Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme yürürlüğe girdi. Artık herkes evindeki gündelikçinin sigorta prmini yatırmak zorunda. Eğer gündelikçi ayda 10 günden az geliyorsa, ev sahibi 5510'a mesaj atarak sigortayı yatırabilecek. Günlük ücretin 80 kuruş olması planlanıyor.
Çarşamba günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğle birlikte 1 gün 1 saat bile olsa ev hizmetlerinde çalıştırılan kişilerin sigortalanması zorunluluğu hayata geçti. Gündelikçileri sigortalatmak için SMS de kullanılabilecek, www.turkiye.gov.tr adresi de.
HER GÜN BAŞINA 80 KURUŞ
Ay içerisinde aynı kişiyi ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştıran kişiler çalıştırdıkları kişileri SMS'le sigortalatabilecek. Çalıştırılan gün sayısına göre hesaplanan prim miktarı telefon faturasına eklenecek ve bu şekilde gündelikçinin sigortalanması tamamlanacak. Aynı gündelikçiyi ay içerisinde 10 günden az çalıştıran kişiler günlük 80 kuruş prim ödeyecekler. Haftada bir gün olmak üzere ayda dört gün gündelikçi çalıştıran bir kişinin telefon faturasına 3,2 TL eklenecek.
TÜM OPERATÖRLERDEN ATILACAK
SMS'le sigortalılık konusunda SGK bütün operatörlerle protokol imzalamak için çalışmalarını yürütüyor. Operatörlerin bu işlem karşılığında bir miktar komisyon alması söz konusu olabilir. 80 kuruşluk prim vatandaşın faturasına 1 TL olarak yansıyabilir. Bu konuda çalışmalar son aşamada.
10 GÜNDEN FAZLAYSA...
SMS'le sigortalılık yalnızca gündelikçiyi 10 günden az çalıştıran kişilerin kullanabileceği bir yöntem. Ay içerisinde aynı gündelikçiyi 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişiler ise www.turkiye.gov.tr veya www.sgk.gov.tr üzerinden sigortalılık işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Aynı gündelikçiyi ay içerisinde 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişiler asgari ücret üzerinden bu kişileri bildirmeleri durumunda 390 TL prim ödeyecekler. Ancak bu prim miktarı primlerin düzenli ve zamanında ödenmesi durumunda ve 5 puanlık indirim kullanılırsa geçerli. Aynı kişiyi 10 gün ve üzeri çalıştıranlar çalıştırdıkları gündelikçinin son 6 aydır sigortalı çalışmıyor olması halinde 54 aya kadar 204,2 TL prim ödeyebilirler. Bunun için gündelikçinin IŞKUR'a kaydettirilmesi ve mesleki eğitim alması gerekiyor.
Ölüm-malullük aylığı kesilir
Bir ayda 10 gün ve daha fazla çalıştırılan sigortalıların malullük aylığı alıyor olması halinde malullük aylığı kesilir. Aynı durum annesi - babası üzerinden yetim aylığı, eşi üzerinden dul aylığı alan için de geçerli.
Emekliliği nasıl etkiliyor?
Ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan gündelikçiler çalıştırıldıkları aydan sonraki ay sonuna kadar 390 TL prim ödeyerek hem sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler, hem de 30 günlük süreyi emekliliklerine ekleyebilirler. Bu ödemenin yapılması halinde gündelikçiler 4/a'lı olarak değerlendirileceği için hem 9.000 gün yerine 7.200 gün ile emekli olma şansına sahip olacaklar, hem de daha yüksek emekli aylığı bağlatabilecekler.
12 yaşındaki kıza sigorta yaptılar
Uygulamanın hayata geçtiği ilk gün 12 yaşındaki bir kişinin ev hizmetleri kapsamında sigortalı gösterilmeye çalışılması bu suiistimalin pek çok kişi tarafından kullanılacağını gösteriyor.
SMS sistemi nasıl işleyecek?
- Örnek olarak haftada bir gün olmak üzere ayda dört gün gündelikçi çalıştıran kişi 5510'a önce kendi TC kimlik numarasını gönderecek.
- Bu mesaja cevaben gelen mesaja çalıştırılan gündelikçinin TC kimlik numarası ve çalıştığı günler mesaj atılacak.
Gelir testine girecekler mi?
10 günden az çalıştırılan gündelikçiler sağlık hizmetlerinden yararlanamadıkları için, eşleri veya anne – babası üzerinden sağlık yardımı alıyorlarsa bu yardımı almaya devam edebilirler. Dolayısıyla ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan gündelikçiler bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünü kaybetmedikleri için gelir testi yaptırmak durumunda kalmayacaklar. Diğer yandan bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde olmayan kişiler eğer 10 günün altında çalıştırılıyorlarsa borçlanma yoluyla 390 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Sağlık hizmeti için kendi ödeyecek
10 gün ve daha fazla fakat 30 günden az çalıştırılan gündelikçiler de sağlık hizmetlerinden yararlanmak için çalışmadıkları günlere ilişkin isteğe bağlı sigortalı olmak veya test yaptırmak durumundalar. Örneğin ay içerisinde 20 gün çalıştırılan gündelikçi 10 gün için prim ödeyerek çalışmalarını 30 güne tamamlamak suretiyle veya gelir testi yaptırarak bu 10 gün için prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
İsteğe bağlıdan daha avantajlı
İsteğe bağlı sigortalı olanın ödemesi gereken prim miktarı 384,48 TL. Fakat 384,48 TL prim ödeyen bir isteğe bağlı sigortalı 4/b statüsünde değerlendiriliyor. Dolayısıyla isteğe bağlı sigortalı 9.000 prim günüyle emekli olabileceği gibi emekli olduğunda da 4/a’lılara oranla daha düşük emekli aylığına hak kazanacak. Ay içerisinde 10 günden az çalıştırılan gündelikçi ise 390 TL prim ödeyecek ve 4/a’lı statüsünde sigortalı olacak.
Hala yasal değil, kuzen olur
Düzenlemeye göre ev sahibi kendi annesini, babasını, çocuğunu, kardeşini, torununu, dedesini, yeğenini, amcasını, halasını gündelikçi olarak sigortalatamaz. Dolayısıyla yeğen kendi halasını gündelikçi olarak sigortalı gösteremez. Diğer yandan aynı yeğen halasının kızını yani kuzenini (üçüncü derece akraba) gündelikçi olarak sigortalatabilir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.04.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.