BASINDAN YAZILAR
SGK’dan Hastanelere Şok Ceza! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

SGK’dan Hastanelere Şok Ceza! / Sadettin Orhan

 Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık sistemimizde en büyük finansör konumunda. “Parayı veren” olmanın gücü, özellikle 2008 yılı itibariyle sağlık politikalarında kurumu stratejik hale getirdi. Özel hastaneler, dal ve tıp merkezleri ve hatta üniversite hastaneleri adeta SGK’nın gözünün içine bakıyor. Elbette en büyük ödeme kurumu olarak SGK, sistemin kurallarına da müdahale ediyor. Bunu ya mevzuat düzenlemesiyle ya da denetimlerle yapıyor. Fakat son zamanlarda öyle denetimler ve cezalar uygulanıyor ki, cezayı tebliğ alan hastane sahipleri herhalde doğrudan yoğun bakıma alınıyordur!
 
Bir hastaneye 838 milyon 265 bin lira ceza!
 
Evet, rakamı yanlış okumadınız. Son olarak Şanlıurfa’da bir özel tıp merkezine SGK’nın uyguladığı ceza tam olarak 838 milyon 265 bin 343 lira. Eski parayla 838 trilyon küsur. 1 milyar liraya yakın bu cezayı bırakın Şanlıurfa’daki bir tıp merkezinin, Türkiye’nin en büyük sağlık gruplarının bile ödemesi mümkün değil. Yani SGK, açıkçası sağlık kuruluşunun kapısına kilidi vurmuş oluyor.

Eski bir SGK müfettişi ve sağlık denetimleri yapmış birisi olarak, söz konusu cezanın dayanağını görmeden yorum yapmam doğru olmaz. Fakat şunları sormak da hakkımız olsa gerek:

• ‘Hırsız’ın suçu var da kapıyı açık bırakan ev sahibinin hiç mi suçu yok?

• 838 milyon lira ceza gerektirecek yani kurum zararı oluşuncaya kadar neden tedbir alınmadı?

• ‘Suçları biriksin de kapısına kilit vuralım’ diye mi beklendi?

• Aynı durumda olan bütün hastane, tıp ve dal merkezine aynı cezai işlem uygulanıyor mu?

Elbette usulsüz işlem yapan, devleti zarara uğratan ve haksız çıkar sağlayan kim olursa olsun bedelini ödeyecektir, ödemelidir. Fakat bir tıp merkezi, neredeyse 1 katrilyon lira cezaya müstahak olabilecek kadar devleti zarara uğratabiliyorsa, ortada başka bir sorun var demektir.
 
Borçlanma yaşı değiştirmez
 
Soru: Sadettin Bey, doğum tarihim 21.05.1984, ilk işe giriş tarihim 01.03.2003’tür.

Bugün itibari ile toplam prim günüm 3881. 2012 Mayıs tarihli bir doğum yaptım. Buna göre ben ne zaman emekli olabilirim? 58 yaş 20 yıllık sigortalık süresi diye biliyorum fakat bir kızım olduğu için bu süre 56 yaşa düşüyor mu? Ben 12.09.2006 yılından beri aynı şirkette çalışıyorum, kıdem tazminatımı alıp işten ayrılmam için 4500 günü doldurmam mı gerekiyor? Yeşim O.

Cevap: Değerli okurum, doğum borçlanması yapabilirsiniz ve böylece doğumdan sonraki iki yıllık süreyi doldurmuş olursunuz. Fakat emeklilik yaşınız değişmez. Yine 58 yaş ve 7000 günü tamamlamanız gerekir ya da 4500 günü doldurup 58 yaşınızı bekleyebilirsiniz. Yani doğum borçlanması emeklilik yaşınızı değiştirmez. Emeklilik gerekçesiyle kıdem tazminatı alabilmeniz için, 4500 günü doldurmanın yanı sıra 25 yıllık sigorta sürenizi de tamamlamanız gerekir. 25 yılınız 2028 yılında doluyor.
 
15 yılı dolduran emekli olur
 
Soru: Sadettin Bey, annem 53 yaşında. Şu ana kadar hiç sigorta başlangıcı yok. Eğer şimdi sigorta başlangıcı yaparsak en yakın ne zaman emekli olabilir? İlknur B.

Cevap: Değerli okurum, anneniz şimdi sigortalı olur ve 15 yıl (5400 gün) prim öderse emekli olabilir. Bundan daha kısa bir emeklilik yolu bulunmuyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM