Uluslararası İş Örgütü'nün (ILO) çalışmasına göre Avrupa’da yüzde 25 ila yüzde 45 oranında; Çalışanların yaptıkları işle kişisel beceri ve deneyimlerinin uyumlu olmadığı görülüyor. Türkiye’de de çalışanların yüzde 7,7’si yaptıkları işin gereğinden fazla eğitim almış durumda.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) raporuna göre Avrupa’da her iki çalışandan birisi ya yaptığı iş için gerekli becerilere sahip değil ya da yaptığı işten daha fazlasına sahip olduğu halde daha düşük beceri gerektiren bir işte çalışıyor. Uyumsuz eşleşme sorunu günümüz işgücü piyasalarının en büyük problemlerinden birisi.
ORANLAMADA EN KÖTÜSÜ PORTEKİZ
24 Avrupa ülkesini kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre Portekiz’de çalışan her iki kişiden birisi yaptığı işin gerektirdiğinden daha düşük becerilere sahip. Rusya’da ise çalışanların yüzde 20’si “yaptığı iş için fazla iyi” yani sahip olduğu becerilerinin çok altında bir işte çalışıyor. Sorunun her iki yönü de farklı durumların doğmasına neden oluyor. Yaptığı işin gerektirdiği beceri düzeyinden daha düşük becerilere sahip çalışanlar işlerinde başarılı olamıyorlar ve bu durum onları stres ve başarısızlık kaynaklı mental ve fiziksel rahatsızlıklara itiyor. “Yaptığı iş için fazla iyi” çalışanlar için de büyük sorunlar söz konusu. Bu kişiler kullanamadıkları becerilerini kaybettikleri için kariyerlerinin ilerleyen dönemlerinde ulaşabilecekleri noktanın maalesef çok gerisinde kalıyorlar.
TÜRKİYE'DE DE BENZER DURUM VAR
Türkiye özelinde de benzer durumlar söz konusu. 2008 yılı verilerine göre Türkiye’de istihdam edilenlerin yüzde 7,7’si yaptığı işin gerektirdiğinden daha fazla süre eğitim almış durumda. Bu oran kadınlarda yüzde 9,8’e çıkıyor. Dolayısıyla eğitimin işgücü piyasasında bütün sorunları çözmediğini ve hatta bazı başka yeni sorunlara neden olduğunu söylemek gerekiyor. Eğitimin niteliği, kalitesi ve işgücü piyasasının ihtiyaçlarıyla uyumu çok önemli.
GÜNCEL VERİLER ALARM VERİYOR
Konuyla ilgili daha güncel veriler Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Işıl Kurnaz’ın araştırmasında yer alıyor. Kurnaz’ın araştırmasına göre Türkiye’de her 10 üniversite mezunundan 3’ü yaptığı işe göre aşırı eğitimli. Genç üniversite mezunlarında ise oran yüzde 54’e yükseliyor. Yani 15-24 yaş arası her iki üniversite mezunundan birisi aşırı eğitimli durumda. Eğitim planlamasını gerektiği gibi yapmamız ve gençlerimizin iş bulma ümidini karşılayabilecek bir düzenlemenin yapılması gerekiyor.
3 SORU 3 CEVAP
Tek aylık alınabilir
Soru: Babam SSK emeklisiydi. 2012'de vefat etti. Dedem de Bağ-Kur'luydu. Annem dedemden de maaş alabilir mi? (Mehmet Yılık)
Cevap: Anneniz babasının ölüm tarihi 30 Eylül 2008 sonrası ise yalnızca tercih ettiği tek aylığı alabilir. Ölüm tarihi 2000 - 2001 arası ve 02.08.2003 ila 30.9.2008 arası ise her iki maaşı herhangi bir koşula tabi olmadan alır.
Alo 170'e ihbar edin
Soru: 29 Ekim'de yasak olmasına rağmen çalıştık. Fazla ücret de alamıyoruz. Ne yapabiliriz? (İsimsiz)
Cevap: ALO 170 hattına isminizi vermeden işvereninizi şikayet edebilirsiniz. 29 Ekim'de çalışanlara 2 günlük ücretleri ödenmek durumundadır.
İki maaş alınamaz
Soru: Annem ve babam emekli memur. Ben bekar kız çocuğu olarak annem ve babamın vefatı halinde ikisinden de yetim maaşı alabiliyor muyum? (Pınar D.)
Cevap: Yetim kız çocukları hem annelerinden, hem babalarından yetim aylığı alamıyorlar. Bu konuda esas yüksek olan aylığın tamamının, düşük olanın ise yarısının alınması.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 11.11.2014)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.