Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla 8.9.1999 tarihinde 50 ve daha yukarı yaşta olan, 10 yıl memuriyet süresi dolan, 61 yaşını doldurmuş memurlar emekli olabilecek. Konu yargıya taşınırsa 50 yaş şartı bile iptal olabilir.
GEÇEN yıl 18 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun geçici 206. maddesinde yer alan “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan…” ibaresini iptal etmişti. Mahkeme iptal kararıyla hükümete 1 yıl süre tanımış ve bu süre içerisinde konuyla ilgili bir düzenleme yapılmazsa 18 Ocak 2015’te iptal kararının uygulanmaya başlayacağını karara bağlamıştı. Pazar günü tanınan süre dolduğu için iptal kararı yürürlüğe girmiş oldu.
BAŞKA KOŞUL ARANMAZ
Buna göre 8.9.1999 tarihinde ve öncesinde memuriyete başlamış, bu tarihte 50 ve daha yukarı yaşta olan, 10 yıl memuriyet süresi bulunan ve 61 yaşını doldurmuş memurlar emekli olabilecekler. Bu kişiler için başka bir emeklilik koşulu aranmayacak. Fakat bu haktan yararlanacak kişilerin 8.9.1999 tarihinde 50 ve daha yukarı yaşta olmaları şart. Aksi halde SGK kişilerin bu haktan yararlanamayacağını söylüyor.
SGK 50 YAŞ ŞART DİYOR
SGK bu konuyla ilgili yayımladığı basın duyurusunda konunun kamuoyu tarafından yanlış değerlendirildiğini ve uygulamadan yalnızca 8.9.1999'da 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanların yararlanabileceğini ifade etti. SGK’nın bu görüşüne karşılık 8.9.1999'da 50 ve daha yukarı yaşta olmayan memurların da bu haktan yararlanabileceği yönünde görüşler var.
YARGIYA GÖTÜRÜLEBİLİR
Ancak emeklilere emekli aylığı SGK tarafından bağlanacağı için bu konuda tedbirli davranmakta fayda var. SGK’nın bu uygulaması yargıya götürülür ve 8.9.1999 tarihinde 50 ve daha yukarı yaşta olma şartının geçerli olmadığı yönünde karar verilirse pek çok memur bu haktan yararlanabilir. Ancak bu sevindirici haberin aksi halinde ise SGK yalnızca 8.9.1999 tarihinde 50 ve daha yukarı yaşta olan kişilerin 10 yıllık hizmet ve 61 yaş koşuluyla emekli olabileceği yönünde uygulama yapacaktır.
Yeni bir düzenleme şart
Maddeyi bu haliyle yorumlamaya kalkınca bir tereddüt söz konusu oluyor. 8.9.1999 tarihinde 50 ve daha yukarı yaşta bulunanların mı, yoksa 5434 sayılı Kanuna tabi olan bütün memurların mı 10 yıl hizmet yılı ve 61 yaş koşulu ile emekli olabileceği net değil. Bu nedenle bu konuda durumu netleştirecek bir düzenlemenin yapılması şart.
Eski madde nasıldı?
Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği geçici 206. maddenin tamamı şu şekildeydi. “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar.” Anayasa Mahkemesi “8.9.1999 tarihinde Sandık iştirakçisi olanlardan” ibaresini iptal edince maddeden geriye “50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanlar, yaş haddi nedeniyle istekleri üzerine veya re'sen emekliye ayrıldıklarında fiilî hizmet sürelerinin 10 yılını doldurmuş olmak şartıyla emekli aylığına hak kazanırlar” ibaresi kaldı.
2 SORU 2 CEVAP
Dava açmanız mantıklı değil
Soru: Bağ – Kur’dan aldığımız haksız aylık kesildi. Maaşa onay veren yetkilinin bilgileri elimde. Bu kişi veya kuruma karşı hukuki bir hakkım var mıdır?
Cevap: Bağ – Kur’dan maaş bağlanırken maaş bağlanan kişilere imzalanan belgede, “diğer tüm gelirlerin asgari ücretin altında” olduğu yönünde bir ibare var. Bu nedenle altında imzanız bulunan belge dolayısıyla maaşı bağlayan memura dava açmanız mantıklı değil. Bir avukata danışmanız yerinde olur.
İkramiyesi 35 yıldan hesaplanır
Soru: Babam 01.01.1950 doğumlu. 35 yıllık orman muhafaza memuru. 1 Ocak 2015 itibariyle zorunlu emekliliğe ayrılması gerekiyor. Bahsettiğiniz ikramiyeden faydalanabilir mi? (Meryem Bektaş)
Cevap: Babanız da 35 yıllık hizmetinin tamamı üzerinden ikramiye alabilir. Emeklilik dilekçesi verdiğinde ikramiyesi 35 yıl üzerinden hesaplanacaktır.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 20.01.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.