Malumunuz Haziran 2015’te genel seçimler var. Yaklaşan seçimler öncesinde hükümet kesenin ağzını açmış durumda. Geçen hafta açıklanan “Aile Paketi’ bunun ilk adımı. Çocuk doğuran annelere ciddi bir maddi yardım ve yarı zamanlı çalışma olanağı sağlayacak paketin zamanlaması ise oldukça manidar.
Anketlerde iktidar partisi yine önde görünüyor. Ancak oylarda ciddi bir gerileme var. Hal böyle olunca hükümetin 12 senedir kulak vermediği kesimlerin desteğini almak için ciddi bir çaba göstereceğini söylemek mümkün. Örneğin stajyerler...
1 milyon civarında çalışan staj dönemi sigortalılarının da sigorta sürelerine eklenmesini talep ediyor. Bu dönem için borçlanmak isteyen eski stajyerler bu sayede erken emekli olmak istiyor. Bu hususta çok sayıda mail alıyorum.
BORÇLANMA OLUYOR MU?
Örneğin okurumuz Cumali Bey, bize şunları yazmış: “1992 yılında endüstri meslek lisesinde okurken staj yaptım. Bu sürede bana sigorta kartı ve bir sigorta sicil numarası verildi. Ama hizmet dökümünde sigorta başlangıç tarihim 1998 görünüyor. Stajyerlik dönemimdeki sigortamın emeklilikte dikkate alınmadığını yıllar sonra öğrendim. Staj sürelerimdeki sigortalılığımın emeklilikte dikkate alınmasını istiyorum. Bu süreleri borçlanma hakkım yok mu?”
Aslına bakarsanız okurumuz başta olmak üzere stajyer sigortalılıklarını borçlanma talebinde bulunan vatandaşlarımız haksız sayılmazlar. Gerek mahiyet gerekse uygulama açısından askerlik süreleri, doğum sonrası süreleri, ücretsiz izinler, tutuklulukta geçen süreler, seçime giren memurlarda istifa süreçleri nasıl borçlanıyorsa, stajyer sigortalılık süreleri de pekala borçlanılabilir.
Erken emeklilik mümkün mü?
Hatta stajyerlik süreleri diğerlerine nazaran borçlanmayı daha fazla hak ediyorlar. Zira öğrenciler stajyerlikle çalışma hayatının içine bir nevi girmiş oluyorlar. Stajyerler işi öğrenmek için o işyerinde tıpkı diğer işçiler gibi çalışır, emek üretirler. Ancak; gerek 506 sayılı yasada gerekse 5510 sayılı yasada stajyer sigortalılıkta sadece kısa vadeli sigorta kolları olan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta kolları uygulanmaktadır.
EMEKLİLİKTE GÖRÜNMEZ
Yani stajyer öğrenciler adına bildirilen sigortanın içinde uzun vadeli sigorta kolları olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kolları yoktur. Bunun için emeklilik hesabında stajyer süresinde sadece kısa vadeli sigorta kollarını içerecek şekilde bildirilen sigortalılık emeklilik hesabında dikkate alınmaz.
Ayrıca okurumuzun belirttiği gibi stajyerlik sigortası ile başlayan sigorta başlangıcı da sigortalılık süresinin hesabında başlangıç olarak sayılmaz. Zaten sigorta hizmet dökümünde de stajyer sigortalılık süresi görünmez. Bu sebeple stajyer sigorta süresi emeklilik hesabında değerlendirilmez.
Borçlanma olursa;
borçlanma yapılarak stajyer sigortalılık süreleri de olması gerektiği üzere emeklilikte dikkate alınabilir. Bunun için 5510 sayılı Kanundaki hizmet borçlanması ile ilgili 41. Maddesinde borçlanma yapılabilecek sürelere “… k) stajyerlikte geçen süreler…” de eklenmesi gerekir. Bu değişiklik sonrası, aynı diğer borçlanmalarda olduğu gibi stajyer sigortalılık süreleri için günlük borçlanma bedeli üzerinden borçlanma yapılabilir. Ve borçlanılan gün kadar sigortalılık başlangıç tarihi geriye gider. Böylece yaş ve prim günü ile hizmet süresinde 1 milyona yakın kişi haklarına ulaşmış olacak.
(Kaynak: Millet.com | 12.01.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.