BASINDAN YAZILAR
Prim Ödeyen Taksici Esnafı, İşsizlik Maaşı Alma Hakkını Kazanır / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Prim Ödeyen Taksici Esnafı, İşsizlik Maaşı Alma Hakkını Kazanır / Okan Güray Bülbül

 Plaka sahibi taksici Bağ – Kur’ludur ve kendi primini öder. Bir başkasının taksisinde şoförlük yapan taksici ise SSK’lıdır, primini plaka sahibi karşılar. Ancak ay içerisinde 10 günden az çalışanlar primi kendi öderler. Bu şekilde işsizlik maaşı da alabilirler.

BİR işveren tarafından çalıştırılan işçi işsiz kaldığında işsizlik sigortasından maaş alabilmekteyken, kendi işini yapan ve dükkanını kapatan kişi işsiz kaldığında işsizlik maaşı alamaz. Diğer yandan taksi ve dolmuş şoförlerinden iş sözleşmesiyle başka birisinin emrinde ay içerisinde 10 günden az çalıştırılanlar işsizlik sigortasından yararlanabilirler. Kendi taksisinde şoförlük yapan taksici yani plaka sahibi, 4/b’li eski adıyla Bağ – Kur’lu konumundadır ve kendi primini kendisi öder. Bir başkasının taksisinde iş sözleşmesiyle şoförlük yapan taksici 4/a’lı yani SSK’lı konumundadır. 

NE KADAR PRİM ÖDENİYOR?

Ay içerisinde 10 günden az şekilde taksi şoförlüğü yapan kişilerin primlerini bu kişilerin çalıştığı taksinin plaka sahibi değil, kendileri öderler. Diğer yandan ay içerisindeki çalışması 10 günden çok olanlar için prim plaka sahibi tarafından çalıştığı süreyle orantılı olarak ödenmektedir. Ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan şoförler 2015’in ilk altı ayı itibarıyla işsizlik sigortasından yararlanmak istemezlerse en az 286,36 TL, en fazla 1.861,36 TL prim ödemek durumundalar.  Ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan taksi şoförleri, işsizlik sigortasından yararlanmak isterlerse, bu durumda en az 312,79 TL, en fazla 2.033,18 TL prim ödemek durumundalar. Bu hak ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan dolmuş ve diğer toplu taşıma araçları şoförleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen alanlarda rehberlik hizmeti sunan kişiler için de söz konusudur.

Kazada yardım yok

AY içerisinde 10 günden az çalıştırılan taksi şoförleri iş kazası geçirmeleri halinde geçici iş göremezlik ödeneği alamadıkları gibi iş kazası sonrası ölüm durumunda geride kalanlara aylık da bağlanamamaktadır.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

ŞOFÖRLER sigortalılık işlemlerini internet üzerinden 'Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait İşe Giriş Bildirgesi'ni temin ederek başlayacaklar. Belgeyi şoförler odasından onaylatarak, iş sözleşmesiyle birlikte bulundukları ildeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya merkezine verecekler.

En az 477, en çok 954 TL

Plaka sahibiyle arasındaki iş sözleşmesi işsizlik sigortasından maaş almayı doğuracak bir nedenle sonuçlanan taksi şoförü, son üç yıl içerisinde son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş ise 6 ay boyunca işsizlik sigortasından maaş alabilir. Primini en düşükten ödeyen şoför 477 TL maaş alabilir. Primini en yüksekten ödeyen taksi şoförünün işsizlik maaşı ise en fazla 954 TL olabilir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 13.05.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM