BASINDAN YAZILAR
İşçisini Korumayan İşverene Hapis Cezası / Ersin Umdu - MuhasebeTR

İşçisini Korumayan İşverene Hapis Cezası / Ersin Umdu

 Soma ve Ermenek’teki madenlerde, Mecidiyeköy’deki asansörde yaşanan ölümlü iş kazaları iş kazalarının nasıl faciaya dönüşeceğini göstermişti. Toplumda ağır bir travma yaşanmasına sebep olmuştu. Ekmek parası için çalışmaya gidilen işyerleri, işçiler için mezar olmuştu. Bu kazalarda ölen işçilere üzüldüğümüz kadar bu kazaların olmasına sebep olan kişilere de kızgındık ve cezalandırılmalarını istemiştik. Şu an Soma, Ermenek, Mecidiyeköy iş kazaları üzerinden aylar geçti, kazaları unuttuk ve kızgınlığımız da geçti. Sorumlular hakkında hangi cezalar uygulandı, bilmiyoruz. Ama başta bu kazalar olmak üzere bütün iş kazalarında işverenler hakkında işçi veya yakınları tarafından açılacak maddi-manevi tazminatlar, SGK tarafından açılacak rüc’u davaları gibi parasal cezalar var. Bununla birlikte; işverenlerin, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan önlemleri almaması durumunda kurala aykırılık söz konusu olacağından işçinin yaraAlanması durumunda “Taksirle Yaralama”; işçinin ölümü durumunda “Taksirle Öldürme” suçlarından işverenlerin sorumluluğu da söz konusu olacaktır. Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Ancak, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz.

CEZALAR 2 YILDAN BAŞLIYOR

Türk Ceza Kanunu 85. maddesi gereği;

Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Bilinçli taksir halinde ceza üçte birden yarısına kadar arttırılır.)

Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise kişi 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Bilinçli taksir halinde ceza üçte birden yarısına kadar arttırılır.)

Türk Ceza Kanunu 89.maddesi gereği, taksirle, başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.

AĞIRLAŞTIRICI DURUMLAR VAR

Eğer iş kazası sonucu işçinin kalıcı bir rahatsızlığı varsa; 

Taksirle yaralama fiili, mağdurun; duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, vücudunda kemik kırılmasına, konuşmasında sürekli zorluğa, yüzünde sabit ize, yaşamını tehlikeye sokan bir duruma, gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına, neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.

Taksirle yaralama fiili, mağdurun; iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine, duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine, konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına, gebe bir kadının çocuğunun düşmesine, neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza bir kat artırılır.

Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde ise altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(Kaynak: Millet.com | 27.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM