Şehit yakınları, gazi, gazi yakınları ve vazife malûllerinin istihdamında 09.05.2014 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Terörle Mücadele Kanunu Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdam Edilecekler Hakkında Yönetmelik” ile birtakım değişiklikler yapılmıştı.
08.02.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Devlet Memurluğuna Alınmaya” ilişkin “5 Seri nolu Kamu Personeli Genel Tebliğinde” “şehit yakınları, gazi, gazi yakınları ve vazife malûllerinin devlet memurluğuna alınmalarına ilişkin esaslar ortaya konmuş bulunuyor.
Peki bu esaslar ne anlama geliyor? Sorular ışığında ortaya koyalım.
Şehit Yakınları, Gaziler ve Vazife Malûllerine Sağlanan Kamuda İstihdam Hakkından Kimler Faydalanabilir?
Aile Fertleri Anlaşamazsa Ne Olacak?
Hak sahiplerinden istihdam hakkını kimin kullanacağına ilişkin mutabakat sağlanamaz ve feragat vermezlerse yine uyuşmazlık komisyonu marifetiyle problem çözümlenerek iş hakkını kimin kullanacağı tespit edilecek. Uyuşmazlık Komisyonu iş hakkı başvurusunu ilk yapan kişinin ikamet ettiği ilin Valiliği bünyesinde oluşturulacak. Bu komisyon hak sahiplerinden birinin müracaatı ile toplanabilecek.
Uyuşmazlık komisyonu iş hakkından yararlanabilecek durumda olan tüm hak sahiplerine yazılı bildirimde bulunarak iş hakkından yararlanmak isteyip istemediğini soracaktır. Bu yazıya eğer tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içerisinde yanıt verilmezse o kişi iş hakkından vazgeçmiş sayılacak.
Uyuşmazlık komisyonu iş hakkından yararlanmak isteyen ve başvuru yapan hak sahiplerinin; mal varlığı, diğer aile bireylerini geçindirebilme, öğrenim durumu, yaş ve adli sicil kaydı gibi hususları göz önünde bulundurarak karar verecek ve 30 gün içinde başvuruculara iletecek. Hak sahipleri 30 gün içinde itiraz edebilecek. Komisyon itirazı da 30 gün içinde karar bağlayacak.
Kimler Bu Haktan Yararlanamaz?
bu kapsamdaki istihdam hakkından faydalanamazlar.
Müracaat Yeri
Bu kapsamda istihdam hakkından faydalanmak amacıyla müracaatların ikamet edilen ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapılması gerekiyor.
Atama Yeri
Hak sahipleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadrolarında, sözleşmeli personel pozisyonlarında ya da sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere;
atanmaları mümkün bulunuyor.
Atama Unvanları
Bu kapsamda yapılacak atamalar
Yapılırken,
Geçici Uygulamada Atamalar Nasıl Yapılacak?
31.12.2015 tarihine kadar yapılacak geçici uygulamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hak sahibi olduğu tespit edilenlerin atamaları, Devlet Personel Başkanlığınca 2015 yılı sonuna kadar kura usulü ile yapılacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na göre bu kapsamda yaklaşık 35 bin kişinin istihdam hakkından faydalanabileceği öngörülüyor.
Sürekli Uygulamada Atamalar Nasıl Yapılacak?
01.01.2016 tarihinden itibaren yapılacak sürekli uygulamada ise 02.08.2013 tarihinden sonra meydana gelen olaylar nedeniyle hak sahibi oldukları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca saptananların tayinleri aşağıda belirtilen yönteme göre Devlet Personel Başkanlığınca yapılacak.
(Kaynak: alitezel.com | 23.02.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.