Kıdem tazminatı fonu tartışmaları yeniden başlayınca, özellikle tazminatını hak etmiş olanlarda bir tedirginlik gözleniyor. Emekliliğe hak kazanmış olup her an işten ayrılıp tazminatını alabilecek işçiler bunların başında geliyor. Yine evlilik sebebiyle işten ayrılıp tazminat alacak olan bayanlar da aynı tedirginliği yaşıyor. Haklı olarak, “Acaba fona geçilirse tazminatımız yanar mı” soruları gelmeye başlıyor. Öncelikle kıdem tazminatı fonu tartışması yıllardır sürüyor ve daha epey sürecek gibi. Yani yakın zamanda çıkacak bir düzenleme değil. Kaldı ki yasa çıksa bile kazanılmış haklar konusunda bir kayıp yaşanması beklenmiyor. Dolayısıyla “tazminatı cepte” olan çalışanların -şimdilik- tedirginlik yaşamalarına gerek yok.
“Torba Kanuna Son Verilmesi Hakkında Torba Kanun”
Hükümet Sözcüsü Sayın Arınç “Bundan sonra artık torba kanun çıkmayacak” diyeli yaklaşık altı ay oldu. Bu süre zarfında hükümet kanadından Meclis’e teklif ve tasarı olarak neredeyse iki elin parmağı kadar torba kanun gönderildi. Aile paketi, iş sağlığı ve güvenliği paketi, iç güvenlik paketi, maden paketi bunlardan bazıları. Seçim arifesinde daha da paketler gelecek gibi. Acaba “Bundan Sonra Torba Kanuna Son Verilmesi Hakkında Torba Kanun” şeklinde bir kanun teklifi de verilebilir mi?
Doğum borçlanması yapabilirsiniz
Soru: Sadettin Bey, ben 1966 doğumluyum. 1986 yılında sigorta sicili aldım 1986-1993 yılları arasında usta öğretici olarak çalıştım. 620 gün sigorta primim var. Usta öğreticilikten 600 ile 800 gün arası geriye dönük prim ödemesi de yapabiliyorum. 1991, 1993 ve 1996 doğumlu üç çocuğum var. 1988-2014 yılları arasında toplam 5,5 yıl isteğe bağlı Bağ-Kur ödedim. 2015 yılı Ocak ayında sigortalı (4/a) olarak işe başladım. Eğer doğum borçlanmasını ödersem SSK'da son 1260 günü doldurup emekli olabilir miyim? Türkan Ö.
Cevap: Değerli okurum, doğumlarınız sigorta başlangıcınızdan sonra olduğu için her üç doğumu da borçlanabilirsiniz. Her bir doğumu izleyen iki yıllık sürede çalışmadığınız veya prim ödemediğiniz süreleri borçlanabilirsiniz. Şu an 4/a yani SSK kapsamında bulunduğunuz için yapacağınız borçlanma da SSK’ya sayılacaktır. Fakat son 1260 günü tamamlamada doğum borçlanması fayda sağlamaz. Yine fiilen SSK’lı olarak 1260 günü tamamlamanız gerekir.
SSK’da 3,5 yıl gerekir
Soru: Sadettin Bey, ben 1964 doğumluyum. 01.04.1982’den SSK girişim mevcut. 04.10.2000 tarihinden 31.12. 2010 yılına kadar da Bağ-Kur kaydım var. 2011 yılı itibari ile Bağ-Kur’u kapatıp SSK’ya geçiş yaptım. Yani son 4 yıldır aktif SSK’lı olarak çalışıyorum. Şu an toplamda 1270 gün SSK hizmet günüm bulunmaktadır. Bağ-Kur’dan SSK’ya geçişte son 7 yıllık hizmet mi sayılıyor? Ben bu şartı yerine getirmiş sayılıyor muyum? Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim?Hüseyin U.
Cevap: Değerli okurum, sosyal güvenlik sistemimizde 2008/Ekim öncesi sigortalı olanlar için, kimin hangi statüden emekli olacağına son 7 yıllık fiili prim ödeme gününe bakılarak karar veriliyor. Siz de bu kapsamda 7 yıl kuralına tabisiniz. Yani son 2520 günlük priminiz en fazla hangi statüde ödendiyse o statüden emekli olursunuz. Buna göre 1270 gün SSK’lı çalıştığınız için bu kuralı yerine getirmiş durumdasınız. Yani SSK’dan emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.02.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.