5953 sayılı Basın İş Kanunu statüsüne giren fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci deniliyor. Gazetecilerin amacı içinde bulundukları toplumu bilgilendirme adına çeşitli konularda köşe yazıları yazmak,haber yapmak ,fotoğraflar çekmektir.
Yazılan köşe yazıların,haberlerin ,fotoğrafların bazılarından şikayet sonucunda suç unsurları olabiliyor.
Bundan dolayı tutuklanan yada mahkum olan gazetecilere rastlanıyor.
5953/17'inci Maddesi ile birlikte konu anlatılmıştır.
Mensup olduğu mevkutedeki bir yayın dolayısiyle hürriyeti tahdide uğrayan gazeteci ücretini işverenden almakta devam eder. Ancak, hürriyetin tahdidini mucip olan yayın, mezkür gazeteci tarafından mevkute sorumlu müdürünün veya sahibinin haberi olmadan yapıldığı veya yaptırıldığı yahut sorumlu müdürün tetkikından geçirilerek neşri tekarrur eden şekil üzerinde tahrifat, tadilat, tay veyahut ilaveler yapmak veya yaptırmak suretiyle vuku bulduğu takdirde mezkür gazeteci bu hükümden faydalanamaz. Hürriyeti tahdide uğrayan gazeteci bağlı bulunduğu kadroya yapılacak toplu zamlardan emsali gibi istifade eder. Birinci fıkradaki hürriyet tahdidi gazetecinin o mevkuteden ayrılmasından sonra vukua gelmişse, gazetecinin bahsi geçen mevkuteden son aldığı ücreti miktarındaki tazminat, hürriyeti tahdit edildiği müddetçe her ay yayının yapılmış olduğu mevkute sahibi tarafından ödenir. Her ne sebeple olursa olsun, neşriyatı tatil edilen mevkutede çalışanlar tatil tarihinden itibaren iki ay müddetle ücretlerini alırlar. Bu gazetecilerin kanuni tazminatı da tercihan ödenir.
Mevkute: Belli zaman aralıkları ile çıkan yayın, süreli yayın, periyodik
Maddeye baktığımızda
Görev aldığu yayın grubunda belli zaman aralıkları yada günlük çıkan dergi,gazetelerde gazeteci muhabir,,köşe yazarı ,fotoğrafçı olarak çalışıyorsa yaptığı işten dolayı tutuklanması ,bundan dolayı mahkeme kararı ile mahkumiyetine karar verlmiş ise gazeteci o ücretini almaya devam eder.
Bu ücretin ödenmesindeki kriter ,sorumlu yazı işleri müdürü veya gazete sahibinin oluru ile,dergi yada gazeteki haberin yayınlanması ile olacaktır.
Haber ,köşe yazısı yada fotoğraf sorumlu müdür yada gazete sahibinin haberi olmadan yayınlanmış ise o haber,köşe yazısı yada fotoğraftan tutuklanan,mahkum olan gazeteciye o süreler boyunca ücret ödemesi yapılmayacaktır.
Tutuklu yada mahkumiyet süresince diğer gazetecilerin almış olduğu maaş zamlarından ,sosyal haklardan ve toplu sözleşme haklarından yararlanacaktır.
Gazeteden ayrılsa bile , o haberden,köşe yazısından yada fotograftan tutuklu/mahkum olsa da eski gazete sahibi emsal gazeteciye ödediği maaş kadar ödeme yapacaktır.
Özetlersek;
Kısaca gazetecinin yazmış olduğu bir yazıdan,haberden yada fotoğraftan dolayı tutuklanması halinde tutukluluk süresi içerisinde işveren tarafından ücretinin ödenebilmesi için mevcut yazının,haberin , fotoğrafın gazetenin sorumlu müdürü veya sahibinin incelemesinden geçmiş olması gerekiyor.
Gazetenin/Derginin sorumlu müdürünün veya sahibinin haberi olmadan bir haberin yapıldığı,fotoğrafın yayınlandığı, yada sorumlu müdürün incelemesinden geçirilen yazı ,fotoğraf üzerinde sonradan tahrifat, tadilat veya ilaveler yapmak ,yaptırılmak suretiyle değişiklik yapıldığı zaman haberi yapan gazeteci bu haktan yararlanamaz. Bundan dolayı gazete /dergi sahibinin ücret ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Gazeteci bağlı bulunduğu kadroya yapılacak toplu zamlardan/sendikal ve toplu sözleşme haklarından emsalleri gibi yararlanacaktır.
(Kaynak: alitezel.com | 15.12.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.