Kırşehir'den bir okurum soruyor: "Babam 35 yıllık hizmeti olan bir din görevlisi ve kendisi emekli olacak fakat iki konuda net bilgi sahibi değiliz. Anayasa Mahkemesi emeklilik ikramiyesi için sınır olan 30 yılı iptal etti. Sanırım Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının 07/01/2015 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli ikramiyesinde sınır kalkmış oluyor.
1) Bu tarihten sonra babam emekli olsa alacağı ikramiye 35 yıl üzerinden mi hesaplanacak?
2) Emekli maaşı bu karara bağlı olarak eskisine göre artar mı? Yoksa bu kararın emekli maaşı ile bir ilgisi yok mu? Yoksa hükümetin bu konuda bir çalışması var mı?
Bir öğretmen arkadaş beklesin emekli olmasın "Ek göstergeler değişecek ve emekli maaşları artacak" dedi. Böyle bir çalışma var mıdır?"
Cevaplayalım.
Anayasa Mahkemesinin 2013/111 Esas ve 2014/195 Karar sayılı iptal kararı sonrasında emekli olan Emekli Sandığı iştirakçileri için 30 yıldan fazla hizmet süreleri için de ikramiye tahakkuk etmesi gerekiyor. Babanızın 35 yıl hizmeti varsa 35 yıllık ikramiye tahakkuku artık mümkün.
Emekli maaşının ise ikramiye konusu ile bir ilgisi bulunmuyor. İptal kararı öncesinde de 30 yıl hizmetten fazla hizmet için ikramiye tahakkuk etmezken 40 yıl hizmete kadar emekli aylığı zaten hizmet miktarından etkilenerek artmaya devam ediyordu.
25 yıl için yüzde 75 ve bunun altında her bir yıl hizmet için yüzde 1 eksik, 25 yıldan fazla her bir yıl hizmet için yüzde 1 fazla olarak aylık bağlama oranı hesaplanıyordu.
Aylık bağlama oranı
Aylık bağlama oranı Emekli Sandığı Matrahına tatbik edilerek aylık hesaplanırken Emekli Sandığı Matrahının her bir yılı bir yıllık ikramiye olarak ödeniyor. İptal kararı ile Emekli Sandığı Matrahının içeriği değişmiyor, bu nedenle sınırın kalkması ikramiyeyi etkilerken emekli aylığını etkilemiyor. Emekli Sandığı Matrahın içeriğinde zaten 25 yılın üzerinde kıdem aylığı artışı eklenmiyor ve aylık bağlama oranı da yüzde 90’ı aşamıyor.
Ek Gösterge
Emekli Sandığı matrahının içeriğinde en etkili unsur ek gösterge bu doğru. Mamafih durum böyle ise de bu unsurda artış olacak diye babanızın emekliliği ertelemesine gerek yok. Zira ek gösterge artışlarıyla emekli aylığında değişme olursa bu artış direkt olarak aynı unvan ve sınıftan emekli olanlara da aynen uygulanır.
Otuz Yıllık Sınır Geriye Etkili
Hükümetin ikramiyedeki 30 yılın kaldırılmasıyla ilgili TBMM'ye ulaşmamış bir tasarısı olduğu söyleniyordu. Ancak iptal ile zaten böyle girişime de gerek kalmadı.
Burada sorun daha önce 30-40 yol hizmeti var iken emekli olanlar. Onlar Anayasa Mahkemesinin iptal kararından doğrudan faydalanmayacaklar.
SGK’nın yorumuna göre söz konusu iptal kararının Anayasanın 153 üncü maddesi gereği 07.01.2015 tarihinden itibaren sonuç doğuracağını, bu tarihten aylık başlangıcı olanlar için uygulanamayacağı biçiminde.
Bu durumda konu muhakkak eski emekliler ve memur sendikaları tarafından idari yargıya intikal ettirilecektir. Dava süreci beklenebilir veya bundan sonra Hükümet Ocak 2015'ten önce emekli olanlara da bu hakkı tanıyan bir yasa çıkartabilir. Kaldı ki bu konuda TBMM'ye intikal etmiş bir yasa teklifleri bulunuyor.
(Kaynak: alitezel.com | 27.02.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.