Hangi ülkelerde çalışanların şanslı olduğuna girmeden önce isterseniz konuyu özetleyelim. Yurtdışında çalışan gurbetçilerimizin sorun yaşadığı ve SGK ile karşı karşıya geldiği konulardan birisi yurtdışındaki sigorta girişleriydi. Normalde gurbetçilerin, Türkiye ile sözleşme imzalamış ülkelerdeki ilk işe giriş tarihinin, ülkemizde de başlangıç olarak kabul edilmesi gerekiyordu. Fakat SGK, yurtdışı borçlanmalarda bu tarihleri kabul etmiyordu.
Bu durum bazı hallerde kişilerin 10-15 yıl daha geç emekli olmasına sebep oluyordu. Hal böyle olunca vatandaş dava açıyor, genelde de davayı kazanıyor ve yurtdışı işe giriş tarihine göre emekli olabiliyordu. SGK’nın yıllardır dava kaybettiği bu konu da nihayet son torba kanunla çözüldü. Bundan sonra ikili sözleşme imzalanmış ülkelerde çalışan vatandaşların yurtdışı işe giriş tarihleri, SGK tarafından başlangıç olarak kabul edilecek. Dava açmaya gerek kalmadan gurbetçilerimiz, yurtdışı işe girişleri dikkate alınarak emekli olabilecekler.
HANGİ ÜLKELER BUNLAR?
Dava açmaya gerek kalmadan, Türkiye’deki sigorta girişi gibi kabul görecek olan ülkeler şunlar; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksemburg, Makedonya ve Slovakya. Yani bu ülkelerde çalışmaya başlayan vatandaşlar, yurtdışı hizmet borçlanması yaptıklarında, yurtdışı işe giriş tarihleri Türkiye’deki işe giriş gibi kabul edilecek. Böylece dava ile uğraşmadan doğrudan emekli olabilecekler.
BORÇLANMALARDA FARK VAR MI?
Soru: Sadettin Bey, ben eşim için yurtdışı hizmet borçlanması veya doğum borçlanması yapmak istiyorum. Yaklaşık beş yıl kadar yurtdışında bulundu. Ayrıca iki doğum için de borçlanma yapabiliyormuşuz. Bu iki borçlanma türünde ödenen rakam veya emekli aylığına etkisi anlamında herhangi bir fark var mı? Hangisini tercih etmemizi tavsiye edersiniz? Bekir M.
Cevap: Değerli okurum, gerek yurtdışı borçlanma gerekse doğum borçlanmasında ödeyeceğiniz rakamlar açısından bir fark yoktur. Bütün borçlanmalar asgari ücretle bunun 6,5 katı arasındaki matrah üzerinden yapılır. En düşük olarak günlük 12,1 TL ödersiniz. Yapacağınız borçlanmanın emekli aylığına etkisi açısından da fark yoktur. Sadece borçlanacağınız dönem önemlidir. Örneğin 2000 yılından önceki bir dönemi borçlanmak 2000 sonrasını borçlanmaya göre daha avantajlıdır. Dolayısıyla borçlanma türüne değil, tarihe göre tercihte bulunmak gerekir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 25.03.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.