve koordinasyon eksikliği 10. Hizmet standartlarının istenilen düzeye ulaştırılamaması.
(76 Milyona yaklaşan nüfusa gerçek anlamda bu yetersiz kadrolar ile hizmet veriliyor,burada SGK çalışanlarının özverisini görmezden kimse gelmesin,özellikle mevzuat sadeleştirme gerekmekte insiyatif kullanmanın önü yasal çerçeve de açılmalıdır,SGK kabul ediyor çalışanlarda kaliteyi artırma çalışanların mali haklarını güçlendirmeden geçer,üniteler arasında iş ve işlem yükü dağılımında adaletsizlikler ortadan kaldırılmalıdır,özellikle 5510 uygulamasında Geçici Maddelerdeki Mülga Kanun uygulamaları yeni personele anlatılmasında zorluklar yaşanmakta,SGK başka kurumlara geçiş devri yüksektir.)
SGK AÇIKLARI İÇİN ÖNLEM ALINIRKEN AKILCI YAKLAŞIMLAR
1. Kayıt dışı istihdam oranının yüksek olması 2. Toplumda sürekli prim affı beklentisi olması 3. Bilinçsiz ilaç kullanımının ve ilaç israfının fazla olması 4. Yerel yönetimlerden prim tahsilat oranının düşük olması 5. Nüfusun yaşlanma eğiliminde olması 6. Ülkedeki sağlık politikalarının SGK’nın sağlık maliyetlerini artırması 7. Stratejik verilere sahip olması nedeniyle dış tehditlere açık olması 8. Dış paydaşlarımızın teknolojik alt yapısının yetersizliği 9. Bütçe kısıtlarının sosyal güvenlik alanındaki gelişmelere fırsat vermemesi 10. Mevzuatı güncel gelişmelere uyumlaştırmada zaman kaybedilmesi 11. İlaç ve tıbbi malzemede dışa bağımlılığın mali yükü artırması
(İşveren prim yükü azaltmak için kalıcı prim indirimi yapılmalı %5 prim işverenin düzenli prim ödemesi ile teşvik edilirken ,1 yıl yasaklı kalması teşviklerde sıkıntıya neden oluyor,bu konuda düzenlemeye ihtiyaç var.Teşvikler kolay ve anlaşılır olmalıdır.Prim afları artık rutin olmuştur.)
SGK ÖNEMLİ STRATEJİLER
Primlerin gerçek kazançlar üzerinden bildirilmesinin sağlanması , Eksik gün bildirimlerinin etkin bir şekilde incelenmesi , Sigortalı prim teşviklerinin etkinliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması Alternatif prim tahsilat yöntemlerinin geliştirilmesi olarak sıralanmıştır.
SGK ÖNCELİKLE YENİ YASAMA DÖNEMİNDE KAYITDIŞINI ÖNLEME ADINA İŞVERENLERE GENEL BİR UYGULAMA AFFI ÇIKARMALIDIR
5510 sayılı Kanunda küçük bir değişiklik yaparak ,özellikle kayıtdışı çalıştırılmış işçiler için yıl belirlemesi yapılarak bir defaya mahsus geriye dönük işe giriş bildirgesi verilmesi ve o yılın güncel ödeme tutarı üzerinden APHB alınmak suretiyle düzeltme bildirgeleri yada beyanları alınmalıdır.
Düzenli prim ödeyen tüm mükelleflerin sehven denetim sonucu kayıtdışı işçilik denilerek 1 yıl teşvik yasakları kaldırılmalı,kayıt denetiminde milat yıl ilan edilmesi ,evrak ve kayıt saklama sürelerinin yeniden gözden geçirilmesi , Kayıtdışı 1 yıl teşvikten men edilenler (düzenli mükellefler) için uzlaşma masasının kurulması ,İPC için uzlaşma imkanı verilmesi(Maliye de uygulanan sistemin kurulması)
Ağır İPC ortadan kaldırılmalıdır.
SGK işletmelerin yaşamasına imkan vermeli.
Özellikle Denetim Kadrosunda yer alan denetmenler Rehberlik ve Teftiş Kurullarında tek çatı altına alınarak ,STK işbirliğine gidilerek kontrol ,teftiş mantığı rehber bir dille anlatılmalıdır.
SGK ÇALIŞANLAR ANLAMINDA ÖZELEŞTİRİ YAPMIŞTIR
SGK yönetim sisteminin en önemli kaynaklarından biri kurum çalışanlarıdır.
SGK yönetim sistemini geliştirmede çalışanların memnuniyetini artırmaya yönelik iyileştirme planlarının oluşturulup hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.
SGK memnuniyeti ve bağlılığı yüksek çalışanlar ne kadar fazla ise buna bağlı olarak verimli iş sonuçları, yüksek performans elde etmek mümkündür.
Çalışan Memnuniyet Puanını 70’e Çıkarmak
2019 yılı sonuna kadar kademeli olarak 70 puana çıkarmak temel hedeflerimizden biridir. Bu kapsamda, bireysel performansı ölçme ve değerlendirmeye yönelik çalışmaların yapılması, norm kadro çalışmasının tamamlanarak birimlerin çalışan sayılarının iş yüküne uygun hale getirilmesi, yurt içi/dışı yüksek lisans, doktora, staj imkânlarından yararlananların sayısının artırılması ve sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesi planlanmaktadır.
(Bu alanda iyileştirme yapmak SGK adına uzun vadede olumlu yaklaşımlardır.)
1 GÜNDE EMEKLİ MAAŞINI KİM BAĞLAR
SGK güçlü alt yapısı ,güçlü akademik kadroları ile 1 günde değil,1 saatte emekli maaşı bağlar.
Bunu da kanıtladı.
Rahmetli Naci Şahin bey yönetimindeki Muğla SGK gerçekleştirdi.
BEYAZ ZARF PROJESİ İLE EMEKLİLİĞİ HAK EDENLER MÜJDE VERİLDİ.
5 YIL OLUP ZAMAN AŞIMINA GİREN HASTALIK ,EMZİRME,CENAZE YARDIMLARI HABER VERİLEREK HAK SAHİPLERİNE ÖDENMİŞTİR.
BÜTÜN BU PROJELERİ MESAİ GÖZETMEDEN KURUM KÜLTÜRÜNÜ BENİMSEYEN SGK ÇALIŞANLARI YAPMIŞTIR.
SOSYAL ANLAMDA SGK GÖNÜLLERİ DERNEĞİ İLE GÖNÜLLER KAZANILMIŞTIR.
TİYATRO İLE SGK HAKLARI İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE ANLATILMIŞTIR.
HEDEFLERE ULAŞMA ADINA SGK ÇALIŞANLARA SAHİPLENİLMELİDİR
Ø SGK MEMURLARI ÇALIŞANLAR ARASINDA MAAŞ FARKININ KALDIRILMASINI TALEP EDİYOR
Ø İKRAMİYESİNİN VERİLMESİNİ İSTİYOR
Ø FAZLA MESAİLERİNİN ÖDENMESİNİ
Ø VEKALET ANLAMINDA KADRO DEĞİL ASİL
Ø SGK MERKEZ MÜDÜRLÜKLERİNDE İŞLEM YÜKÜNE GÖRE ÇALIŞANLARIN HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ
Ø ŞEFLERİN ÖZLÜK ,LİYAKAT HAKLARI
Ø İCRA MEMURLARININ UZMANLIKLARI
Ø ÇALIŞANLAR İÇİN UYGULAMAYA YÖNELİK HİZMET İÇİ EĞİTİMLERİ
Ø KARİYER PLANLAMA
Ø İŞVEREN SERVİSLERİNE UZMANLIK
Ø SGK İL MÜDÜRLERİNİN EK GÖSTERGELERİ
Ø BAĞIMSIZ DENETİM ANLAMINDA DENETMENLERİN TEFTİŞ KURULU BÜNYESİNE ALINMALARI
Ø MEVZUATIN ANLAŞILIR OLMASI
Ø MOOBİNG KAVRAMI
Sosyal Güvenlik Haftası kutlanır iken SGK Bardağın dolu tarafını elbette görecektir. Buna kimse itiraz etmez.
SGK çalışanları açısından Bardağın boş kalan tarafını da değerlendirmelidir.
Mutlu Personel Üretken Bir Şekilde Vizyonu Parlatır.
TÜM SGK ÇALIŞANLARININ SOSYAL GÜVENLİK HAFTASINI KUTLARIM
(Kaynak: alitezel.com | 15.05.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.