Epey aradan sonra geleneksel kıdem tazminatı fonu tartışma günleri yine başladı. Önceki gün Sayın Başbakan’ın fitilini ateşlediği tartışma, yine çalışma hayatının gündemine oturdu. Son olarak 2013 yılını kıdem fonu tartışmalarıyla geçirmiştik. Nihayet sendikalardan gelen rest sonrasında konu rafa kaldırılmıştı.
Geçen yıla Soma ve devamındaki iş kazaları damga vurmuş, kıdem tazminatına sıra gelmemiştir. İlk fırsatta tekrar raftan indi, bakalım bu kez ne kadar konuşacağız. Tabii bu arada sorular yağmaya başladı:
-Kıdem tazminatı kalkacak mı?
- İşçinin kazancı-kaybı ne olacak?
- İşverene getirisi-götürüsü nedir?
- Ne zaman yürürlüğe girer?
Kestirmeden cevap vermiş olalım, hiçbir değişiklik olmayacak. Bir süre yine konuşacağız, tartışacağız, bir nevi kamuoyu yoklamasından sonra yine rafa kalkacak. Yani herkes işine bakabilir. Öte yandan son açıklanan paket içerisinde işsizlik sigortasıyla ilgili de bazı adımların atılacağı ifade edildi. Bu konu da kıdem tazminatıyla yakından ilgili olmakla birlikte, kıdem fonu çıksın veya çıkmasın, işsizlik sigortasının mutlaka gözden
geçirilmesi gerekiyor.
İşsizlik sigortası genişlemeli
Hem yararlanma şartlarının ağırlığı hem de ödeneğin düşüklüğü öteden beri eleştiri konusu yapılıyor. Son 120 gün kesintisiz çalışma ve son 3 yılda en az 600 gün prim ödeme şartlarının yumuşaması, ayrıca 960 lira olan tavan tutarının da yukarıya çekilmesi gerekiyor. Umarız bu konu da kıdem fonuyla birlikte rafa kalkmaz.
SSK’yı saydırmak avantajlıdır
Soru: Sadettin Bey, ben 1994 yılında SSK’lı olarak özel okullarda öğretmenlik yapmaya başladım.
SSK kapsamında toplam 6521 gün çalışmışlığım bulunmaktadır. Aralık 2014’te MEB’e öğretmen olarak atandım. SSK gün sayımı Emekli Sandığı’na eklemek istediğimde ne gibi avantaj veya dezavantajım olur? Bilgi verirseniz memnun olurum. Nesim K.
Cevap: Değerli okurum, SSK hizmetinizi memuriyete ekletmeniz halinde memuriyet kazanılmış hak aylığınıza ve emekliliğe esas hizmetinize. Emeklilik yönünden zaten emekli aylığı bağlanacağı zaman SGK tarafından hizmet birleştirmesi yapılacaktır. Fakat şimdi talep etmeniz halinde emeklilik yanında, çalışırken özlük haklarınız açısından da faydası olacaktır.
Tekrar gelir testi gerekmez
Soru: Sadettin Bey, size genel sağlık sigortası (GSS) ile ilgili bir sorum olacak. Ben gelir testi yaptırdım ve borç çıkardılar. Fakat bu arada ikamet adresim değişti ve başka bir şehre taşındım.
Acaba tekrardan gelir testi yapılması gerekir mi? Yapılırsa borç çıkmama veya borcun azalması ihtimali olabilir mi? Serhan S.
Cevap: Değerli okurum, sırf ikamet adresiniz değişti diye yeniden gelir testi yaptırmanız gerekmiyor. Fakat gelir testi yapılırken oturulan ev, evin kira mı yoksa size mi ait olduğu, evin standartları gibi pek çok faktör dikkate alınıyor. Eğer bunlar yönünden bir değişiklik olduysa, yeniden gelir testi yaptırabilirsiniz. Borcunuzun değişip değişmeyeceği bu faktörlere bağlıdır. Şimdiden kesin bir şey söyleyemeyiz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 30.01.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.