Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kurulan sağlık kurulları tarafından incelenmesi sonucu, 4/1-(a) (SSK) ve 4/1-(b) (BAĞ-KUR) sigortalıları için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği tespit edilen sigortalılar malul sayılmaktadırlar.
Sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;
l Kanunun 25 inci maddesine göre malul sayılması,
l En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
l Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması gerekmektedir.
Ancak, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.
Maluliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapıldığı tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır. Sigortalılık devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilmektedir. Maluliyetine karar verilen sigortalının sigortalılığı aylık bağlanması talebinde bulunduğu tarihte sonlandırılmış olmalıdır.
NOT: Malullük derecesi arttıkça bağlanan emekli aylığı da artar. O yüzden malullük oranınızın arttığını muhakkak SGK’ya belirtip maaşın düzeltilmesini isteyin.
KİRA GELİRİ BEYANI SON GÜN 25.03.2015
2014 yılında elde ettiğiniz kiraların vergisini (Gayrimenkul Sermaye İradı-GSİ) 25 Mart 2015 gününe kadar ilgili vergi dairesine vermeyi unutmayın. Beyannamelerinizi elden ya da internet üzerinden verebilirsiniz. Ancak 2014 yılında elde edilen konut kira gelirlerine 3 bin 300 lira konut kira geliri istisnası var olup, bu rakamdan daha fazla kira geliri olanlar beyanname düzenlemek zorundadır. Bu rakamdan daha az konut kira geliri elde eden vatandaşların ise beyanname vermesine gerek olmayıp sadece istisna dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu dilekçeyi elden veya internetten ilgili vergi dairesine verebilirler. İşyeri kira geliri için ise stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda (Basit usul mükellefi olanlar) ise beyan sınırı olan bin 400 lirayı aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri şart. Tahakkuk eden vergileri Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 taksitte ödenebilir.
RAMAZAN KULAÇ
1975 doğumluyum. 1994 SGK girişliyim ve 2850 günüm var. 2004’te Bağkur girişim var. İsteğe bağlı Bağkur da yatırdım. Toplam Bağkur günüm 1200 gün. Halen 4-a’ya tabiyim. SSK’dan mı, Bağkur’dan mı daha erken emekli olurum?
1994 işe başlangıcınız ile 54 yaş 5675 gün 4-a (SSK)’dan emekli olabilirsiniz. Bağkur’dan 9000 gün prim ödeyerek emekli olabilirsiniz.
MUSTAFA ATUN
1962 doğumluyum, 53 yaşındayım. 01.06.1995 sigorta girişim var. 396 gün yurtdışı ödedim sigorta girişinden önce. 20 ay üzerinden askerliğimi ödedim. Ne zaman emekli olurum?
Yurtdışında çalışıp borçlanma yaptığınız ülke önemli. 6552 sayılı yasa ile 18 ülkedeki ilk çalışmalarınız Türkiye’de başlangıç sayılacağından öncelikle bize hangi ülkede çalışıp borçlanma yaptığınızı belirtmeniz gerekli. Şu an net bir cevap vermek doğru değil. Tekrar mustafaiscan@milligazete.com.tr adresine mail atarsanız sorunuzu yanıtlayacağım.
NİHAT DENİZ
Ben 20.03.1972 doğumluyum. 01.06.1996’da sigorta girişim var. 580 gün yatmış sigortam var. 10.10.2010 tarihinde esnaf oldum. 4 yıldır Bağkur ödüyorum. Kaç yaşında, Ne zaman emekli olurum? Sigortadan mı, yoksa Bağ-kur’dan mı emekli olmam daha avantajlı olur?
Değerli okurumuz 01.06.1996 iş başlangıcınız ile 56 yaş 5825 gün ile 4-a (SSK)’dan emekli olabilirsiniz, askerlik borçlanması yapıp öderseniz 55 yaş 5750 gün ile emekli olabilirsiniz. Bağkur’dan emekli olmak için 9000 gün prim ödemek gerekli ve Bağkur daha az maaş bağlar. Bağkur’dan sonra 3.5 yıl daha prim ödeyerek SSK’dan emekliliği öneririz.
SEDAT BİLKAY
Sigortam yüksek yatırılıyor. İşten çıkıp, başka bir yerde asgari ücretten gösterilsem emekli maaşıma nasıl yansır?
Daha önce yüksek ödenip daha sonra asgari ücretten ödenen primlerinizden dolayı emekli aylığınız her ay düşer.
(Kaynak: Milligazete.com | 14.03.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.