Sözleşmelerin noterde imzalanması şartının kalkmasıyla küçük işletmeler için leasing yolu açıldı. Leasing şirketleri için de dönüm noktası olması beklenen düzenleme ile bu yıl işlem sayısının yüzde 25 artması bekleniyor
UĞUR YILMAZ
Leasingde sözleşme şartı değişti, makine ve ekipman almak ucuzladı. Leasing sözleşmelerinin noterde imzalanma şartının kaldırılmasıyla her bir alımda maliyet en az 2 bin lira azaldı, küçük işletmelerin leasing yapmasının önü açıldı. 50-60 bin liralık makinelerin leasingle alımında yüzde 4’e yakın ucuz fiyat sağlayacak düzenleme sayesinde küçük atölyeler, çiftçiler ve hatta tek kişilik mikro girişimler bile artık leasingle makine alabilecek. Böylece şirketlerin peşin alım, banka kredisi ya da satıcı kredisi kullanmak yerine leasingle de finansman yapma seçeneği olacak.
Ek maliyetlerin yüksek olması nedeniyle küçük işletmeler yüzde 17 KDV avantajına rağmen leasingden uzak duruyordu. Geçen yıl 20 bin leasing sözleşmesi imzalanırken, bu sözleşmelerin ortalama büyüklüğü 840 bin lirayı buldu. Bu ek avantaj ile sektörde bu yıl küçük miktarlı işlemlerle sözleşme sayısının 25 bine ulaşması bekleniyor. Leasing şirketleri de muhtemel 5 bin yeni işlem için rekabete soyunuyor.
Önceki uygulamada her bir anlaşma için hem alıcı hem de leasing şirketinden bir yetkilinin notere gitmesi zorunluydu. Yeni uygulama ile birlikte sözleşmeler Finansal Kurumlar Birliği’nde (FKB) tescil edilecek. 2 bin liradan başlayan ve sözleşme büyüklüğüne göre 6 bin 500 liraya kadar çıkan noter masrafı yerine FKB’ye sembolik bir ücret ödenecek.
Bergan Leasing/Cüneyt Akpınar: Sektör için dönüm noktası olacak
Bu aydan itibaren leasingin artık daha ucuz, daha kolay yapılabilir ve daha ulaşılabilir olduğunu bildiren Burgan Leasing Genel Müdürü Cüneyt Akpınar “Bu düzenleme sektörde dönüm noktası olacak. Artık daha geniş kitleler finansal kiralama yapabilecek. Daha küçük boyutlu işlemler yapılabilecek. Çok basit rakamsal bir örnek verelim. 100 bin liralık makine almak isteyen biri bunun kiralama masrafı dışında yaklaşık 2500 lira ilk günden noter masrafı ödemek zorunda kalıyor. Bu rakam sözleşmenin büyüklüğü ve proje detayına göre 5-6 bin liraya kadar çıkabiliyor. Yüzde 2,5 maliyet ortadan kalkıyor. Bunun yerine çok cüzi bir tescil ücret olacak. Dolayısıyla 100 bin liralık, 200 bin liralık makineleri finansal kiralama yerine başka finansman yöntemleri ile edinirken özellikle küçük işletmeler, hatta KOBİ’ler bile değil, mikro işletmeler leasing yapma şansı yakalayacak. Çünkü yüzde 2,5’luk sabit maliyet ortadan kalkmış olacak” diye konuştu.
İş Leasing/Hasan Bolat: Peşin alım ya da kredi yerine leasing
Düzenleme sayesinde alıcı, leasing şirketi ve noteri bir araya getirme zorunluluğunu ortadan kalkmasıyla işlem yapmak kolaylaştı. Bu durumun leasing şirketlerine operasyonel avantaj getireceğini belirten İş Leasing Genel Müdürü Hasan Bolat, “Leasing sözleşmeleri için ödenen ortalama yaklaşık 2 bin 500 lira tutarlı noter masrafl arı firmalarımızı görece küçük yatırımları için leasing finansmanı opsiyonundan vazgeçiriyor, mikro ölçekli şirketlerin de leasing ile yatırım yapma tercihlerini kullanmamalarına neden oluyordu. Bu sayede küçük ve orta ölçekli işletmelerin peşin alım, banka veya satıcı kredili alımla yaptıkları 50-60 bin TL seviyesindeki yatırımlarını leasing ile finanse edebilecek. Yeni sistem ayrıca özel bir tescile tabi olmayan malların mükerrer finansal kiralamaya konu edilmesini engellemesi açısından kötü niyetli yaklaşımları da engelleyecek” dedi.
Garanti Leasing / Ünal Gökmen: Ekipman satıcıları ile anlaşmalar başladı
100 bin liraya kadar olan işlemlerde maliyetlerin önemli ölçüde azalacağını bildiren Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen “Mikro işletmeler açısından leasing ile yatırımlarını finanse etmek noter masrafl arı düşürülmeden önce de daha doğru bir yöntemdi. Fakat bilinirlik az olduğu için akla ilk etapta diğer finansman yöntemleri geliyor. Maliyetin ucuzlaması özelikle jeneratörler, forkliftler, CNC makine, sağlık ekipmanları ve konfeksiyon, dikiş makineleri yatırımcılarının sektörümüze olan ilgisinin artacağını bekliyoruz. Bu nedenle biz de ekipman satıcıları ile anlaşmalar yapıp, avantajlı paketler hazırlamaya başladık. Geçen yıl yaklaşık 20 bin sözleşme yapılmıştı. Bu sene düzenlemenin etkisi ile bu rakamın 25 binler seviyesine gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 17.03.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.