BASINDAN YAZILAR
SGK’dan Engelli Teşviğinde Önemli Adım / Resul Kurt - MuhasebeTR

SGK’dan Engelli Teşviğinde Önemli Adım / Resul Kurt

 İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli,  kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli çalıştırmakla yükümlüdürler. Özel sektör işverenlerince bu yükümlülüğün yerine getirilmesi durumunda prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazinece karşılanmaktadır.

6518 sayılı Kanun ile de kontenjan fazlası engelli çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamının Hazinece karşılanması sağlanmış ve işverenlerin yükümlü olduğundan daha fazla engelli çalıştırması teşvik edilmiştir.

Bu teşvikten yararlanabilmek için daha önce engelli işçi çalıştıran işverenlerden, çalışma gücünün en az % 40’ üzerinde olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporu ile belgelenen sigortalılara ilişkin 2008/77 sayılı Genelge ekinde yer alan belgenin Türkiye İş Kurumundan onaylatılarak işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine ibraz edilmesi istenilmekte, işveren tarafından yapılan müracaatlar üzerine, engelli sigortalıların aylık prim ve hizmet belgelerinin 54857 ve 154857 kanun numarasıyla verebilmesi için e-bildirge sisteminden aktivasyon yapılmaktaydı. Bu uygulama her yıl büyük bir çileye ve kargaşaya yol açmaktaydı.

4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yapılan değişiklik sonrası engelli teşvikinden yararlanabilmek amacıyla 2008/77 sayılı Genelge ekinde yer alan belgenin Çalışma ve İş-Kur Müdürlüklerinden onaylatılarak işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine ibraz edilmesi uygulaması sona erdirilerek bu çile bitmiştir.

Yeni düzenleme ile engelli sigortalıların e-Bildirge menüsü içinde yer alan “Engelli ve işsizlik Teşvik Yönetimi” programından engelli işçinin T.C. kimlik numarasının kullanılmasıyla sorgulama yapılmakta, sorgulama yapılan işçinin adı soyadı, Türkiye İş Kurumu’ na kayıtlı olup olmadığı, engellilik oranı, rapor numarası, engellilik başlama ve varsa bitiş tarihi bilgileri Türkiye İş Kurumu’ndan alınan web servis aracılığıyla SGK sistemine kaydedilmekte ve işverenin teşvikten yararlanma süresi, engellilik bitiş tarihi olup olmadığına göre süreli veya süresiz olarak sistem tarafından belirlenmektedir.

Engelli işçilerin e-Bildirge menüsü içinde yer alan “Engelli ve işsizlik Teşvik Yönetimi” programı vasıtasıyla sisteme kaydedilmesi, ardından sisteme kaydedilen sigortalıların 14857 sayılı kanun numarası seçili aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilmesi, tahakkuk eden primlerin sigortalı hissesi ile prime esas kazanç alt sınırını aşan kısma isabet eden işveren hissesi prim tutarının ödenmesi yeterli olacak ve 2015/Ocak ayından itibaren bu ay da dahil olmak üzere gerek teşvikten ilk yararlanma sırasında gerekse de her yılın Ocak ayında SGK’ ya Türkiye İş Kurumu onaylı bir belgenin ibrazına gerek kalmamıştır.

Ak Parti hükümetleri döneminde engelli hakları konusunda çok önemli düzenlemeler yapıldı. Ancak daha yapacak çok iş var.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 28.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM