BASINDAN YAZILAR
Patronun Bilgilerini Kopyalayan İşten Atılır Mı? / Arif Temir - MuhasebeTR

Patronun Bilgilerini Kopyalayan İşten Atılır Mı? / Arif Temir

 Çalışma hayatının bir gereği olarak işçiler çalıştıkları işyerlerine ait çeşitli bilgilere sahip olabiliyor. Çalışanların iş sözleşmeleri devam ettiği süre içerisinde işyerine ait bilgileri işverenlerinden izinsiz olarak kendilerine ait bilgisayar disk, CD vb yerlere kopyalamalarına ya da bazı evrakların örneklerini izinsiz aldıkları olabiliyor. Çalışanın yapmış olduğu bu tür davranışlar işten atılmasına sebep olur mu? Bu sorunun cevabı bir çok çalışanı yakından ilgilendiriyor.
Bu yazımızda; Yargıtay’ın, işverene ait veri tabanını CD lere ve kendi bilgisayarına kopyalayan işçi hakkında vermiş olduğu karara yer vereceğiz.
VERİLEN KARAR HATALI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 23.11.2006 tarih ve Esas 2006/10122, Karar 2006/30910 sayılı kararında; davacı hakkında 19.6.2002 tarihinde davalı işverene ait veri tabanını diğer sanık Burhan Koca ile birlikte CD lere kopyalayarak aldıkları ve aynı veri tabanının davacıya ait bilgisayarda birebir ortaya çıkması üzerine 1.7.2004 günlü İstanbul 7.Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla TCK.'nın 525/a bendine giren suç nedeniyle cezalandırılmasına karar verildiği görülmüştür. Davacının hizmet akdini fesih tarihi ise 20.6.2002’dir. Bu durumda mahkumiyet kararının kesinleşmesi beklenerek, kesinleşmesi durumunda ise 1475 sayılı İş Yasanın 17/II-d maddesi gereğince işverence haklı feshin daha önce oluştuğu hususları tartışılmadan, akdi davacının haklı nedenle feshettiği kabul edilerek kıdem tazminatı alacağının kabulüne karar verilmesinin hatalı olduğuna karar vermiştir.

DAVA AÇMA HAKKI VAR

Yargıtay, mahkumiyet kararının kesinleşmesi beklenerek, kesinleşmesi durumunda ise 1475 sayılı İş Yasanın 17/II-d maddesi gereğince işverence haklı feshin daha önce oluştuğu hususları tartışılmadan, akdi davacının haklı nedenle feshettiği kabul edilerek kıdem tazminatı alacağının kabulüne karar verilmesinin hatalı olduğuna karar vermiştir. Yargıtay’ın kararı özellikle işverene ait gizli/işyerinin sırrı niteliğinde olan bilgilerin işyeri dışına taşınmasında son derece yerindedir. Ancak işyerine ait önemli olmayan bilgileri kendi özel bilgisayarına kaydeden işçinin iş sözleşmesinin fesh edilmesi çalışma hayatının gerçekleri ile bağdaşmaz. İşçilerin, işverenin güvenini kötüye kullanmamaya, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmamaya özen göstermeleri gerekir. Bu nedenle çalışanların iş sözleşmeleri devam ettiği sürece işyerine ait bilgileri işverenlerinden izinsiz olarak işyerine ait olmayan bilgisayar disket vb yerlere kopyalamamaları ve üçüncü kişilere vermemeleri gerekiyor. İşçilerin bu tür davranışları 4857 sayılı Kanuna göre iş sözleşmesinin işveren tarafından derhal sona erdirilmesi sonucunu doğurabilecektir. İşçilerin iş sözleşmeleri emeklilik veya iş sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle işyerinden ayrıldıktan sonra işyerine ait bilgileri alıp çeşitli şekilde kullanmalarından dolayı zarar gören işverenlerinde eski işçilerine karşı dava açma hakları bulunuyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 21.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM