BASINDAN YAZILAR
2014: Çalışma Hayatının En Kara Yılı / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

2014: Çalışma Hayatının En Kara Yılı / Sadettin Orhan

 Köşemizin müdavimi okurlarımız bilirler, yıl sonlarında çalışma hayatı ve sosyal güvenlik açısından genel bir değerlendirme yaparız. Yıl nasıl geçti, işçi, memur, esnaf, emekli ne kazandı, ne kaybetti? Verilen sözlerin hangisi tutuldu, hangileri tutulmayı bekliyor?

Baştan söyleyelim ki 2014 için yapacağımız değerlendirme pek iç açıcı olmayacak. İsterseniz umumi tabloya birlikte bakalım…

• 2014 yılı iş kazaları açısından en kara yıl olarak tarihe geçmiş durumda. Soma cinayeti, İstanbul asansör kazası ve Ermenek faciası birer dehşet tablosu olarak hâlâ gözümüzün önünde. Kayıp bunlarla da sınırlı değil. Birer ikişer ölümlerle toplam ölümlü kaza sayısı 2000’e yaklaşmış ve son çeyrek asrın rekoru kırılmış durumda.

• Taşeron işçileri için de 2014 yılı pek parlak geçmedi. Torba kanunla bazı haklar verilse de kamuda çarpık taşeronlaşma aynen devam ediyor. Kadroya geçmek için davayı kazanmış binlerce taşeron işçisi ise hâlâ mahkeme kararının uygulanmasını bekliyor. Sendikaların “madenlerde taşeronlaşma yasaklansın” talebi de kabul görmedi.

• 2000 yılından sonra emekli olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri hâlâ intibak bekliyor. Ayrıca çalışmaya devam ettiği halde ileride alacağı emekli aylığı düşen milyonlarca çalışanın sorunu da çözülmüş değil.

• Memur ve memur emeklileri için de 2014 yılı hayal kırıklığıyla geçti. Son yılların en kötü toplu sözleşmesine maruz kalan memur, oransal zam alamadığı için enflasyona yenik düştü. 2015 yılında da aynı şartlar geçerli olacak.

• Memurlar için skandal düzenlemelerden birisi de torba kanuna girmişti. Görevden alınan memur göreve iade için dava açsa ve kazansa bile görevine dönemeyecekti. Neyse ki Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal etti, memurlar -şimdilik- nefes almış oldu.

• Sağlık harcamalarında 2014 yılı kemer sıkma yılı oldu. Özel hastane fark ücretleri %90’dan %200’e çıkarken öğretim üyesi farkı tekrar geldi. İlaçta tavan fiyat uygulamasıyla hastanın ödediği katkı payı artırıldı. Sigortasız vatandaşın devlet hastanelerinden hizmet alması halinde ödemesi gereken ücret de ikiye katlandı.

• Bayanlar için doğum borçlanmasında çocuk sayısının 2’den 3’e çıkarılması ve SSK dışındaki bayanlara da borçlanma hakkı verilmesi sevindiriciydi. Fakat sigorta başlangıcından önceki doğumların borçlandırılmaması hayal kırıklığı oluşturdu.

• Genel kayıt dışı istihdamda düşüş devam ederken tarım ve kırsal kesimde sigortasız insan sayısı %84’lerde seyretti. Çoğu sosyal yardımlarla geçinen bu insanların devlete minnet borcu hissetmeden emekli olabilmeleri yönünde herhangi bir adım atılmadı.

• 2014’te işsizlik oranı yeniden iki haneye çıktı, her beş gençten biri işsiz durumda.

• Öte yandan milletvekilleri için 2012 ve 2013 yıllarında kıyak emeklilik yasaları geçti fakat bunlar kesmemiş olacak ki 2014 biterken Bülent Arınç tarafından “daha kıyak” düzenleme yapma teklifi gündeme getirildi. “Aman laf söz olur” itirazlarına “canım millet üç gün konuşur dördüncü gün unutur” cevabı verildi.

Özetleyecek olursak, milletin 2014 yılı itibariyle manzara-i umumisi bu minval üzeredir. Millet için pek parlak geçmeyen 2014’ü geride bıraktık, 2015’ten de pek umut yok gibi. Buna karşın vekiller için 2014 gayet parlak geçerken 2015’ten de oldukça umutlu gibiler.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 31.12.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM