BASINDAN YAZILAR
Kira Vergisinden İndirilebilecek Giderler / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Kira Vergisinden İndirilebilecek Giderler / Yusuf Keleş

 Bu hafta da kira gelirlerinin beyanı ile bilgi vermeye devam edeceğim. Kira geliri elde edenler önceki yıl elde ettikleri gelirin tamamını vergi matrahı olarak bildirmez.

 

 

 

Matraha ulaşmak için safi kazancın bulunması gerekir. Safi tutara ulaşmak için de, gelir getiren gayrimenkul ile ilgili olarak yapılan harcamalar ve giderler, toplam gelirden düşülür. Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı götürü ve gerçek gider yöntemi olmak üzere iki farklı şekilde tespit edilebiliyor. Kira gelirinin yüzde 25’ini aşan tutarda belgeli gideri olanların gerçek gider, bundan daha az gideri olanların ise götürü gider usulünü seçmeleri menfaatlerine olacaktır.

Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tamamı için yapılmak zorunda. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemez. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Görüldüğü gibi bu yöntemde gayrimenkul için masraf yapılıp yapılmadığına bakılmadan oransal bir indirim kabul edilmiştir. Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderler indirilebilir.

DİKKATE ALINACAK GİDERLER

Gayrimenkul sahibi tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,

Konut olarak kiraya verilen (işyerleri için geçerli değil) bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i

Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

Amortismanlar,

Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli.

Yukarıda saydığım türden gideri olanların gerçek gider yöntemini tercih etmeleri kendileri için daha avantajlı olacaktır. Ancak bu giderlerin belgelendirilmesi gerektiği ve bu belgelerin vergi dairesince talep edilme ihtimaline binaen 5 yıl boyunca saklanması gerektiği unutulmamalı.

AKRABAYA TAHSİS EDİLEN EV İÇİN VERGİ ÖDENECEK Mİ?

Gayrimenkul sahipleri, bazen sahip oldukları mesken veya dükkânı yakınlarının kullanımına tahsis edebiliyor. Tabii olarak bu kullanımdan herhangi bir gelir elde etmediklerini bildirebiliyorlar. Kanunda bu gibi kayıp ve kaçakların önüne geçmek için emsal bedel denen bir vergi güvenlik müessesesi yer alıyor. Uygulama; beyan edilmesi gereken gayrimenkul sermaye iratlarının, vergi değerinin yüzde 5’i olarak tanımlanan bir sınırdan daha düşük olamayacağı esasına dayanıyor. Diğer bir ifade ile kimse meskenini bir yakınına bilabedel veya düşük bedel üzerinden kiraya verdiğini, dolayısıyla düşük gelir elde ettiğini beyan edemez.

Mesela 3000 bin TL vergi değeri olan bir dairenin yıllık geliri 15 bin TL’den aşağı olamaz. Kira süresi bir yıldan az ise bu tutar 12’ye bölünecek, bulunan rakam kira süresi ile çarpılacaktır.

Bazı durumlarda gayrimenkul gerçekten düşük bedelle veya bedelsiz olarak kullanıma sunulmuş olabilir. Gayrimenkulün, kiracıların veya kiralayanların niteliğine göre kabul edilebilecek, emsal bedel uygulanmayacak, bazı durumlar kanun koyucular tarafından da kabul görmüştür. Buna göre aşağıdaki durumlarda emsal kira bedeli karşılaştırılması yapılmayacaktır:

Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,

Binaların, mal sahiplerinin çocuklarının, ana-babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (her biri için ancak bir konut tahsisi için uygulanmaktadır),

Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede ikamet etmeleri,

Genel bütçeye dâhil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar.

Buna göre; örneğin sahibi olduğu konutu çocuğunun oturması için tahsis eden ve kira almayan bir baba emsal kira bedeli uygulaması kapsamında olmayacak yani emsal kira üzerinden gelir beyan etmek zorunda kalmayacaktır. Ancak bedelsiz olarak tahsis edilen gayrimenkul işyeri ise burada emsal bedelin uygulanması gerekir.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 10.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM