BASINDAN YAZILAR
Kar Yüzünden Yaşanan Kayıplar Nasıl Giderilir? / Ersin Umdu - MuhasebeTR

Kar Yüzünden Yaşanan Kayıplar Nasıl Giderilir? / Ersin Umdu

 Okurumuz Naci Ateş sormuş: “Geçen haftaki yoğun kar yağışı sırasında yollar kapandı. Bu nedenle Çatalca’daki fabrikamızda üretime üç gün ara vermek zorunda kaldık. Üç günlük süre içinde çalışma olmadığı için işçilere ne yazık ki ücret ödeyemeyeceğiz. Bu durum hem bizi hem de işçileri son derece mutsuz etti. Acaba çalışamadığımız günleri fazla mesai ücreti ödemeden normal iş günü gibi saymamız ve bir şekilde telafi etmemiz mümkün olabilir mi?”

 

Evet, geçen hafta İstanbul dahil tüm ülke yoğun kar yağışının etkisi altındaydı. Büyükşehirlerde hayat felç oldu. Ana yollar dahil tüm ulaşım durma noktasına geldi. Bu nedenle birçok iş yeri çalışanlarına ya izin verdi ya da işe geliş-gidiş saatlerini değiştirdi. Olumsuz hava şartları İş Kanunu gereği ‘zorunlu neden’ olarak kabul edilebilir. Kanun gereği zorunlu nedenler, önceden öngörülemeyen ve kaçınılamayan, kusurdan uzak, dıştan kaynaklanan olaylardır.

 

TELAFİ ÇALIŞMASI YAPILIR
 

İş Kanunu’nun 64. Maddesi uyarınca zorunlu nedenlerle işin durması halinde çalışılmayan günler için telafi çalışması yapılabileceği belirtilmektedir. Bu şekilde zorunlu nedenler dışında, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iş yerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iş yerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine 4857 sayılı İş Kanunu, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile öngörülen yasal izinleri dışında izin verilmesi hallerinde, işçinin çalışmadığı bu sürelerin telafisi için işçiye, telafi çalışma yaptırılabilir.

 

ÜÇ SAATTEN FAZLA OLMAZ
 

Telafi çalışması, telafiyi gerektiren nedenlerin ortadan kalkması ve iş yerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden iki ay içerisinde yapılabilir. Telafi çalışması yapılacak iş yerinde; işçilerin önceden bilgilendirilmesi şarttır. Bu bilgilendirme kapsamında telafi çalışmasının hangi gün ve zaman aralığında yapılacağı açıkça belirtilmelidir. Zira telafi çalışması günde üç saatten fazla olamaz. Ayrıca telafi çalışması tatil günlerinde de yaptırılamaz.
 

Okurumuzun sorusundan hareketle anlatırsak, üç günlük ara nedeniyle ortaya çıkan kayıp, günlük 7.5 saatten hesaplarsak 22.5 saate denk gelir. Bu kaybın kanun gereği iki ay içinde karşılanması mümkündür. Bu çalışma karşılığında işçilere fazla mesai ödenmez. Sadece günlük alacakları ödenir. Telafi çalışması şartlarına uymayan, çalışma sürelerine aykırı davranan işveren her işçisi için 270 lira idari para cezası öder.

(Kaynak: Millet.com | 23.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM