Soru: Bu yıl, yılbaşında ve yılbaşını takip eden cuma günü çalıştım. Ücretlerimde bir değişiklik olmayacağını muhasebe müdürümüz söyledi. İnternetten arkadaşlarımla birlikte araştırma yaptık. Perşembe ve cuma günleri için ücretlerimizin zamlı olarak ödeneceği sonucuna vardık. Gerçekten perşembe ve cuma günlerinin ücreti zamlı olarak ödenir mi? (Musa Kesekağıdı)
Cevap: 1 Ocak tarihi kanunlarımızda genel tatil günü olarak kabul ediliyor. Genel tatil günlerinde çalışılırsa ücret bir kat fazlasıyla ödenir. Musa Bey, yılbaşı günü ücretinizin bir kat fazlasıyla ödenmesi gerekiyor. Örneğin günlük ücretiniz 50 TL ise yılbaşı çalıştığınız için size 100 TL ödenmesi gerekiyor. Yılbaşını takip eden 2 Ocak Cuma günü genel tatil olmadığından iş sözleşmesinde özel bir düzenleme de yoksa bugün için ücretiniz zamlı olarak ödenmez.
İkinci iş isteğe bağlı
Soru: Bir otelde 2008 yılından itibaren çalışmaktayım. Asli görevim bellboyluk. Santral görevlisinin eksik olmasından dolayı haftada iki gün santralde görev yapmak zorunda bırakılıyorum. Buda yetmezmiş gibi bir de şoför olarak her yarım saatte bir ring göreviyle karşı karşıya bırakılıyorum. İkinci görevleri istemiyorum. Ne yapmalıyım? (İsmi Gizli)
Cevap: Asli görevinizin dışında yer alan görevleri kabul etmeyebilirsiniz. İşveren görev verdiğinde bunun çalışma koşullarında değişikliğe girdiğini ve haksız bir uygulama olduğunu izah edin. Bu sebeple işveren işten çıkarırsa ihbar tazminatı ile kıdem tazminatı ödemek zorundadır.
Soru: Denkleştirme dönemi kapsamında yıllık toplam fazla mesai limitinin ne kadar kullanıldığına bakılırken yılın başlangıcı olarak ocak ayı mı kabul ediliyor? Yoksa bulunulan denkleştirme döneminden geriye doğru bir yıl mı? (Zübeyde Lale)
Cevap: Denkleştirme döneminin takvim yılı esasına göre yapılacağına ilişkin bir düzenleme bulunuyor. Denkleştirmeyi herhangi bir tarihi esas alarak yapabilirsiniz.
Soru: 02.02.1972 doğumlu bir bayanım.18.10.1990’da Almanya’da çalışmaya başladım. Hâlâ da calısıyorum.1995 ve 1996 doğumlu iki çocuğum var. Türkiye’de çalışmadım. 21.02.2003 tarihinde Türk vatandaşlığından çıkıp mavi kart aldım. Doğum borçlanması yapabilir miyim? (Serap)
Cevap: Serap Hanım, 6552 sayılı Torba kanuna göre Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak geçirmiş olduğunuz süreleri borçlanabilirsiniz. Bu kapsamda Almanya’daki sigorta başlangıcınız Türkiye’de de geçerli olduğu için ve doğumdan önce sigortalı olduğunuzdan dolayı doğum borçlanması da yapabilirsiniz.
ASKER DÖNÜŞÜ İŞ
Soru: Bir kuruluşun bursu ile yurtdışı doktora sonrası araştırma bursu kazandım. Çalıştığım üniversitem de 1 yıl süre ile görevlendirmemi yaptı. Eşim ….il müdürlüğünde daimi işçi statüsünde çalışmaktadır. Kendisi benim durumumu göstererek 1 yıl ücretsiz izin talep etti. Ancak Bakanlık personel dairesi toplu sözleşme de en fazla 6 ay verilebilir dendiğinden 6 ay izin alabilirsin diyorlar. 6111 sayılı kanunu değerlendirmiyorlar ve toplu sözleşme esastır diyorlar. Bu konudaki yorumunuzu alabilir miyim? (Timur Tezel)
Cevap: Timur Bey, kanunun yürürlük tarihinden sonra toplu iş sözleşmesi kuralları yerine 6111 sayılı Kanunun kuralları uygulanır. Kanun toplu iş sözleşmesinden daha üst düzenlemedir.
Soru: Önümüzdeki aylarda askere gidecek bir arkadaşıma ayrılacağı firmada, yöneticisi şöyle demiş “Eğer sen işten ayrılırken tazminatını alırsan, askerden döndükten sonra işe başladığında, başlangıç tarihin işe ilk başladığın tarih (askerden önce) olacak ve ileride sen işten tazminatlı şekilde ayrılmak istediğinde firma sana askerden önceki çalışmış olduğun süre içinde tekrar tazminat ödeyeceği için seni işe almayabilirler? Böyle bir durum olabilir mi? (Recep Demirçapa)
Cevap: Recep Bey, kıdem tazminatı ödensin ya da ödenmesin muvazzaf askerlik dönüşünde bir kişinin tekrar askerlik öncesi işyerinde işe alınması, işyerinde boş kadro bulunmasına bağlı. Eğer askerden dönüşte eskiden çalışılan işyerinde hâlâ boş kadro varsa mevzuata göre işveren işe alır.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 03.01.2015)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.