Prim borçlarının dondurulmasıyla ilgili düzenleme hayata geçerse küçük esnaf hem sağlık hizmetinden yararlanabilecek hem de bu sayede bazı Bağ-Kur’luların SSK’lı olarak emekli olabilmesinin yolu açılacak.
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, torba kanun sonrası hayata geçen prim yapılandırmasının son günü Bağ – Kur’lular için çok önemli bir müjde verdi. Başbakan SGK’ya prim borcu bulunan Bağ – Kur’luların geçmiş döneme ilişkin prim borçlarının dondurulacağını açıkladı. Açıklamaya göre Bağ – Kur’lunun dondurulan süreler karşılığı prim ödeme zorunluluğu bu borcu ödemeleri için tanınacak süre sonunda kaldırılarak bu sürelerin emeklilik hesabında da dikkate alınmaması sağlanacak.
SON 1.261 GÜN ÖNEMLİ
Yani Bağ – Kur’lunun prim borcu ödemediği döneme ilişkin borcu ödemesi gerekmeyecek fakat bu süreler emekliliğine de eklenmeyecek. Bu şekilde bir düzenleme hayata geçerse küçük esnafın önemli bir bölümünün hem sağlık hizmetlerinden prim borcu nedeniyle yararlanamama sorunu ortadan kalkacak, hem de bazı Bağ – Kur’luların SSK’lı olarak emekli olabilmesinin yolu açılacak. Emekli olurken son 1.261 günün büyük önemi var. 15 yıl Bağ – Kur’lu olan bir kişi emekli olmasına 1.261 gün kala SSK’lı olursa SSK’lı olarak emekli olabilir. Prim borcu dondurulan bir kişinin emekliliğine 1.261 günden fazla kalmış olması halinde kendi dükkanını kapatıp başka bir işyerinde 4/a’lı olması halinde SSK’lı olarak emekli olabilmesinin de önü açılmış olacak. Bu sayede küçük esnafın hem sağlık hizmetlerinden prim borcu nedeniyle yararlanamamasının önüne geçilecek, hem de daha aylık bağlanması için gerekli şartlar salanmış olacak. SGK’nın istatistiklerine göre Bağ – Kur’lu sayısı 2004 yılında 3 milyon 448 bin seviyesindeyken 2014 Ekim ayında 3 milyon 54 bine kadar geriledi.
BAĞ-KUR'LU SAYISI DÜŞÜYOR
Yani 10 yılda 4/b’li sayısı yüzde 11 azalmış. Aynı dönemde toplam sigortalı sayısının yüzde 36 arttığını da düşünürsek 4/b’lilikten çok hızlı bir kaçış olduğunu söylemek mümkün. Bu kaçışın arkasında SSK’lıların 7.200 günle emekli olabilmesi ve emekli aylıklarının daha yüksek olması yatıyor. Kişi zorunlu olarak Bağ – Kur’lu olması gereken bir işte çalışıyorken bile kendisini başka bir işyerinde SSK’lı olarak göstermek istiyor. Çünkü bu sayede hem daha çabuk emekli olabiliyor, hem de daha yüksek emekli aylığı alabiliyor. 2014'ün ikinci altı ayında en düşük SSK emeklisinin aylığı 1.010 TL iken Bağ – Kur emeklisinin aylık 819 TL idi.
Kendi primini kendisi ödüyor
KENDİ primini ödeyen küçük esnaf genelde bunu en düşük düzeyden ödüyor. SSK’lıların primleri işveren tarafından ve ücretleri üzerinden yatırılıyor. Dolayısıyla en düşük emekli aylığının üzerinde emekli aylığı bağlanması mümkün oluyor. Fakat Bağ – Kur’lular kendi primlerini kendi ödedikleri için genellikle en düşük seviyeden prim yatırıyorlar. 2014 yılının Ekim ayı itibarıyla Bağ – Kur’lular ortalama 294 TL prim ödemiş. 4/a’lılar için bu rakam 621 TL.
2 SORU 2 CEVAP
Staj sayılmıyor
Soru: 1987 staj başlangıcım, 1991 yılında sigorta başlangıcım. 2001 ve 2005 yılında iki doğum yaptım 2012 de günümü doldurmak için 1400 gün doğum borçlanması yaptım. Sigortam staj başlangıcından sayılır mı? (Zehra Zafer)
Cevap: Staj döneminde uzun vadeli sigorta kollarına, yani malullük – yaşlılık – ölüm sigortalarına prim yatırılmadığı için emeklilik için staj girişi dikkate alınmaz. Sigorta girişinden hesaplanacak.
10 gün izin hakkı
Soru: Türk Hava Yolları'na ait olan Teknik A.Ş'ye taşeron hizmet vermekte olan firmada işçi olarak çalışmaktayım. Yüzde 80 özürlü çocuğum var. Yasal olarak ben de toplam 10 gün mazeret izni kullanabilir miyim? (İsmail Güzel)
Cevap: Bu konudaki düzenleme henüz hayata geçmedi. Taslakta yer alan ifadelere göre siz de 10 günlük izin kullanabileceksiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.02.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.