BASINDAN YAZILAR
Dr. Veysi SEVİĞ - Kültür varlıklarının korunmasında KDV istisnası - MuhasebeTR

Dr. Veysi SEVİĞ - Kültür varlıklarının korunmasında KDV istisnası

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 17'nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası" kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmeden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak olan teslimler vergiden bağışık tutulmuştur.

Diğer yandan aynı yasal düzenleme çerçevesinde bu bağlamda istisna kapsamına giren mal ve hizmetler ile bunların asgari standartlarını ve uygulamaya yönelik usul ve esaları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na ait bulunmaktadır.

Diğer yandan aynı yasal düzenleme çerçevesinde bu bağlamda istisna kapsamına gider mal ve hizetler ile bunların asgari standartlarını ve uygulamaya yönelik usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na ait bulunmaktadır.

Söz konusu istisna kapsamına tescilli taşınmaz kültür varlıklarının sadece röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerine ilişkin olarak, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak olan mal teslimleri girmektedir.

Mevcut yasal düzenlemeler uyarınca "Koruma, uygulama ve denetim büroları, proje büroları ile eğitim birimlerinin kuruluş, izin, çalışma usul ve esaslarına dair yönetmelik"te tanımlanmış bulunan "birinci grup yapılar" hariç olmak üzere, tescilli taşınmazların fonksiyonel ve konfor koşulları gereği kullanımına yönelik donanımı ve proje hizmetleri istisna kapsamında değildir. Örneğin, söz konusu varlıkların kullanımı için edinilen klima, jakuzi, yangın hassas algılama, kapalı devre kamera sistemi, teşrif elemanları ve benzeri tefriş malzemesi ile benzer nitelikteki unsurlar için yapılan harcamalar istisna kapsamında kabul edilmemiştir.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin istisnanın uygulanmasından yararlanabilmek için bu varlıkların sahibi olma zorunluluğu yoktur. Bu tür varlıklar sponsorluk ve benzeri sözleşmelerle kültür varlıklarının röleve, restorasyon veya restitüsyon projelerini gerçekleştirecek olanlar için de geçerlidir. Bir başka anlatımla söz konusu varlıkların bu işlerinin finansmanını sağlayanlar da Katma Değer Vergisi istisnasından yararlanabilmektedirler.

Örneğin taşınmaz kültür varlığı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tescil edilmiş olan bir külliyenin, yapılan bir sözleşme ile herhangi bir anonim şirket tarafından restore ettirilmesi halinde, söz konusu anonim şirket de bu bağlamda yapmış olduğu harcamalar üzerinden Katma Değer Vergisi ödemeyecek ve dolayısıyla istisnadan yararlanabilecektir.

Bağışıklıktan yararlanabilmek için satın alınan mal ve hizmet bedelinin asgari tutarı Vergi Usul Yasası'nın 232'nci maddesinde yer alan fatura düzenleme mecburiyeti ile ilgili miktar olarak belirlenmiştir. Bu miktar 2007 yılı için 560.-YTL'dir.

Aynı fatura üzerinde istisna kapsamına giren birden fazla mal veya hizmetin yer alması, bunların bedelleri toplamının fatura düzenleme sınırını aşması halinde söz konusu harcamalar toplamı üzerinden Katma Değer Vergisi sadece istisna kapsamına girmeyen mallar için hesaplanacaktır.

İlgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü veya tapu sicil müdürlükleri tarafından tescil kaydı alınan taşınmaz kültür varlığına ait röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri ile proje kapsamındaki işlerde kullanılacak malzemeler liste halinde projeyi yapanlarca hazırlanacaktır. Hazırlanan proje ve analizler, belediye sınırları içerisinde belediyeye, belediye sınırları dışında valiliğe onaylatılarak koruma bölge kuruluna sunulacaktır. Koruma bölge kurulu, tescilli taşınmaza ait proje ile malzeme listesini inceleyip uygun bulduğu takdirde, projeden yararlanacak olana istisna belgesini verecektir.

İstisna belgesinin ekinde yer alacak olan listede, istisna kapsamında işlem görecek mal ve malzemeler sıra numarası verilmek suretiyle cins ve miktar (adet, metreküp ve benzeri) olarak açıkça belirtilmiş olacaktır. İstisnadan yararlanması öngörülenler istisna belgesi ve listeyi mal alacağı satıcılara ibraz ederek bu işlemlerde Katma Değer Vergisi uygulanmamasını talep edecektir.

Satıcılar bu kapsamda teslim ettikleri malların listedeki sıra numarasını, cinsini ve teslim ettikleri miktarı listenin arka yüzüne yazarak imzalamak ve kaşe basmak suretiyle onaylayacak ve bu şekilde yapılan satışlarda Katma Değer Vergisi uygulanmayacaktır.

Kendilerine istisna belgesi ibraz edilen satıcıların, talep edilen malın listedeki miktar ile bu maldan daha önce ne kadar satın alındığını listenin arka yüzündeki şerhlerden kontrol etmesi, kendilerinden talep edilen malın listedeki miktarı aşması halinde aşan kısmı için için istisna kapsamında işlem yapmayıp Katma Değer Vergisi uygulaması gerekmektedir. Bu bağlamda da istisna belgesi ile arka tarafına onaylanmış bir örneği de satıcıya verilecektir. Satıcıların bu örnekleri Vergi Usul Yasası'nın muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklamaları gerekmektedir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 24.08.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM