İzmit Körfez geçişi asma köprüsünde Cumartesi günü "Catwalk" olarak bilinen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan Japon mühendis 51 yaşındaki Kishi Ryoichi bilek ve boğazını keserek intihar etti.
Oysa kazada ölen ve yaralanan olmadı.
Çevreye de zarar vermedi.
İntihar eden Mühendis hayatına son veren küçük notta ise kopan halattan "kendisinin sorumlu olduğunu bundan dolayı hayatına son verdiğini’’ yazıyordu
Japon mühendis sorumluluğundan dolayı mühendislik adına bu hatanın affedilmez olduğunu , ilerleyen günlerde mühendislik hatası olursa ,yüzlerce kişinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atacağını kanısına kapılmış olmalı bundan dolayı olası hataları affetmemiştir.
İşinin o kadar önemli olduğunu kavramış olmalı ki ,ilerleyen yıllarda en küçük bir hatanın bile telafi edilmeyecek sonuçlar doğurduğu bilinci ile hayatını sonlandırmıştır.
Bizim dinimizde intihar etmek büyük bir günahtır.
Fakat son yıllarda iş kazalarından ciddi anlamda ölümler olmasına rağmen, sorumluların elbette intihar etmesini beklemeyiz.
Sorumlulukları ölçüsünde öz eleştiri yapmadıkları gibi ,istifa etmeyerek ,affedilmez suçlarını birilerinin üzerine yıkarak aklanma peşinde koşarlar.
Ülkemizde iş sorumluluğu ve ahlakı halen tartışılmaya devam ediyor.
İbretlik iş kazalarında sorumluların insan hayatını hiçe saydıklarını her zaman görüyoruz.
Kışın şantiye çadırlarında diri diri yananlar,Davutpaşa da patlama sonucu ölenler,Maden kazalarında ölümler,Baraj kapağının açılması ile ölümler,barajlarda kaybolanlar ,iş güvenliği malzemelerinin yetersizliği ,ILO standartlarına uymamak,İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunlarına uymamak göstergesi olmuyor mu?
İş Sağlığı ve Güvenliğinin kanun hükümlerini ve yönetmeliklerini ciddiye almadıklarını gördüğümüzde ölümlü iş kazaları kaçınılmaz oluyor.
Israrla iş kazalarında kusur sahibi olanlar kaçınılmazlık ilkesi zırhına sığınmak suretiyle bu kazalarla yüzleşmekten kaçınıyorlar.
Genelde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları incelendiğinde tedbirsizlik ,eksik koruyucu malzeme ve ekipman noksanlıkları kısaca işçi sağlığı ve iş güvenliğinde yapılmayan yatırımların canların hiçe sayılması anlamına geliyor.
2014 yılında ülkemizde iş kazalarında ölen işçi sayısı 1886 Kişi.
Ocak ayında ülkemizde iş kazalarında ölen işçi sayısı 125 Kişi.
Şubat ayında ülkemizde iş kazalarında ölen işçi sayısı 81 Kişi.
MART AYINDA İŞ KAZALARI HIZ KESMEDEN DEVAM ETMİŞTİR
İnşaat sektöründe yaralanmalı ,ölümlü iş kazaları meydana gelmiş.Maden de tavan çökmesi ile kömür yığınları altında kalarak ölümlü iş kazası olmuş.İş Makina operatörünün kanala düşerek ağır yaralanması ve hayatını kaybetmesi.Vinç sepetinden düşerek yaralanmalı iş kazası.İnşaat işçisinin 5.kattan düşerek beton zemine çakılarak ölmesi.Koltukları istifleyen işçinin kamyondan düşerek yaralanması.
Son olarak Gaziantep’te çöp kamyonun bakımsızlığı sonucu freni patlamış ,bir evin duvarına çarparak durmuş , şoförün ölümüne neden oldu.
Mart ayında 20’nin üzerinde inşaat ,mobilya,maden ,metal sektöründe yaralanmalı iş kazaları ,20’yi aşan ölümlü iş kazaları meydana gelmiştir.
Sorumluları ise şu anda yargı ve müfettişler önünde ifade ,soruşturmaya tabi tutuluyorlar.
BAĞIMSIZ DENETİM OLMALI YOKSA BU KAZALAR CAN ALMAYA DEVAM EDER
İş Güvenliği uzmanları,İşyeri Hekimleri ücret aldıkları işvereni denetlemek zorundadır.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası genelde ağırlıklı olarak işvereni hedeflemiş bir yasadır.
İş güvenliği uzmanı bağımsız olmadığı 6331 İSGK uygulanmamasından sorumlu bir kurban haline gelmiştir.
Risk değerlendirilmesi bağımsız iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından yapılmalıdır.
Bizler iş kazalarında intihar eden yöneticiler yada sorumlular aramıyoruz.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğinde denetimin bağımsızlığından yana olup, işçinin sağlığının her şeyden üstün tutulmasını ,sağlıklı işyerlerinde en aza indirilmiş iş kazaları ve meslek hastalıklarını umut ediyor.
Biran önce ‘önlemenin de ödemekten ucuz olduğu’ bilincinden hareketle, gerekli girişimlerin kesinlikle yapılmasını istiyoruz.
(Kaynak: alitezel.com | 24.03.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.