Geçen yıl yerel seçimlerden önce gündeme gelen fakat torba kanuna girmeyen hizmet dondurma konusu yine gündeme geldi. Bu kez açıklama bizzat Başbakan Davutoğlu tarafından yapıldı. Buna göre son prim yapılandırmasına toplam 1 milyon 61 bin Bağ-Kurlu başvurdu. 1,3 milyon borçlu Bağ-Kurlu ise herhangi bir başvuruda bulunmadı. Yani 1,3 milyon kişi, Bağ-Kur borcuyla yaşamaya ve sağlık hizmetlerinden mahrum kalmaya devam edecekti. Fakat Sayın Davutoğlu, bu kişilere hizmet dondurma imkanının verileceğini ifade etti. Peki bu hizmet dondurma nedir ve Bağ-Kurlular için ne anlama geliyor?
Para yok, emeklilik de yok!
Başbakan’ın açıklamasından sonra sorular yağmaya başladı. Merak eden herkes için düzenlemenin ne anlama geldiğini özetlemiş olalım…
• Esnaf veya şirket ortağı olarak Bağ-Kurlusunuz ve her ay prim borcunuz işlemeye devam ediyor.
• İmkanınız olmadığı için borcunuzu ödeyemiyorsunuz ve 60 günden fazla prim borcunuz bulunduğu için sağlık yardımlarından da yararlanamıyorsunuz.
• İşte bu noktada SGK size diyor ki, “istersen ben senin prim borcunu dondurayım, yani bundan sonra borcun birikmesin ve faiz işlemesin.” Siz bunu kabul ederseniz borcunuz donduruluyor.
• Sistemde geçmiş dönem prim borcunuz görünmediği için isterseniz bundan sonra cari ay primlerinizi ödeyerek sağlık yardımlarını alabiliyorsunuz.
• Yine sistemde borcunuz görünmediği için, Bağ-Kur’dan çıkıp isteğe bağlı sigorta veya sadece GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alabiliyorsunuz.
• SGK tarafından dondurulan hizmet süreniz emeklilikte hesaba katılmıyor yani o dönemde çalışmamış kabul ediliyorsunuz. Fakat daha sonra imkanınız olursa, aynen askerlik borçlanması yapar gibi, dondurulan hizmet sürenizin primini ödeyerek emekliliğe saydırabiliyorsunuz.
• Borcunuzun dondurulabilmesi için en az bir yıllık borcunuzun birikmiş olması gerekiyor.
Bu sefer olur mu?
Düzenleme yasalaşırsa, Bağ-Kur sigortalılık statüsü adeta isteğe bağlı sigortaya dönüşmüş olacak. İmkanı olan ödeyecek, olmayan borcunu donduracak. Bu konu geçen yıl gündeme geldiğinde yine bu köşeden duyurmuştuk ve borçlu Bağ-Kurlular bir nebze sevinmişti. Şimdi yine seçim sath-ı mailine girilirken gündeme geldi. Umarız konunun akıbeti geçen yılki gibi olmaz ve uygulamaya girer.
Gün ay önemlidir
Soru: Sadettin Bey, ben 1973 doğumluyum. İlk defa 1997 yılında sigortalı olarak işe başladım. Bir süre ara verdim (askerlik vs. sigortasız çalıştım) ve 2001’den itibaren ise sigortalı olarak çalışmaya devam ettim. Halen özel şirkette SGK'lı olarak çalışıyorum. Toplam prim gün sayısı 4704. Ne zaman emekli olabilirim? Ahmet S.D.
Cevap: Değerli okurum, ilk sigorta giriş tarihinizi gün ve ay olarak belirtmemişsiniz. Eğer sigorta girişiniz 23 Mayıs 1997’den önce ise 56 yaşınızda ve 5825 günü tamamlayarak emekli olursunuz. Sigorta girişiniz bu tarihten sonra ise 57 yaş ve 5900 günü doldurmanız gerekir. Emeklilik hesabında bazen bir gün bir yıla mal olmaktadır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.02.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.