BASINDAN YAZILAR
Geçici İş Göremezlik Bildirimi Yapmayan İşveren Yarım Asgari Ücret İPC Öder / Vedat İlki - MuhasebeTR

Geçici İş Göremezlik Bildirimi Yapmayan İşveren Yarım Asgari Ücret İPC Öder / Vedat İlki

 Konuyu siz okurlarımıza 22/04/2013 tarihli alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=6111 yazımızda detaylı anlatmıştık.

Bugünlerde bu konuda sıkça sorular geldiğinden tekrar sizleri bilgilendirmek istedik.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK
Adına prim ödenen sigortalıların analık,hastalık,iş kazası ve meslek hastalıklarında belirli sürelerde çalışamaması durumunda  gelirden yoksun kaldığında bu süreler için verilen parasal yardımdır.

ELEKTRONİK ORTAMDA BİLDİRİMİ YAPILIR
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40. maddesinin dokuzuncu fıkrası gereğince;
“Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi esnasında Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalının;
a) İstirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışıp çalışmadığının,
b) Kazanç hesabına giren döneme ilişkin aylarda, prim, ikramiye ve bu nitelikteki arızi ödemelerin,
c) Viziteye çıktığı/istirahatin başladığı tarih itibarıyla prim ödeme hâlinin devam edip etmediğinin,
işveren tarafından Kuruma elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir.
2.3.2013 tarih ve 28575 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumuna Gönderilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”in 5. maddesinde bu hususta düzenleme yapılmış olup,
(1) Bildirimin, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde “İŞVEREN” menüsü, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda Kuruma gönderilmesi zorunludur.
(2) Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak geçen 01 kodu ile (istirahat) bildirilen sigortalılar için bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer.
Hükmü getirilmiştir.

İDARİ PARA CEZASI UYGULAMASI
İstirahat raporları yukarıda açıklandığı şekilde elektronik ortamda gönderilen ve ödenekleri ödenen sigortalılar için işverenlerce “01-İstirahat”, “Çalışmadı” veya “Çalıştı” bildirimlerini yapmayanlar ya da süresinde yapmayanlar E-Ödenek programı tarafından tespit edilecek olup bildirimleri yapmayan ya da süresinde yapmayanlara ait liste SGK modülünde “Ceza uygulanacak raporlar” menüsünden alınabilecektir.
Alınan listede;
1- Aylık prim hizmet belgesinde düzenlenen sütundan “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişini” “Çalışmadı” olarak,
2- Manuel veya elektronik Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş ekranından sigortalının istirahatli olduğu dönemde çalışıp çalışmadığını “Çalışmadı” veya “Çalıştı” olarak,
bildirmeyen işverenlere 5510 sayılı Kanunun 102. Maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen asgari ücretin yarısı, geç bildirenlere ise asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Eksik gün nedeni “01-İstirahat” bildirimini yapmayan ya da geç yapan işverenlere eksik gün nedeni bildirimi ile ilgili sigorta primleri mevzuatı gereği idari para cezası uygulandığından ayrı bir ceza uygulanmayacaktır.
Yukarıda açıklandığı şekilde aylık prim hizmet belgesinde, sigortalıya ait kazanç bildirilmeyen dönemde, eksik gün nedeni olarak “01-İstirahat” de bildirilmeyen ya da istirahatli olduğu dönemde kazanç bildirilen, fakat yeni açılan sütundan Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi “Çalışmadı” olarak veya Tebliğin 5 inci maddesinde belirtilen adresten “çalıştı” ya da “çalışmadı” olarak bildirim yapılmayan sigortalıya ödenen ödenekler sigortalılardan tahsil edilmeyecek, bu sigortalılara rapor verildiği yönünde işverenlerine Kurumca elektronik mesaj yollandığı da göz önüne alınarak çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılması yönünde Tebligat gönderilmeden idari para cezası uygulanacaktır.
SGK tarafından gönderilen asgari ücretin yarısı tutarındaki idari para cezası Tebligatı işverene tebliğ edilmeden önce işveren tarafından Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi yapılması halinde, asgari ücretin yarısı tutarında uygulanan idari para cezası, onda biri tutarına düşürülerek yeniden uygulanacaktır.

ÖRNEK
2014 Eylül ayında 10 gün rapor alan ve özel sektörde çalışan Ahmet bey'e ait çalışmadığına dair bildirim girişinin Eylül ayında ait APHB ait belgenin son veriliş tarihi olan 23/10/2014 23;59 kadar yapılması gerekir.

Bu girişi zamanında sisteme yapmayan işverene yürürlük tarihinde geçerli olan AÜ/2 İPC kesilir.1134/2=567 TL.

İPC Tebligat ile işverene bildirilir.

İşveren Tebligattan önce bu hatasının farkına vardığında AÜ*%10 kadar İPC öder.

Yukarıdaki örneği dikkate alırsak bununla ilgili İPC tebligatı SGK tarafından 3/11/2014 tarihinde işverene gönderilmiş,işveren ise 4/11/2014 tarihinde hatasını fark etmiş sisteme gerekli girişi yapmış ise tebligat eline 10/11/2014 ulaştığından 1134*%10=113 TL İPC ödeyecektir.

(Kaynak: alitezel.com | 01.12.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM