Bir işyerinde 2003 yılından beri çalışıyorum. 2014'ün 12. ayında çıkış yapıp aynı şirket bünyesinde aynı gün tekrar SSK'ya girişim yapıldı.
Herhangi bir kıdem tazminatım kayıp olur mu? Olursa da ne yapmam gerekli? 5...871469 Nolu SMS
SGK kayıtlarında aynı gün giriş çıkış yapılması İş Kanunu'na göre kıdem tazminatı hakkını öldürmez, ancak işçinin istifa dilekçesi bulunmaması gerekir.
Bir firmanın muhasebe biriminde çalışıyorum. İşyerimiz, işler düştü bahanesiyle personele çıkış vermek istiyor. Biz de çıkarmak istemiyoruz. Kısa çalışma ödeneği diye bir ödenek var. İşçilerimiz kendileri bu kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için başvuruda bulunabilir mi? Yoksa firmamız mı işçiler adına başvuracak? Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için hangi kriterler dikkate alınır? H.İ. Kanuna göre, Genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle geçici olarak işyerindeki işçilerin tamamının veya bir kısmının haftalık ortalama çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltan veya işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen durduran işveren, gerekçeleri ile birlikte, Türkiye İş Kurumu ilgili birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya yazılı bildirimde bulunur. Ayrıca bu durum, işyerinde ilan edilmek suretiyle işçilere duyurulur. İşyerinden kaynaklanan sıkıntılar için işverenlik veya işçiler kısa çalışma ödeneği için müracaatta bulunamaz.
15 yıl 3600 günle emekli olacağım. Sizin daha önceki yazılarınızda belirttiğiniz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kıdem tazminatı yazısı aldım, işyerine getirdim. İşyerim tazminatımı ödemek istemiyor. Dava açarsam nereye açmam gerekiyor?Ne yapmam gerekir? Tüm yolları yazar mısınız? S.S.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldığınız emekli olabilir yazısına rağmen işveren kıdem tazminatınızı ödemiyor ise önce işverenliğe noterden ihtarname göndererek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yazısını da ekleyip tazminatınızın ödenmesini talep edin. Yine ödemezse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş-Kur İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Buradaki görevli memurlar müracaatınızı inceler. Buna rağmen yine tazminatınız ödenmez ise iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Dava açtığınız tarihten itibaren yasal faizde
talep edebilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
01.03.1970 doğumluyum, ilk işe girişim Ekim 1991 tarihi. Mart 1990'da askere gittim, 1991 yılının Ağustos ayında terhis oldum. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum? 5...013501 Nolu SMS
İşe girişinize göre 25 yıl, 53 yaş ve 5600 prim gün şartlarına tabisiniz. En az 6 aylık askerlik borçlanıp 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Bu durumda 5525 prim günü tamamlayıp 52 yaşınızın dolacağı 01.03.2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 28.02.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.