BASINDAN YAZILAR
Kıdem Tazminatı Yine Rafta / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kıdem Tazminatı Yine Rafta / Sadettin Orhan

 Bu köşede 30 Ocak tarihinde çıkan yazımıza “Geleneksel kıdem fonu günleri” başlığını atmıştık. Zira artık yılan hikayesine dönen kıdem tazminatı fonu tartışmaları bir kere daha başlamıştı.

Çalışma Bakanı ve Başbakan’ın “bu konuyu çözeceğiz” yönündeki açıklamaları, son olarak 2013 yılında rafa kaldırılan kıdem fonu paketini yine gündeme getirdi. Fakat tahmin ettiğimiz gibi tartışma çok sürmedi ve sendikaların tepkisi üzerine önceki gün bizzat Başbakan’ın ifadesiyle3. kez rafa kaldırıldı! Milyonlarca çalışanın kaderini ilgilendiren bir konunun bu kadar speküle edilmesi, bundan sonra yapılacak düzenleme hakkında da samimiyetin sorgulanmasına sebep olacak.
 
Anayasa uygulanacak mı?
 
Yine bu köşeden defalarca gündeme getirdiğimiz bir başka konu, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde taşeron işçileri sorunu. Bu konu da yine Sayın Davutoğlu’nun açıklamalarıyla gündeme geldi. Hatırlanacağı üzere sekiz binden fazla taşeron işçisi, KGM’yi mahkemeye vermiş ve kadroya geçme talepleri Yargıtay tarafından da onanmıştı. Ne var ki Yargıtay kararı -Anayasa’nın amir hükmüne rağmen- üç yıldır uygulanmıyordu. Zira bu karar uygulanırsa, diğer binlerce taşeron işçisine emsal teşkil edecek ve kadro davaları ardı ardına gelecekti. İşte Başbakan’ın Türk-İş ziyaretinde bu konu da gündeme geldi vemutabakat sağlandığı ifade edildi.

Nasıl bir mutabakat sağlandı, bu işçiler ne zaman kadroya geçecek, geriye dönük hakları ne olacak ve diğer emsal işçiler için nasıl bir yol izlenecek henüz bilmiyoruz. Ayrıca Anayasa’nın açık hükmü gereği yargı kararı bir an önce uygulanmalı iken, bu nasıl bir mutabakat arayışıdır onu da anlamış değiliz. Temennimiz, bir an önce mahkeme kararının uygulanması ve bu hukuksuzluğun sona ermesidir.
 
Borçlanmayla emekli olursunuz
 
Soru: Sadettin Bey, ben 18.12.1973 doğumluyum. 1994 yılında 3 aylık sigorta başlangıcım var. 1995-2008 arasında yurtdışında çalıştım. 2008’den beri de Türkiye’de sigortalı olarak çalışıyorum.

Ben emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyim ve ne zaman emekli olurum?Mustafa S.

Cevap: Değerli okurum, sigorta başlangıcınız 23 Mayıs 1994’ten önce ise 54 yaşınızda 5675 günle, eğer bu tarihten sonra ise 55 yaşınızda ve 5750 günle emekli olacaksınız. 1995-2008 arasını yurtdışı borçlanmayla doldurabilirsiniz. Fakat bu sürenin tamamını değil, 1995-2000 arasını borçlanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede emekli aylığınızı yükseltmiş olursunuz. 2000 yılından sonraki dönemi borçlanmanız, sadece prim gününüzü artırırken, emekli aylığınıza katkısı olmaz.
 
Kıdem tazminatı alamazsınız
 
Soru: Sadettin Bey, ben ilk olarak 05.06.2004 tarihinde sigortalı oldum. Şu an çalıştığım işyerinde 10 yılı doldurdum. Acaba istifa ederek kıdem tazminatımı alabilir miyim? Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor?G. Ş.

Cevap: Değerli okurum, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan işçiler, 15 yıllık sigorta süresi ve toplamda 3600 günü tamamlamaları şartıyla, istifa etseler bile kıdem tazminatı alabilirler. Fakat bu tarihten sonra sigortalı olanların, aynı hakka kavuşmaları için 25 yıl ve 4500 günü tamamlamaları gerekir. Siz de 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olduğunuz için, 10 yıllık çalışmayla istifa ederek kıdem tazminatı alamazsınız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM