AVUKATLIK mesleğine başlayabilmek için staj zorunluluğu var. Avukat olmak isteyen adaylar 6 ay mahkemelerde, 6 ay da bir avukatın yanında staj yapmak zorunda. Avukat olmak için gereken bu 1 yıllık staj süresi, emeklilik hesabında borçlanılabiliyor. Ancak bunun için bazı şartlar söz konusu. Avukatlık stajı yapan kişi için sigorta yatırılması zorunlu değil. Staj gören avukat adayına ilişkin sigorta primleri yatırılabilir. Diğer yandan avukatlık stajında sigortası yatan avukat adayının borçlanma hakkı yok. Bu durumdaki kişiler adına zaten staj süresince sigorta yatırıldığı için bu süreyi borçlanma durumu söz konusu değil. Fakat avukatlık stajı süresince adına prim yatırılmamış olanlar bu süreyi borçlanabiliyor.
1 yıllık sürenin tamamı
Bu 1 yıllık staj süresinin tamamı borçlanılabilir. Ancak bunun için önemli bir şart var, avukatlık stajının tamamlanmış olması. Avukatlık stajını tamamlamayanlar bu süreyi borçlanamazlar. Avukatlık stajında geçirilen sürenin borçlanmasında askerlik borçlanmasında olduğu gibi borçlanılacak süre sigortalının isteğine göre belirlenebiliyor. Yani sigortalı isterse avukatlık stajının tamamını borçlanabildiği gibi daha kısa bir süreyi de borçlanabilir. Fakat 1 yılı aşan süreler için avukatlık stajı borçlanması yapılamaz.
BORÇLANMA NE KADAR?
Avukatlık stajını borçlanmak isteyen bir kişi kendi belirleyeceği prime esas kazanç üzerinden borçlanma yapabilir. 2014 yılının ikinci altı ayı itibarıyla prime esas kazanç alt sınırı 12,1 TL’dir. Yani bir gün borçlanmanın karşılığı olarak ödenebilecek en düşük tutar budur. En yüksekten borçlanmak isteyen kişi ise günlük 78,6 TL ödeyebilir. En alt limitten 1 yıllık avukatlık stajı borçlanacak kişinin ödeyeceği rakam 4 bin 356 TL, en yüksekten borçlanmak isteyen kişinin ödeyeceği rakam ise 28 bin 303 TL olacaktır.
3 Soru 3 Cevap
Tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz
SORU: 4 yıldır tersanede haftanın 6 günü çalışmaktayım. Aylık 45 ile 65 saat arası fazla mesai yapıyorum. Ayrıca işveren her yılın başında çalışanından mesai konusunda yazılı bir belge almak zorunda mı? 270 saatten fazla mesaiye kalmak istemememe rağmen mesaiye bırakılmaktayım. Bu yüzdençıkışımı isteyip haklarımı talep edebilir miyim? (Barış Aydın)
CEVAP: Fazla mesai konusunda her yıl işçilerden yazılı muvafakat alınması gerekir. Bu muvafakat alınmamışsa ve hâlâ fazla mesai yaptırılıyorsa işyerinden ayrılarak tazminatlarınızı istemeniz mümkün. Yıllık 270 saatin üzerinde fazla mesai ile ilgili de haklı durumdasınız. Bu sınır aşılmışsa tazminatlarınızı alarak işten ayrılmanız mümkün. Bu konuyla durumu belgeleyebilmeniz gerek.
Annenizin iki maaşı birden alma hakkı var
SORU: Annem hem babasından hem de eşinden maaş alabilir mi? Babası SSK’dan emekli ve vefat etti, vefat tarihi 1992. SGK’ya müracaat ettik. Babası üzerinden maaş alacağı yönünde bilgi verildi. Babam da 2014’te vefat etti. Bağ-Kur’lu ve emekli olamamıştı. 1.800 gün üzerinden emekli yapmayı düşünüyoruz. İki maaşı da alabilir mi? (Yunus Hatice)
CEVAP: Babanızın prim günü yetiyorsa annenize her iki aylığın birlikte bağlanması mümkün. Bu yüzden babanızın prim günü sayısı kritik önemde. Babanızın 1.800 gün primi yoksa ve borçlanmaya konu bir hizmet var ise borçlanma ile annenize ölüm aylığı bağlatabilirsiniz. Babanızın primi yeterliyse anneniz hem kocasından, hem babasından iki ölüm aylığını birlikte alabilir.
Aylığınızı çok etkilemez
SORU: 12.10.2014 tarihinde çalıştığım iş yerinden 15 yıl sigorta 3600 gün pirim esasına göre işten kendi isteğimle ayrıldım. Ayrıldığım tarihten beri işsizim. Gelir testini hemen yaptırmam gerekiyor mu, iş aramaya devam ediyorum. Bir önceki maaşımın çok altında işe başlarsam emekli maaşımı çok etkiler mi? (emekli olmama 22 ay var) (Ahmet Obut)
CEVAP: Eğer işten ayrıldığınız tarihten önceki son bir yıl içerisinde 90 gün sigorta primi yatırılmış ise 90 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Emekli olmanıza kısa bir süre kalmış. Prime esas kazancınız ne kadar yüksek gösterilirse emekli aylığınız için o kadar iyi olur. Fakat 22 ay kısa bir süre. Çok büyük kayıp yaşamazsınız.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 27.11.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.