BASINDAN YAZILAR
Mevsimlik İşçi İşsizlik Sigortasından Yararlanamaz / Vedat İlki - MuhasebeTR

Mevsimlik İşçi İşsizlik Sigortasından Yararlanamaz / Vedat İlki

 Mevsimlik İşin Tanımı aşağıdaki gibi yapılmıştır.

 “Çalışmanın sadece yılın belirli bir döneminde sürdüğü ya da tüm yıl boyunca çalışılmakla birlikte çalışmanın yılın belirli döneminde yoğunlaştığı işyerlerinde yapılan işlere mevsimlik işler” denilmektedir.

Mevsimlik iş; “yılın belirli bir döneminde tam çalışıp diğer dönemlerde işçi sayısını düşürüldüğü veya işin tamamen durdurulduğu her zaman aynı sayıda işçi çalıştırılmayıp her yıl belirli dönemlerde işçilerin yoğun olarak çalıştığı, çalışılmayan dönemlerde ise iş sözleşmesinin askıya alındığı iş” olarak tanımlanmaktadır

Genel de çalışma alanları;

Tarımsal İşletmeler,( ekim, dikim, toplama veya tohumculuk)

Konserve ,Şeker Pancarı ,işletmeleri

Orman işletmeleri,

Turizm işletmeleri,

Tuğla ve toprak sanayinde,

Yapı ve yol işlerinde,

Kum Ocaklarında,

 gibi.

Yargıtay’a göre çalışmanın sadece yılın belirli bir döneminde yoğunlaştığı işyerlerinde yapılan işler mevsimlik iş olarak tanımlanabilir. “Söz konusu dönemler işin niteliğine göre uzun veya kısa olabilir. Her zaman aynı miktarda işçi çalıştırmaya elverişli olamayan ve işyerinde yürütülen faaliyete göre işçilerin her yıl belirli sürelerle yoğun olarak çalıştıkları ve fakat yılın diğer döneminde işçilerin iş sözleşmesinin ertesi yılın faaliyet dönemi başına kadar ara vermeyi gerektiren işler mevsimlik iş olarak değerlendirilmektedir.”

 

Mevsimlik iş sözleşmeleri uygulamadaki yaygınlığına rağmen 4857 sayılı İş Yasası’nda düzenlenmemiştir. Bu nedenle mevsimlik iş sözleşmelerinin uygulaması Yargıtay kararları ile şekillendirilmektedir. Özünde çağrı üzerine çalışma tipindeki iş sözleşmesine benzemekle birlikte, mevsimlik iş sözleşmesinde işçinin çalışacağı dönemlerin belirli olması bu iki sözleşme arasındaki en önemli farklılığı oluşturmaktadır. 

SÖZLEŞMENİN ASKIDA OLMASI İŞSİZLİK SİGORTASI ALMASINI ENGELLER

Mevsimlik iş sözleşmelerinde, genel de işçinin çalışmadığı iki mevsim arasında geçen sürede iş sözleşmesi askıda bulunur. Sözleşmenin askı durumunda işçinin iş görme borcu, işverenin ise ücret ödeme olmayacaktır.Mevsimlik iş sözleşmelerinde, işçinin yapacağı işin ana  konusu, işçinin sözleşme konusu işin mevsimlik bir süre için yapılacağı, mevsim sonu itibarıyla iş sözleşmesinin askıda kalacağı, yeni mevsim itibarıyla işçinin yeniden işe çağrılacağı bilgilerinin  açık ve net  biçimde hükme bağlanması gerekiyor.İşverenin yeni mevsim başlangıcında işyerinde çalışmaları başlatması durumunda eski mevsim döneminde çalışan işçilere işyerinde yeniden çalışılmaya başlandığının bildirilmesi gerekiyor.

Hizmet sözleşmesinin askıda olması, “işçi ve işveren arasındaki hizmet ilişkisi son bulmaksızın, tarafların karşılıklı iş görme ve ücret ödeme borçlarını ifa etme yükümlülüklerinin geçici bir süre için ertelenmesi, diğer yükümlülüklerinin ise devam etmesi” anlamını taşır

Hizmet sözleşmesinin askıda kalması, onun son bulduğu anlamına gelmediğinden ve işçi askı devresi sonunda yeniden çalışmayı sürdüreceğinden, işsizlik sigortası edimlerinden yararlanma imkanı da, yoktur.

Yeni mevsimde sözleşmedeki hükümler geçerli olacaktır. Hizmet sözleşmesinin askıda olmaması da gerekmektedir. Aksi halde, kişi işsiz sayılamayacağından, yasadan yararlanması mümkün olmayacaktır. 4447 sayılı yasada değinilmeyen mevsimlik iş veya ücretsiz izin durumlarında da, işçilerin hizmet akitleri askıda olduğundan,4447 sayılı yasa kapsamına girmeyeceklerdir.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda, mevsimlik çalışanların, çalışmadıkları dönemlerde bu sigorta kolundan yararlanmaları mümkün değildir.

İŞ SÖZLEŞMESİ SONLANIRSA İŞSİZLİK SİGORTASINDAN YARARLANIR

Kanunda, işsizlik sigortası kapsamında oldukları belirtilen sigortalıların çalışma sürelerinde çalıştıkları işe göre bir ayrım getirilmediği görülüyor. Bir yıl içinde 3-4 ay gibi kısa süre ile çalışan sigortalı işçiler, yılın geri kalan aylarında başka bir işte sigortalı olarak çalışabilmektedirler. Yıl içinde kısa süreli çalışan geçici/mevsimlik orman ,tarım ,turizm işçileri,4447 sayılı kanunun öngördüğü “son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp, işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak” şartını yerine getirmeleri durumunda, sözleşmeleri sona erdiği takdirde, Kanunla kendilerine tanınan; “işsizlik ödeneği, gss sigortası prim ödemeleri, yeni bir iş bulma, meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi” hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

 

Umarız bu konuda yasal düzenlemeye gidilir ,mevsimlik işçilerin işsizlik sigortasından yararlanma şartları düzeltilir.

(Kaynak: alitezel.com | 17.02.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM