BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - İşçinin izni azaltılabilir mi? - MuhasebeTR

Resul KURT - İşçinin izni azaltılabilir mi?

İsminin açıklanmasını istemeyen bir okurumuz diyor ki: 7 senedir bu firmada çalışıyorum. Fakat yıllık iznimde 15 gün olarak verildi. Benim izin hakkımın 21 gün olduğunu düşünüyorum. 21 gün izin kullanmak istiyorum denilince bizde izinler 15 gün deniliyor. Bu şekilde yapılması doğru mudur? Kalan gün sayısı ile ilgili olarak, nasıl bir yol izlemem gerekli?

Çalışma hayatında işçi ve işveren arasındaki genel ve özel çalışma koşulları, günlük ya da haftalık çalışma süresi, temel ücret ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme dönemi, süresi belirli ise sözleşmenin süresi, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümler, yıllık izin gün sayıları, fazla çalışma ve genel tatil günlerinde ücretin ne şekilde hesaplanacağı gibi hususlar sözleşme belirlenebilir. Ancak, sözleşmelerde yer alan hükümler kanuna aykırı olamaz.

İş Kanunu’na göre; işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilecektir. Anayasal bir hak olan yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmayacaktır.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamayacaktır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Ancak, bu süreler işçi aleyhine azaltılamaz.

Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne bu konudaki yakınmanızı bildirmeniz durumunda Bakanlık İş Müfettişleri tarafından gerekli inceleme ve yasal işlemler yapılır.


Yaş bekleyen sigortalının sağlık yardımı


Okurumuz Selim Erdem, 26.07.1963 doğumlu olduğunu ve ilk defa 01.09.1981 yılında çalışma hayatına başladığını belirterek; ne zaman emekli olabileceğini ve günü dolduğu halde emekli aylığını almak için yaşını bekleyen sigortalıların bu sürede sağlık yardımlarından yararlanıp yararlanamayacağını soruyor.

Okurumuz 46 yaşını ve 5075 günü tamamladıktan sonra 26.7.2009 tarihinde emekli olabilecektir.

SSK sigortalılarından sigortalılık niteliğini yitirenlerin (sigortalılar son ödenen primin ilişkin olduğu günü takip eden onuncu günden başlanarak sigortalılık niteliği yitirilmiş sayılmaktadır), bu tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş olan sigortalı ile karısı, (kadın sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kocası), çocukları, ana ve babalarının, bu niteliğin yitirilişinden başlamak üzere altı ay içinde meydana gelecek hastalıkları halinde sağlık yardımlarının yapılması ve gerekli hallerde muayene ve tedavi için yurt içinde bir başka yere gönderilmesi yardımlarından yararlanırlar. Yani, sigortalıların işten ayrıldıktan sonra toplam 6 ay 10 gün sağlık yardımı alabilmeleri olanaklı bulunmaktadır.

Ancak, kademeli emeklilikle ilgili 4447 Sayılı Kanun’la 1999 yılında yapılan yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup yaşını doldurmayı bekleyen sigortalıların yukarıda belirttiğimiz 6 ay 10 günlük sürenin dolmasından sonra sağlık yardımı alabilmesi mümkün değildir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 15.09.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM