BASINDAN YAZILAR
ÖTV’siz Sıfır Araç Almak 2022 Aylığını Keser Mi? / Ahmet Arıcan - MuhasebeTR

ÖTV’siz Sıfır Araç Almak 2022 Aylığını Keser Mi? / Ahmet Arıcan

 Değerli okurlar, son zamanlarda gazetedeki bu köşemize, engellilerin ÖTV’siz sıfır araç almaları durumunda Aile Bakanlığı’nın başladığı 2022 aylığının kesilip kesilmeyeceğiyle ilgili çok sayıda soru gelmektedir.

Biz de, konunun önemine binaen açıklama ihtiyacı hissettik. 

Bilindiği üzere, 2022 sayılı yasa kapsamından engelli veya yaşlı aylığı alabilmek için gerekli olan şartlardan biriside, aylığa başvuran kişinin oturduğu hanede kişi başına düşen aylık gelir miktarının asgarî ücretin net miktarının üçte birinden az olması gerekmektedir. 

Her ilde ve ilçede bulunan SYD Vakıflarınca, 2022 sayılı yasa kapsamında aylık talebinde bulunan kişilerin, hanede kişi başına düşen aylık net gelir miktarının ne kadar olduğunun hesabı yapılmaktadır. Yapılan hesap sonucunda, aylık talebinde bulunan kişinin ikametinde kişi başına düşen aylık net gelir miktarı asgarî ücretin üçte birisinden daha azsa, bu kişi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından muhtaç kabul edilmekte ve aylık bağlanmaktadır. 

Görüldüğü üzere, 2022 sayılı yasa kapsamından aylık alabilmenin en temel şartı muhtaçlık şartına sahip olmaktadır. 

İşte, bu durumda, ÖTV’siz sıfır kilometre araç alındığında, doğrudan 2022 kapsamında bağlanan aylığı keser diye bir ifade kullanılamaz. 2022 sayılı yasa kapsamından aylık alan kişiler üzerine ÖTV’siz araç alındığında, bu aracın, 2022 aylığı alan kişinin gelirinde ne kadarlık artış yaptığı kontrol edilir. Bu hesaplama ise şu şekilde yapılmaktadır. Şöyle ki; ÖTV’siz sıfır kilometre otomobil alındığında, bu aracın vergi değeri çıkartılır. Bu vergi değeri çıkartıldıktan sonra, aracın kasko değeri neyse bu değerin 120’de biri aracın değeri olarak alınır. Aracın değerinin 120’de biri, 2022 aylığı alan kişinin hanesinde kaç kişi oturuyorsa hanedeki kişi sayısına bölünür. Bu şekilde hanede oturan kişilerin araç alındıktan sonraki yeni gelir miktarı hesaplanır. Eğer bu şekilde yapılan hesaplama sonucunda, hanede araç alındıktan sonra kişi başına düşen aylık gelir miktarı net asgarî ücretin üçte birisinden fazla çıkmışsa, 2022 aylığı alan kişinin maaşı kesilir. Otomobil alındıktan sonra, hanede kişi başına düşen gelir miktarı, net asgari ücretin altında kalıyorsa, 2022 aylığı kesilmez ve devam eder. 

***

Emekli olma şartlarını SSK’da başlangıç tarihi, Emekli Sandığı’nda hizmet süresi belirliyor

Soru: Ağustos 1964 doğumluyum. 6 Ağustos 1995’te öğretmenliğe başladım. Halen 1/4’ünde çalışmaktayım. 1 Aralık 1985 de SSK girişimle 1000 iş günü prim ödemem var. Hizmet birleştirme yaptım. Bordrolu muhasebeye para yatırdım. SGK hizmet birleştirmelerde ilk hizmet başlangıcı çalıştığı kurum içinde geçerlidir, diyor. Ama Emekli Sandığı böyle demiyor. Ben yaştan emekli olmak istiyorum. Emekli ikramiyemi hemen alabilir miyim? Ufuk SÖZLÜ 

Cevap: SSK’da emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirlerken, Emekli Sandığında 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sahip olunan fiilî hizmet süresi belirliyor. 1000 günlük SSK prim ödemeniz Emekli Sandığında emekli olmak için; 25 tam yıl fiilî hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 28 Haziran 2017’ye kadar çalışarak fiilî hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2017’de emekli olabilirsiniz.

SSK prim ödemeniz olmasaydı, fiilî hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 15 Ağustos 2020’de (25 yıl hizmet ve 55 yaş şartlarına tabi olarak) emekli olabilecektiniz.

 

(Kaynak: Yeni Asya | 13.12.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM