Genç nüfusumuzla övünüyoruz.
Yabancı ve yerli yatırımcıya en büyük avantaj olarak da gençlerimizi gösteriyoruz.
★ ★ ★
Eylül ayı işsizlik rakamları açıklandı.
15-24 yaş arasında işsizlik oranı yüzde 19.1’e yükseldi.
Bu grupta nisan ayında yüzde 15.5 olan işsizlik, her ay düzenli olarak artış gösterdi ve eylül ayında yüzde 19’u aşmış oldu.
★ ★ ★
Yanlış politikalar sayesinde, ‘masa başı iş’ ve ‘kamuda çalışma’ hayali ile donatılan ve bu hayale ulaşmak için yıllarca boş gezmeye razı olan gençlerimizin, imalat sektörüne yönlendirilmesi gerekliliği konusunda tekrara doymuyorduk.
İşin ucunda ‘para’ olduğu için gerçek nedenlerine inemiyor, dolayısıyla da çözüme ulaşamıyorduk.
★ ★ ★
Şöyle ki…
En düşük memur maaşı 2 bin liranın üzerindeyken, memura göre çok daha ağır işlerde çalışan işçinin en düşük maaşını 850 lirada bıraktık…
Memura toplu taşıma gibi hizmetlerde avantaj sağlarken, işçiyi o avantajlardan mahrum bıraktık…
Memura emekliliğinde daha rahat bir hayat vadederken, işçi emeklisini görmezden geldik…
Memurun sosyal imkanları daha güçlüyken, işçiye sosyal imkan konusunda cimri davrandık…
İşçi annenin doğumdan sonra 1 yıl boyunca günde 1.5 saat süt izni bulunuyor. Memur annenin süt izni ise doğumdan sonraki ilk altı ay günde 3 saat, ikinci altı ay günde 1.5 saat.
Memur babaya eşinin doğum yapması halinde 10 gün ücretli izin var. Fakat hizmet sözleşmesiyle bir işverene bağlı olarak çalışan babanın böyle bir izin hakkı yok.
Memurların ölümünde geride kalanlara yetim aylığı bağlanırken evli olmamak ve devlet memuru olarak görev yapmamak şartları aranıyor. Ancak babası veya annesi SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olan kişilere yetim aylığı bağlanırken çalışmama şartı aranıyor.
Bu ve bunun gibi yüzlerce nedenle, gençlerimizin, ‘emek yoğun’ reel sektörü tercih etmelerini bilerek/bilmeyerek engelledik.
★ ★ ★
Yatırımlardaki azalma, tabi ki, işsizliğin yükselmesinde önemli.
Nedenlerden ‘sadece’ biri.
Ekonomi yönetiminin bu konuda çalışma yaptığını, yatırım kredilerinin faizlerine yönelik bir destek paketinin hazırlandığını duyuyoruz.
2015’in Şubat ayından itibaren, mevcut ve yeni yatırımlar için alınan/alınacak kredilere sağlanacak 3-4 milyar liralık faiz desteğiyle yaklaşık 900 bin kişiye ek istihdam yaratılabileceği konusunun ekonomi yönetimi tarafından konuşulduğu da duyumlarımız arasında.
★ ★ ★
İmalat sanayinde ki mevcut işletmelerin var gücüyle kalifiye eleman arayıp bulamaması ise ekonomi yönetimini sadece yeni yatırımlara değil ücret politikası üzerinde değişikliklere de zorluyor.
Ücretlerin yükseltilmesi için reel sektöre destek konusunda konuşulduğu da gelen bilgiler arasında yer alıyor.
O konuda da şöyle bir yol izlenmesi öngörülüyor…
İşçiden alınan vergi ve primler düşürülecek…
Gelir kaybı lüks tüketim eşyalarından, ithal elektronik eşyalardan, otomobilden alınan vergilerin ve yıllık gayrimenkul ve taşıt vergilerinin arttırılmasıyla kapatılacak…
Bu yol, tasarruf ve reel sektöre yatırımın cazibesini yükseltirken, gençlerimizin imalat sektöründe çalışma isteğini arttıracak.
Yani işçi ücret açısından ‘memur’ gibi olacak, imalat sektöründe çalışmanın saygınlığı artacak, bu saygınlık sosyal haklarla güçlendirilecek, genç nüfusumuzun avantajı bir nebze olsun kullanılmaya başlanacak.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 26.12.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.